Eleahs (7) lue tok fyr - reddet av storebror

- Det kunne ha gått kjempegærent, sier mamma Ide-Emilie Lislerud. Nå stanses salget av den populære lua.

TOK FYR: Lua til Eleah (7) tok fyr mens hun hadde den på hodet. Snarrådige storebror Lucas (10) sørget for å slukke den. Foto: Privat
TOK FYR: Lua til Eleah (7) tok fyr mens hun hadde den på hodet. Snarrådige storebror Lucas (10) sørget for å slukke den. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ida-Emilie Lislerud hadde kjøpt morsomme luer med blinkelys til barna før jul. Det skulle bare være gøy, men viste seg å bli skummelt:

- Eleah er litt mørkredd, og det er mørkt når barna går til skolen. Så jeg foreslo at hun skulle sette på lysene på lua, forteller Ida-Emilie.

Reddet av storebror

Men da de var kommet omtrent halvveis, skal lua ha begynt å brenne - mens den fremdeles satt på sjuåringens hode.

- Storebror Lucas så det heldigvis. Han kastet den ned på bakken og tråkka på den, sier hun.

Saken ble aller først omtalt av Fredriksstad Blad.

Begge barna har klokketelefon, men tenkte ikke på å ringe mora når det først hadde skjedd noe så dramatisk.

«Mamma, lua mi brant»

Derfor var overraskelsen stor da sjuåringen kom hjem fra skolen og ropte: «Mamma, lua mi brant!».

Mamma Ida-Emilie reagerte med vantro: «Hæ!».

SVIDD HULL: Da Ida-Emilie undersøkte lua nærmere, så hun at det hadde brent akkurat der en av lysdiodene satt. Nå er lua sendt inn til undersøkelser hos Rusta. Foto: Privat
SVIDD HULL: Da Ida-Emilie undersøkte lua nærmere, så hun at det hadde brent akkurat der en av lysdiodene satt. Nå er lua sendt inn til undersøkelser hos Rusta. Foto: Privat Vis mer

Hun undersøkte lua, og kunne konstatere at det hadde tatt fyr midt i den ene pingvinen, der en av lysdiodene hadde sittet. Lua består av to lag, og det hadde bare brent gjennom det første av dem, forteller hun.

- Det kunne ha gått kjempegærent, men jeg klarer ikke sette meg ned og få katastrofetanker nå, sier hun.

Fikk tilgodelapp

Da Ida-Emilie dro til Rusta-butikken der hun hadde kjøpt lua, skal hun ha fått beskjed om at luene ikke tåler verken kulde eller vann.

- Jeg fikk en tilgodelapp på 49,90, forteller hun.

Da hun kom hjem, la hun ut et innlegg på Facebook - først for å advare vennene sine. Men på oppfordring fra flere åpnet hun innlegget, slik at flere kunne få med seg advarselen hennes.

STRØKENT: For å slippe å bruke halve tida på rengjøring av kjøkkenet i jula, handler det om gode forberedelser før jul, og deretter rask rengjøring gjennom selve høytiden. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

I skrivende stund er det delt av hele 2500 personer.

- Jeg håper inderlig, at om du som leser dette innlegget har kjøpt lik eller tilsvarende lue, leverer denne tilbake. Rusta skal vurdere om det er behov for tilbakekalling av produktet, og jeg kjenner meg forferdet over at dette ikke gjøres umiddelbart, skrev hun.

Hun gjør et poeng ut av at det er flest barn som går med slike luer.

- Hår er lett antennelig. For Eleah gikk dette bra, det er ikke gitt at det går bra med neste.

- Svært alvorlig

Dagbladet har vært i kontakt med Rustas pressekontakt Cecilia Gärdestad, som forteller at kjeden er midt i prosessen med å kvalitetskontrollere produktet.

Rusta har derfor ikke har noen nye opplysninger å komme med i saken, utover det som framkommer i Fredriksstad Blad.

Der går det fram at Rusta ble kjent med hendelsen fredag ettermiddag.

- Vi har jobbet mye med saken i ettermiddag. Jeg vil ikke kommentere dette tilfellet direkte, men vi ser naturligvis alvorlig på det når vi får slike tilbakemeldinger, sier Gärdestad til lokalavisa.

BRANN: Det kan være lurt å ta en ekstra sjekk etter brannfeller hjemme. Video: Pål Joakim Pollen, NTB, Elsikkerhetsportalen, Martin K. Størbu. Vis mer

Etter at de ble kjent med hendelsen, har også representanter fra Rustas hovedkontor tatt direkte kontakt med Ida-Emilie.

De skriver til henne at de tar saken svært alvorlig.

- Så snart vi fikk vite om dette, stoppet vi salget av luene i alle våre varehus i påvente av nærmere etterforskning av hva som har skjedd med produktet i den konkrete saken.

- Skal tåle vann og kulde

De sier at det dessuten ikke stemmer at luene ikke tåler vann eller kulde.

- Alle produkter som selges på Rusta er nøye kvalitetssjekket, og lua skal i likhet med andre luer tåle både vann og kulde.

Gjärdestad opplyser til Fredriksstad Blad at Rusta stoppet salget av luene så fort de fikk vite om hendelsen, i påvente av videre utredning.

Kjeden har 184 varehus, og ifølge Gärdestad gjelder tilbaketrekningen samtlige avdelinger.

KONTROVERSIELT: Denne pappaen deler sitt beste tips på TikTok til foreldre, for å få barn til å oppføre seg i tiden før jula. Metoden hans vekker sterke reaksjoner i kommentarfeltet. Video: Bennyg7070 / Tik Tok. Reporter: Anton Lier Vis mer

- Nå tar vi inn alle produktene for å finne ut hva som har skjedd i dette spesifikke tilfellet, sier hun til avisa.

Rusta i Norge har totalt solgt 10.444 LED-luer, der 2.822 er av samme modell som den Eleah brukte. Nå stopper kjeden salget av luer med varenummer: 772412660103, 772412660101 og 772412660102.

- Veldig glad

Ida-Emilie sier til Dagbladet at hun ble veldig glad da hun så at Rusta hadde trukket luene tilbake fra hyllene.

- Rusta fortalte meg at de regnet med å få lua til Eleah på bordet i dag, så de kan undersøke hva som har skjedd, sier hun, og fortsetter:

- Jeg håper de finner feilen. Det er noen voksne som bruker sånne luer, men flertallet av de som bruker den er barn. Og veldig mange kan ha fått ei slik lue som kalendergave før jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer