- Ekstremt uheldig

Torsdag måtte Grans trekke den alkoholfrie ølen «Helt Fri Hvete» etter ikke å ha opplyst om allergener. Dette mener Cøliakiforbundet er svært uheldig.

NYTT PRODUKT: «Helt Fri Hvete» ble lansert for kort tid siden, men har allerede blitt tilbakekalt. Skjermdump: Matportalen
NYTT PRODUKT: «Helt Fri Hvete» ble lansert for kort tid siden, men har allerede blitt tilbakekalt. Skjermdump: Matportalen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den alkoholfrie ølen «Helt Fri Hvete» ble torsdag tilbakekalt av produsenten Grans. De hadde oppdaget at allergenet «hvete» ikke hadde blitt opplyst om på etiketten.

Totalt hadde 81 648 bokser med ølen blitt solgt på tidspunktet for tilbakekallelsen, ifølge Matportalen. Disse ble distribuert over Rema 1000-butikker over hele landet.

Generalsekretær i Cøliakiforbundet, Knut Peterson, reagerer på den mangelfulle merkingen.

- Om jeg ikke skal kalle det en katastrofe, er det ekstremt uheldig at slikt skjer, sier han til Dagbladet.

- Kan bli svært syk

Cøliaki er en autoimmun sykdom som kan gi en rekke symptomer og helseproblemer. Personer som har cøliaki, er overfølsomme overfor gluten.

Når de spiser glutenholdig mat, blir slimhinna i tynntarmen betent, og næringsstoffene i maten risikerer å bli mangelfullt absorbert. Dette kan gi diaré, unormalt mye luft i magen, smerter og ubehag.

- De som har cøliaki og andre matallergier, er helt avhengige av at informasjonen på etiketten er korrekt, sier Peterson.

Han forklarer at personer med diagnostisert cøliaki er avhengig av et 100 prosent glutenfritt kosthold for å holde seg friske. Enkelte blir svært syke dersom de får i seg bare små mengder gluten.

- Spiser man et produkt man tror er greit, og så er det ikke det likevel, så får det svært uheldige konsekvenser, sier han.

- Beklager

Morten Gran, administrerende direktør i Grans Bryggeri, beklager på det sterkeste at deklarasjonen på produktet ikke var fullstendig.

- Vi vil derfor neste uke gå gjennom interne rutiner for merking av produkter, skriver Gran i en e-post til Dagbladet.

Han påpeker at produktet er merket med «inneholder maltet bygg». Dette gir informasjon om at produktet inneholder gluten.

Får ros

Generalsekretær i Cøliakiforbundet, Knut Peterson, mener at Grans opptrådte riktig da de trakk produktet fra markedet.

- Det er flott at man reagerer når man blir gjort oppmerksom på det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer