Julebord:

Elleville priser på julebordet

Her kommer hundrelappene til å fly.

DOBBEL PORSJON: Julebordsmiddagen er ikke billig, men de aller fleste stedene blir du servert to ganger. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DOBBEL PORSJON: Julebordsmiddagen er ikke billig, men de aller fleste stedene blir du servert to ganger. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Synes du julebordet var dyrt i fjor? Det er bare å stålsette seg. Det har ikke blitt billigere.

I år må du ut med over 700 kroner for den dyreste middagen, viser en kjapp prissjekk av restauranter i Oslo som serverer klassisk julemat.

Da DinSide sjekket prisen på julemat på restaurant fjor, kostet pinnekjøtt og lutefisk mellom 600 og 700 kroner på de aller fleste populære Oslo-restaurantene. Prisen på en juletallerken med ribbe og medisterkaker var rundt en hundrelapp rimeligere.

Den dyreste julematen fant vi denne gang hos Café Engebret som tar 725 kroner for både lutefisk og pinnekjøtt.

- Ja, det er dyrt, men skulle vi tatt ut all prisstigningen, så burde det ha vært enda dyrere, sier daglig leder Kay Henning Johnsen til DinSide.

Som alle andre har de opplevd en enorm prisøkning, så i år tar de litt av regningen, mens gjestene tar litt.

- Norsk tradisjonsmat, laget av nordmenn, servert av nordmenn, i Norge. Det må jo bli dyrt.

Det er også et spørsmål om kvalitet på råvarene.

- Vi kunne servert billigere mat, men ikke den samme kvaliteten.

Fulle hus og stormende jubel

Julemat, særlig lutefisk, har en stor menighet. Sesongen er allerede i gang, og fra 1. november serverer Engebret full julemeny. Når desember er omme har de servert mer enn 30 000 gjester, og for de aller fleste er det lutefisk som gjelder.

Lutefisken er den klare bestselgeren før jul, etterfulgt av pinnekjøtt som en god nummer to.

KOSTBART: - Vi kunne servert billigere mat, men ikke den samme kvaliteten, sier Kay Henning Johnsen, daglig leder i Café Engebret. Foto: Andreas Lekang/Dagbladet
KOSTBART: - Vi kunne servert billigere mat, men ikke den samme kvaliteten, sier Kay Henning Johnsen, daglig leder i Café Engebret. Foto: Andreas Lekang/Dagbladet Vis mer

- Ribbetallerken kommer på tredjeplass, og så for enkelte våghalser er det smalahove som gjelder, sier Johnsen.

Den stive prisen ser ikke ut til å skremme kundene, snarere tvert imot. Noen bestiller neste års julebord allerede når de går ut døra.

- Det er noe med julemat - de fleste spiser ikke så mange julemiddager, så når de først spiser det, skal det være ordentlig. Derfor de kommer tilbake og tilbake. De vet hva de får.

De som ikke fikk plass i fjor, bestilte i januar for i år. I februar hadde de 9000 bestillinger for årets sesong. Det er likevel fortsatt muligheter for å få bord, om du er fleksibel på tid.

- De som ringer nå og vil ha bord på en lørdag, må vi fortelle at de må vente til mandagen. Men det gjør de.

Øker mindre enn i butikk

Selv om prisøkningen på en juletallerken på restaurant kan synes enorm, har den likevel steget mindre enn prisen på maten du kjøper i butikk.

Matprisene har steget med 7,4 prosent det siste året, viser tall fra SSB. Vår prissjekk viser at prisøkningen på restaurant er kneppet lavere, med noen få unntak. Det som har steget mest, er maten på de rimeligste restaurantene, og den rimeligste retten: Juletallerken.

Dette er også et skifte fra i fjor. I en undersøkelse fra NHO Reiseliv i fjor høst, svarte 48 prosent av serveringsbedriftene at de har økt prisene mer enn den generelle prisveksten.


Dobbel glede

Selv om prisen kan synes stiv, får du langt mer mat for pengene på de fleste restaurantene enn om du bestiller en klassisk entrecôte. For akkurat som på julaften er det to serveringer. Så her er det bare å jobbe opp appetitten!

Enkelte steder er det også påfyll så lenge du er sulten.

På Café Engebret gjør de som bestemor, og serverer til du er mett. Rekorden er åtte serveringer. Åtte porsjoner lutefisk.

- Men han ville slå rekorden, og spiste bare fisken, sier Johnsen.

Nå er åtte porsjoner av det meste ekstremt på grensen til perverst, men om du er en som liker å spise mye, vil jo kostnaden per porsjon gå ned, jo flere du spiser.

Spiser du to porsjoner av den dyreste lutefisken, blir det 362,5 kroner per porsjon, orker du tre porsjoner er det et kupp til 241,67 kroner per porsjon.

Til sammenlikning koster en entrecôte med bearnaise fra 385 kroner på Egon. Og da må du hente maten selv.

Hørte vi noen si «girl math»?

Da virker kanskje ikke prisen på de stedene som bare gir deg én servering, like rimelig. Er én porsjon nok, kan det likevel lønne seg. Ellers kan du sjekke matblogger Helle Valebrokks tips til hvordan du gjør julebordet rimelig, enten du tar det på Ikea eller ikke, under:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer