Forslag til ny hundelov:

– Eierne må kunne nok om hund

Kompetansekrav for hundeeiere og et mer konkret vurderingsgrunnlag for avlivning av hunder er noen av forslagene til en ny hundelov.

HUNDELOV: I et nytt forslag til hundelov ønskes det blant annet et kompetansekrav. Foto: Jon Eeg/NTB
HUNDELOV: I et nytt forslag til hundelov ønskes det blant annet et kompetansekrav. Foto: Jon Eeg/NTB Vis mer
Publisert

Landbruks- og matdepartementet har onsdag lagt forslagene til endringer ut på offentlig høring.

Et kompetansekrav for hundeeiere er blant det som foreslås. Dette innebærer at hundeeieren skal ha nødvendig kunnskap om hundens behov, naturlige atferd og bruksområde.

Det foreslås også flere endringer når det kommer til avlivning av hunder.

Departementet ønsker blant annet å høre hvorvidt en hundeeier skal ha rett til å kreve sakkyndig vurdering før politiet fatter vedtak om avlivning, og hvilken kompetanse som i tilfelle skal kreves av de sakkyndige.

Det foreslås også et konkret og objektivt vurderingsgrunnlag med tydelige begreper når det gjelder avlivning. Det er for å sikre en mer enhetlig tolkning av vilkårene.

I tillegg ønsker departementet å tydeliggjøre og styrke politiets handlingsrom til å gripe inn på et tidligere tidspunkt og deretter bruke opptrappende virkemidler. Det foreslås nye virkemidler som bruk av overtredelsesgebyr og tvangsmulkt.

– En vesentlig forbedring

Dyrerettighetsorganisasjonen Noah roser forslagene til endring. Organisasjonen har gjentatte ganger kritisert hundeloven for å være diffus når det gjelder begreper som fører til avliving.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer