Strekkode:

Endrer denne

Norges største dagligvareaktør med erstatning for strekkoden.

STRYKER STREKKODEN: NorgesGruppen jobber med en erstatning for strekkoden. Foto: Elisabeth Dalseg
STRYKER STREKKODEN: NorgesGruppen jobber med en erstatning for strekkoden. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det neste halvåret vil Norgesgruppen rulle ut en erstatning for den kjente strekkoden, melder Nationen.

Sammen med GS1 Norway har Norgesgruppen i lengre tid jobbet for å få informasjon om holdbarhetsdato inn i strekkoden på produktene. Denne skal nå erstattes med såkalte todimensjonale koder i butikkene.

- Å redusere matsvinnet i hele verdikjedene er hovedpoenget med denne overgangen, sier bærekraftsdirektør i Norgesgruppen, Signe Bunkholt Sæter, til avisa.

Prosjektet skal etter hvert også inkludere produsenter som Tine, Nortura og Bama.

Mindre matsvinn

Norgesgruppen har tidligere testet den nye koden i et pilotprosjekt i 2019. Der prøvde de utvidede strekkoder på 14 av sine egne merkevarer. Resultatet ble en reduksjon i matsvinn på ti til 15 prosent, i kroner og øre.

Norgesgruppen er ikke de eneste som tester ut alternative strekkoder. Den australske supermarkedkjeden Woolworths har også prøvd 2D-koder, også de i samarbeid med GS1.

Ifølge GS1 Norway er bruken av 2D-koder tatt i bruk i Kina med stort hell. Mot slutten av 2023, forventes det at 80 prosent av alle foretak i næringsmiddelindustrien i provinsen Zheijiang tar 2D-koder i bruk på sine varer.

2D-strekkode

Den nye strekkoden kalles 2D-strekkode og kan inneholde langt mer informasjon enn ordinære strekkoder. I tillegg til å identifisere varen, kan 2D-kodene si noe om holdbarhetsdato, opprinnelsesland, et cetera, skriver GS1 på sine nettsider.

Kodene er formet som kvadrater eller rektangler, og inneholder mange prikker, ikke helt ulikt en QR-kode.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer