I dagens samfunn er det mye oppmerksomhet på miljøet, og det å spise mindre kjøtt, og mer grønn og kortreist mat.
Forskere ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) trekker fram ugress som noe vi kan spise mer av.

Raser etter dette: - Hva faen?
De sier at at ugress har en litt misforstått betydning.
- Definisjonen på ugress er at det er en plante som vokser på feil sted. Samme art kan være ugress et sted, men ha pryd- eller nytteverdi i en annen sammenheng, sier Wiktoria Kaczmarek-Derda, forsker i bioteknologi og plantehelse ved NIBIO.
Saken ble først omtalt av Forsking.no.
Billig alternativ
Kaczmarek-Derda mener at vi lever i ei tid hvor vi bør spise et mer plantebasert kosthold. Da kan kortreist ugress fra egen hage være en god mulighet til å redusere karbonavtrykket.
Det kan også være et billig alternativ til bearbeidet mat.

Angrepet av hai i ferieparadis
- Det finnes mange ugrasarter som er spiselige og man må bare bli litt kjent med disse artene, sier hun til Dagbladet.
Hun trekker fram flere arter som er spiselige. Blant annet kan stornesle, skvallerkål, løvetann og groblad brukes i matlaging.
Spise mer
Kokken Håkon Mella er positiv til mer ugress i kostholdet. Han har slagordet: «Om du ikke kan bli kvitt dem, så spis dem».
- Vi spiste mer av det vi sanket tidligere. Mange av grønnsakene vi spiser nå, er foredlet for å tilpasse seg forbrukernes smak og hunger etter søte og milde grønnsaker, sier Mella til Forskning.no.

Emma (11) døde med influensa
Plantene vi ellers luker bort og kaster, inneholder andre næringsstoffer enn det mange får i seg til daglig, ifølge Mella.
- I de ville plantene finner vi mer aminosyrer, som også er bra for oss, forklarer han.
Mella mener det også er andre fordeler med å bruke mer ugress i matlagingen. Han trekker fram det faktum at ugresset er er gratis, det er en lokal ressurs og viser til at «produksjonen» er fossilfri og bærekraftig.
- Vi får også en større nærhet til naturen ved å bruke ugress, sier han.