Test av nøtteknekkere

Dyrt er ikke nødt til å være best

Vinnerne befinner seg i begge ender av prisskalaen, men noen nøtteknekkere i øverste prissjikte, bør du styre unna.

KNEKKEKONKURRANSE: Sju nøtteknekkere fra 30 til 380 kroner får bryne seg på julenøtter. De dyreste variantene er ikke nødvendigvis de beste. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
KNEKKEKONKURRANSE: Sju nøtteknekkere fra 30 til 380 kroner får bryne seg på julenøtter. De dyreste variantene er ikke nødvendigvis de beste. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Adventstid kan bety så mangt. For noen er det gjerne tradisjon å sette seg ved peisen og knekke nøtter til seg selv eller de minste i familien. Finner du to nøtter inni samme skall, kan dere spille filipine.

For komplett kos, må du ha en god nøtteknekker.

De fleste er vant til de klassiske variantene, som ligner ei tang i formen og har to innhukk øverst, tilpasset små og store nøtter.

Men det finnes, imidlertid, nøtteknekkere som skiller seg ut designmessig i ulik grad. Fungerer disse like godt som de gode, gamle?

Dinside har testet sju nøtteknekkere, hvor prisene spenner fra 30 til 380 kroner. To av testproduktene i øverste prisklasse skiller seg markant ut i design.

Her ser du hvordan nøtteknekkerne gjorde det.

Slik testet vi

Alle sju nøtteknekkerne i Dinsides test er vurdert etter fem kriterier: Utforming, brukervennlighet, grep, styrke og resultat. Hvert kriterium har fått sitt terningkast, og totalkarakteren er et gjennomsnitt av disse.

Nøtteknekkerne er testet på ulike nøtter – hasselnøtter, valnøtter, pekannøtter og mandler – som selges i ferdig miksede poser i butikken.

Det er lagt mest vekt på hvor lett det er å regulere styrken som må til for å knekke nøttene, samtidig som målet er at nøtten skal være mest mulig hel når den kommer ut av skallet.

Det er naturligvis knyttet høyere forventninger til de dyre nøtteknekkerne i testen, de over 200 kroner, enn de billige.

TGR, 30 kroner

BILLIG OG BRA: Testens billigste nøtteknekker funker helt fint for deg som vil knekke nøtter i julen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
BILLIG OG BRA: Testens billigste nøtteknekker funker helt fint for deg som vil knekke nøtter i julen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Testens billigste nøtteknekker har en velkjent, klassisk utforming og er lett å holde i. Gummi på håndtaket gjør at det ikke blir vondt inni håndflaten etter å ha knekket nøtter over lengre tid.

Innhukkene øverst på nøtteknekkeren gjør at den knekker hele hasselnøtter og fine valnøtter. Den har ikke sjans på mandler, og pekannøttene er også litt vanskelige å knekke.

Mandler er, for øvrig, ei hard nøtt å knekke, så de fleste nøtteknekkerne i testen får en utfordring av denne. Men at denne nøtteknekkeren er eneste testprodukt som ikke kommer gjennom mandelskallet, er et minus.

Knekkeren blir også trukket fordi leddet øverst i knekkeren er litt stritt å regulere til ulike nøttestørrelser og -typer, samt at skarpe tagger gjør litt vondt i håndflaten når du skal holde over nøtten som settes til livs.

Nøtteknekkeren fra TGR ender med terningkast fire, og er et helt fint valg til en billig penge.

Coop, 60 kroner

KUPP FRA COOP: Denne nøtteknekkeren selges i de fleste velasorterte Coop-butikker og er et godt og rimelig alternativ. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
KUPP FRA COOP: Denne nøtteknekkeren selges i de fleste velasorterte Coop-butikker og er et godt og rimelig alternativ. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Til dobbel pris får du også en grei nøtteknekker fra Coop. Denne funker godt på alle nøttetypene, men gir, som mange andre knekkere i testen, best resultat på hassel- og valnøtter. Nøtteknekkeren krever at du bruker mye kraft på mandler, men kommer i alle fall gjennom det tykke skallet.

Denne nøtteknekkeren har også gummitrukket håndtak og er god og lett i håndflaten.

Øverste ledd er litt treigt, men ikke like mye som hos nøtteknekkeren fra TGR. Dette problemet kan, derimot, bli mindre dersom nøtteknekkerne blir hyppig brukt og leddet mykes opp.

Nøtteknekkeren fra Coop får terningkast fire. Her får du mye for pengene.

Lei av å knekke nøtter nå? Her er en test av de nye nøtteblandingene, garantert skallfritt.

Clas Ohlson, 60 kroner

HARD Å HOLDE I: Nøtteknekkeren fra Clas Ohlson har ikke gummi på håndtaket, som gjør den litt vond i håndflaten i lengden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
HARD Å HOLDE I: Nøtteknekkeren fra Clas Ohlson har ikke gummi på håndtaket, som gjør den litt vond i håndflaten i lengden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Ett annet testprodukt har samme pris som forrige, nemlig nøtteknekkeren fra Clas Ohlson.

Denne har, i motsetning til de foregående, ikke gummi på håndtaket. Den har, derimot, noen utskjæringer som gir et nostalgisk preg. Om dette veier opp for at du får litt vondt inni håndflaten etter å ha knekket nøtter med denne ei stund, får du avgjøre.

Denne nøtteknekkeren fungerer godt på de fleste nøttene, best på hassel- og valnøtter. Den ender også med terningkast fire, men sammenlignet med pristvillingen, er den fra Coop hakket bedre.

Oxo hos Jernia, 250 kroner

KOMBIKNEKKER: Dette er en skalldyr- og nøtteknekker, og på sistnevnte fungerer den best på de store nøttene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
KOMBIKNEKKER: Dette er en skalldyr- og nøtteknekker, og på sistnevnte fungerer den best på de store nøttene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Nå gjør vi et stort prishopp til skalldyr- og nøtteknekkeren fra Oxo.

I motsetning til forgjengerne, har ikke denne ulike størrelsesavgrensninger der hvor nøttene plasseres i knekkeren, trolig siden den også skal brukes på krepse- og krabbeklør. Her må det understrekes at det kun er nøtteegenskapene til denne knekkeren som vurderes i denne testen, og med tanke på flerbruksområdet, gir den muligens god valuta for pengene.

Som nøtteknekker fungerer denne best på de store nøttene. Dette er fordi de små nøttene på plasseres øverst i knekkeren, og siden det ikke er ei ramme som holder igjen under, hender det at nøtten sklir nedover når det klemmes til.

Denne nøtteknekkeren er definitivt testens beste på mandler, kanskje på grunn av at den skal brukes på skalldyr også, som gjør den ekstra kraftig og i stand til å takle det tykke mandelskallet.

Nøtteknekkeren får terningkast fire av Dinside.

Sjekk ut disse også: Så sunne er pistasjnøtter, men pass på paranøttene!

Nuance hos Jernia, 280 kroner

TUNG: Nøtteknekkeren fra Nuance er tung sammenlignet med de andre i klassisk design, og den er ikke best på alle nøttene heller. Med andre ord, lever ikke nøtteknekkeren opp til forventningene fra prisen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
TUNG: Nøtteknekkeren fra Nuance er tung sammenlignet med de andre i klassisk design, og den er ikke best på alle nøttene heller. Med andre ord, lever ikke nøtteknekkeren opp til forventningene fra prisen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

I likhet med nøtte- og skalldyrknekkeren fra Oxo, har heller ikke denne ulike innhukk øverst i knekkeren tilpasset små og store nøtter. Dette er, imidlertid, kun en nøtteknekker, som ikke kan rettferdiggjøre utformingen med at den har flere bruksområder.

