Smakstest

En skiller seg ut

Hvilken hurtigmatburger er best? Vi har testet.

BURGERTEST: Hvem lager den beste cheeseburgeren? Vi har testet. Foto: NTB
BURGERTEST: Hvem lager den beste cheeseburgeren? Vi har testet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo har fått en fantastisk burgerscene, men noen ganger har du bare lyst på en helt enkel burger på farten.

Mange har sin klare fastfoodburgerfavoritt, gjerne av gammel vane, eller knyttet til signaturburgeren, som ikke er så enkel å sammenlikne. For mens noen vil ha Big Mac, sverger andre til Whopper Cheese - og vegetarianere foretrekker gjerne Max.

Men hvem har den beste cheeseburgeren?

- Det er lett å gjøre en burger mer spennende med dressinger og smaksrik topping, men med en cheeseburger kan du ikke gjemme deg, sier Pål Røstvang til DinSide.

BURGERTEST: Noen ganger vil vi ha det helt enkelt (og billig) men hvilken billigburger er best? Pål Røstvang er ikke i tvil. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BURGERTEST: Noen ganger vil vi ha det helt enkelt (og billig) men hvilken billigburger er best? Pål Røstvang er ikke i tvil. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han har hjulpet oss å teste cheeseburgere fra de tre store fastfoodkjedene i Oslo. Røstvang er utdannet pølsemaker og jobber som produktutvikler i Alimenta, og vant nylig VM i grilling i USA med det norske grill-landslaget.

Han er ikke i tvil om hva han ser etter i en god cheeseburger, og selve burgeren, eller «pucken», som den ofte kalles, er selvsagt viktigst. God kjøttsmak, saftig kjøtt, og selvfølgelig en god stekesmak på burgeren.

Forholdet mellom brød, burger og tilbehør er også viktig, og balansen må være i orden.

Burgerbrød er gjerne søtt, burgeren er salt, osten er feit og rund, mens ketsjup gir sødme og syre, sennep litt skarphet - og så litt syre fra en sylteagurk til å skjære igjennom.

Høres det teknisk ut? Når vi snakker om balanse, handler det om at det ikke må bli for mye av det ene eller det andre, men akkurat nok fett, sødme, salt, syre til at du ikke blir for kvalm, tørst - eller sur i magen.


Mat på veien, ikke en destinasjon

Forventningene må kanskje justeres noe - vi har smakt på cheeseburgere fra de tre store fastfoodkjedene, Burger King, McDonald's og Max. Men ikke så mye som du kanskje frykter.

Når vi har satt terningkast, er det på hva burgerkjedene leverer, ut ifra forutsetningene. Dette er fastfoodburgere, ikke gourmetburgere.

Selv om vi har funnet en favoritt, er det likevel ingen som er i nærheten av terningkast seks. Spesielt i USA finner man burgerkjeder som viser hvor godt det kan gjøres - og det er et godt stykke igjen dit.

Røstvang trekker fram tre favoritter:

In-N-Out Burger er den klassiske «vestkystburgeren» og Carl's Jr og Shake Shack finner du over hele landet. Sistnevnte finner du også utenfor USA, blant annet i London og Istanbul.

Slik gikk det da vi testet fastfoodkjedenes cheeseburgere:

Prisen i parentes er det du betaler om du tar med deg burgeren.

Når du vil ha det lille ekstra

Det er ikke helt rettferdig å sammenlikne - og det er stor forskjell i pris, men vi kan ikke komme forbi at det nå er en rekke skikkelig gode burgersteder i Oslo, om du har litt bedre tid - og har lyst til å bruke mye mer penger.

En massiv gourmetburger er jo noe helt annet, men særlig de litt mindre smashburgerne er ikke fryktelig mye større - men ellevilt mye bedre. Og så koster de gjerne fire ganger så mye.

Burgerscenen er stadig i utvikling, og det har både falt fra og kommet til noen godbiter siden vi testet burgere for Dagbladet Pluss, men her er fem steder, litt forskjellige steder i byen, vi gjerne anbefaler når du har lyst på en liten og enkel, men god burger:

Flamme burger

FLAMME BURGER: Rifla pommfrites og saftige, gode burgere. Foto: Elisabeth Dalseg
FLAMME BURGER: Rifla pommfrites og saftige, gode burgere. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Thorvald Meyers gate 87, Grünerløkka
Skovveien 3, Frogner
Cheeseburger: 138 kroner

Burgerkjeden til Adam Bjerck og Øyvind Bøe Dalelv ser ut som et litt rocka gatekjøkken, men la deg ikke lure, burgerne er fryktelig mye bedre enn det. Du kan jåle det opp med most avokado og syltet løk, men de har også helt streite, veldig gode burgere.

Doug's Hamburgers

Mathallen, Vulkan
Cheeseburger: 129 kroner

Doug's hamburgers er et av de nyeste tilskuddene i burger-Oslo og i Mathallen, og har raskt blitt en snakkis. Her er det smashburgere som gjelder, og større stekeflate skal du se langt etter i Norge.

Fatty Patty

FATTY PATTY: Her er det få burgere på menyen, men du kan sette sammen din egen burger fra ulikt tilbehør. Foto: Elisabeth Dalseg
FATTY PATTY: Her er det få burgere på menyen, men du kan sette sammen din egen burger fra ulikt tilbehør. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Bygdøy allé 62, Frogner
Cheeseburger: 165 kroner

Teamet bak Chez Colin har startet burgerrestaurant, og den er omtrent så vidunderlig som vi forestilte oss. Menyen er enkel, du kan bygge din egen burger. Trolig også det burgerstedet med best vinkart.

Lille Amerika

Calmeyers gate 9, Sentrum
Pilestredet 65, Bislett
Classic burger m/ost: 115 kroner

Lille Amerika serverer kanskje de mest sølete av alle burgerne i Oslo - men så får du også svarte engangshansker for å spise dem med. Sliten, men koselig lokale.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer