- En skikkelig fadese

Første helgen i september er det duket for syfestivalen «Fæbrikstad». I forkant av arrangementet er imidlertid ikke alle deltakerne like fornøyde.

ARRANGØRER: Mari Norden, Ingrid Bergtun, Jenny Skavlan og Ingrid Vik Lysne har gjort stor suksess med Fæbrik. Nå skal de arrangere en stor klesfestival i Vikingskipet på Hamar. Foto: Morten Eik / Se og Hør.
ARRANGØRER: Mari Norden, Ingrid Bergtun, Jenny Skavlan og Ingrid Vik Lysne har gjort stor suksess med Fæbrik. Nå skal de arrangere en stor klesfestival i Vikingskipet på Hamar. Foto: Morten Eik / Se og Hør. Vis mer
Publisert

Fra 2. til 3. september skal Vikingskipet på Hamar fylles av syglade og klesinteresserte mennesker i alle aldre.

Det er syinfluenserne i Fæbrik, Jenny Skavlan (37), Ingrid Bergtun (31), Ingrid Vik Lysne (32) og Mari Nordén (33), som inviterer til festivalen «Fæbrikstad».

Men noen uker før festivalstart er det imidlertid ikke alle som er like fornøyde.

Selve sykurset på festivalen koster 2500 kroner å delta på. I løpet av helga skal deltakerne her lage hver sin jakke.

Nå er det imidlertid flere av deltakerne som reagerer på at de må printe ut mønsteret til jakka på egen hånd før de ankommer det som, ifølge influenser-arrangørene, skal være «Nordens grønneste festival».

Mønsteret teller 80 sider.

- En skikkelig fadese

I en lukket gruppe på Facebook som Dagbladet har fått tilgang til, er det flere av kursdeltakerne som kritiserer denne praksisen. Dagbladet har også vært i kontakt med noen av deltakerne.

De mener blant annet at det blir for tungvint og ressurskrevende å skulle printe ut alle sidene selv.

«Jeg tror at dersom Fæbrik skal holde flere syseminarer og fortsetter å sende 80 siders mønster som skal limes sammen, vil de miste 90 prosent av kundene sine,» skriver en kursdeltaker.

En annen skriver:

«Det er nesten så jeg selger billetten på grunn av dette. Oppfordrer de ansvarlige bak arrangementet å sende de som har kjøpt billett et ferdig printet mønster!»

Det er også flere som mener at det ikke egner seg for en såkalt «grønn festival» å be deltakerne om å printe ut 80 sider med ark hver.

«Jeg synes dette var en skikkelig fadese. Og hvor miljøvennlig er det å printe ut så mange ark?» spør en tredje deltaker.

REAGERER: Flere har tatt til kommentarfeltene på Facebook for å uttrykke frustrasjonen over de mange sidene med mønster som må printes ut. Skjermdump: Facebook
REAGERER: Flere har tatt til kommentarfeltene på Facebook for å uttrykke frustrasjonen over de mange sidene med mønster som må printes ut. Skjermdump: Facebook Vis mer

Fæbrik-medgründer Ingrid Bergtun har også tatt til orde i kommentarfeltet.

Der sier hun at de kommer til å ta med tilbakemeldingene til en eventuell neste gang, og at de jobber for å finne en annen løsning.

- Mange liker dette

Daglig leder i Fæbrik, Karoline Solberg Kjønniksen (30), sier til Dagbladet at svært mange er fornøyde med dagens ordning.

- Fæbriks mønstere er digitale. Det har de vært siden Fæbrik startet og det har vi fått god tilbakemelding på. Da slipper man å tegne av mønster på ark, som man gjør andre steder, forklarer hun.

Hun orienterer om at de for øyeblikket tester mønster på fysiske ark, men at dette ikke er lansert ennå.

- Vi gleder oss til forhåpentligvis å kunne tilby den muligheten i fremtiden, sier Kjønniksen.

- Her må vi gjøre beregninger på hva som er mest miljøvennlig med tanke på transport av et fysisk mønster vs. digitalt mønster, legger hun til.

Ifølge Fæbriks nettside er framgangsmåten ved kjøp av mønster med nåværende system, slik:

«Når du kjøper mønsteret, får du tilsendt en PDF på mail som består av instruksjoner og mønsterdeler som du printer ut og teiper sammen. Print ut i 100 prosent størrelse, sjekk at kontrollfirkanten på siste side stemmer, og teip arkene sammen kant i kant (ikke overlapp).»

Alternativet som nå vurderes, er altså at mønsteret istedenfor printes ut eksternt og blir sendt til kundene med et fraktselskap.

Må ta med eget stoff

Fæbrik-lederen påpeker at det er enormt mange brikker som skal på plass under et slikt arrangement.

- Vi må ta hensyn til både pris og praktisk gjennomføring, og har forsøkt å finne en forsvarlig pris, sier hun.

Deltakerne på sykurset må ta med eget stoff og egen symaskin, og må i tillegg dekke reise, kost og losji.

Inkludert i billetten til det to dager lange sykurset er det tilgang til et stort messeområde med foredragsholdere, livepodcaster og annet innhold.

Søkte etter frivillige

Dette er imidlertid ikke første gang den framtidige festivalen får kritikk.

Tidligere i sommer ble det utlyst frivillige syhjelpere, som skulle bidra under festivalen. Som betaling ble de frivillige lovet gavekort, stoff, mønster, mat og drikke, samt festivalpass.

Deltakere på festivalen reagerte derimot på at de frivillige ikke skulle få lønn for arbeidet.

Kort tid etter at de ble forespeilet kritikken, gikk Fæbrik tilbake på dette.

«Det er første gangen vi arrangerer en festival, og tenkte derfor at det var riktig å følge normene i festivalbransjen med hjelp av frivillige. Dette går vi nå tilbake på, og kommer til å betale frivillige vi søker til syhjelp,» skrev de i kommentarfeltet på Instagram.

Jenny Skavlan har blitt kjent som Fæbriks fjes utad. Gjennom åra har hun etablert seg som skuespiller, modell, programleder og forfatter, men også som designer og moteprofil.

Medgründer Ingrid Vik Lysne var på sin side aktuell med «Farmen kjendis» forrige sesong.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer