Ekstra sterke solstråler denne påsken

Finn fram solkremen og pass på! Påsken kommer sent i år, og dermed står sola høyere på himmelen, og solstrålene er sterkere, advarer Kreftforeningen.

LETT Å BLI BRENT: Kreftforeningen advarer om sterkere sol enn vanlig i påska, siden den kommer såpass seint i år. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
LETT Å BLI BRENT: Kreftforeningen advarer om sterkere sol enn vanlig i påska, siden den kommer såpass seint i år. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Vis mer
Publisert

– I områder i Sør-Norge med snø kan UV-strålingen denne påsken komme opp mot det nivået vi normalt har midt på sommeren. Også i Midt-Norge og Nord-Norge vil UV-strålingen bli så høy at det er nødvendig å beskytte huden, spesielt der det er snø, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Sammen med Kreftforeningen, Meteorologisk institutt og NILU – Norsk institutt for luftforskning har DSA sendt ut en veiledning med tips før påskeferien.

– Nå på våren øker UV-strålingen mye fra dag til dag, og i påsken og framover er sola sterk nok til å gjøre oss solbrente på kort tid. En halvtime kan være nok, sier Nilsen.

Smøretips

Det advares om at vinterblek hud lett blir solbrent, og at dette gjelder uansett om du skal jobbe i hagen, er på fjellet, driver med båtpuss eller sitter på kafé.

En undersøkelse Kreftforeningen har gjort i samarbeid med DSA, viser at én av fem ble solbrent før de rakk å smøre seg.

– Det er nettopp når du ikke tenker at du skal sole deg, men bare være utendørs, at du gjerne blir brent. Faktisk viser undersøkelsen at det er mer vanlig å bli solbrent når man gjør noe annet enn å sole seg, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.