Selv om utseendet til nøtteknekkeren er minimalistisk, er den overraskende tung å holde i, og dette kan gjøre den slitsom å bruke i lengden.

Den har også skarpe kanter øverst der du holder over nøtten som skal knekkes, og dette gjør vondt i håndflaten.

Nøtteknekkeren fungerer best på valnøttene, brukbart på de andre. Den ender med terningkast tre, som er lavt med tanke på prisen.

Nuance hos Jernia, 380 kroner

ANNERLEDES: Den runde Nuance-knekkeren er litt vanskelig å finne ut av ved første forsøk, og den fungerer heller ikke optimalt på alle nøttetypene og -størrelsene. Dette er svært skuffende med tanke på prisen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
ANNERLEDES: Den runde Nuance-knekkeren er litt vanskelig å finne ut av ved første forsøk, og den fungerer heller ikke optimalt på alle nøttetypene og -størrelsene. Dette er svært skuffende med tanke på prisen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Fra samme merke, men til hundre kroner høyere pris, finner vi denne litt snodige nøtteknekkeren.

Designet et nytt og lite intuitivt for dem som er vant med de klassiske nøtteknekkerne.

Dinside bruker litt tid på å finne ut hvordan nøttene skal legges oppi før hjulet snurres rundt, og blir nøttene for store, får de rett og slett ikke plass. Det er et minus for alle valnøttelskerne i det ganske land.

Gummien øverst på dreiehjulet løsner nesten av rammen når du tar i på de hardeste nøttene.

Denne nøtteknekkeren gir brukbare resultater på hasselnøtter og mandler, testens beste resultat på pekannøtter. Nøtteknekkeren gir også lite søl.

Disse kvalitetene er, derimot, ikke nok til å veie opp for svakhetene, og denne får bare terningkast to. Det betyr at den er testens dyreste og dårligste nøtteknekker.

Drosselmeyer hos Kitchn, 380 kroner

BEST, MEN IKKE BILLIGST: Nøtteknekkeren fra Drosselmeyer får best resultat i Dinsides test. Denne passer for de med svake hender og som ikke liker søl, men som er villig til å investere i nøttekosen. De billige alternativene er vel så koselige. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
BEST, MEN IKKE BILLIGST: Nøtteknekkeren fra Drosselmeyer får best resultat i Dinsides test. Denne passer for de med svake hender og som ikke liker søl, men som er villig til å investere i nøttekosen. De billige alternativene er vel så koselige. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Til samme pris som forrige, finner vi denne saken som er oppkalt etter selveste onkel Drosselmeyer som gir nøtteknekkeren til hovedpersonen Clara i Tsjajkovskijs verdenskjente ballett Nøtteknekkeren.

Den er dyr, ja, men til gjengjeld testens beste. Nøtteknekkeren er veldig enkel å bruke, til tross for utradisjonelt design.

VINNER: Drosselmeyer-knekkeren hos Kitchn.
VINNER: Drosselmeyer-knekkeren hos Kitchn. Vis mer

Nøttene slippes oppi kolben, du holder hånden over toppen og klemmer på håndtaket.

Det kreves lite kraft på å knekke de fleste nøttene, bortsett fra mandlene selvfølgelig. Hasselnøttene kommer ut hele hver eneste gang, selv om det ikke er mulig med særlig styrkeregulering ved bruk av denne nøtteknekkeren.

I tillegg gir denne lite skallsøl.

Det som trekker ned, er at noen av nøttene glipper når de slippes nedi første gang, så da må det noen flere forsøk til før den kommer ut av skallet. Du må også være obs på at det er fare for å klemme deg i håndflaten når du holder over toppen av nøtteknekkeren, men risikoen er størst hvis du presser hånden ekstra hardt over toppen.

Nøtteknekkeren får terningkast fem, og blir dermed testens vinner. Prisen er, derimot, høy, og du kan med trygghet velge en av de billigere variantene og få like mye nøttekos i adventstiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer