Enorm forskjell på disse

Forbrukerrådets test av fiskekaker og burgere viser at det er stor forskjell i fiskeandel.

ET GODT FISKEMÅLTID: De beste fiskekakene og -burgerne inneholder over 80 prosent fisk. Foto: Elisabeth Dalseg
ET GODT FISKEMÅLTID: De beste fiskekakene og -burgerne inneholder over 80 prosent fisk. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

Forbrukerrådet har testa 11 typer fiskekaker og 13 fiskeburgere, som viser en stor forskjell i prosentandel fisk:

Mens vinneren inneholder 80 prosent, er fisk bare 50 prosent av innholdet i produktet som ender nederst av fiskekakene. I tillegg inneholder det en del salt og mer fett og mettet fett enn de andre produktene. Produktet er også det eneste uten nøkkelhullsmerket blant fiskekakene.

Fiskekaker

Kjøper du dette produktet må du spise 4,8 fiskekaker før det tilsvarer et fiskemåltid på 150 gram. Kjøper du vinneren er tallet 3,8 fiskekaker.

- Vinneren inneholder en del mer fisk enn de andre fiskekakene vi har sett på, samtidig er det et av de billigere produktene. Man kan altså få i seg både et sunt og rimelig fiskemåltid ved å velge disse fiskekakene. En pakke inneholder ti fiskekaker, eller tre fullverdige fiskemåltid, sier Aysha Grönberg, ernæringsfysiolog i Forbrukerrådet.

Innholdet av fisk varierer åpenbart mye. Mens noen produkter inneholder over 90 prosent fisk og kan utgjøre et fullverdig fiskemåltid omtrent i ett jafs, er det andre som består av så lite som 45 prosent fisk.

Et lavt innhold av fisk gjør også at du føler deg mindre mett, men informasjonen om fiskeandel er som regel enkel å få tak på, ifølge Grönberg.

- Andelen av fisk i fiskekaker og fiskeburgere er som regel godt synlig, både på forsiden og baksiden av produktet. På baksiden finner du også informasjon om hvilken type fisk som er brukt. Det er ikke alltid fisketypen som er nevnt foran på pakken er den det er mest av i produktet, sier Grönberg.

Fiskeburgere

Nivået er enda høyere blant fiskeburgerne der seks produkter får toppscore og fire får ni av 10 mulige poeng. De beste produktene inneholder over 85 prosent fisk. Høyest fiskeandel har Coop Fiskeburger Hyse og torsk med 92 prosent, men produktet får litt trekk for at det inneholder med salt enn de andre produktene.

Fiskeburgeren som kommer dårligst ut har en fiskeandel på 45 prosent.

Du kan lese hele testene av fiskekaker og fiskeburgere på Forbrukerrådets nettsider.

Så mye fisk bør det være

- Hvor mye fisk bør det være i fiskekaker?

- Se og velg de fiskekakene som har høyest andel fisk, er rådet fra Karoline Steenbuch Lied, ernæringsfysiolog og fagansvarlig kosthold i Roede.

- Litt av grunnen til at man kanskje velger dette, er at man skal ha et fiskemåltid, noe vi nordmenn generelt er litt dårlig på. Vi spiser for lite fisk. Og da er det synd om det vi tror er et fiskemåltid bare er 50 prosent fisk, eller mindre.

Selv om fiskekaker er en grei løsning innimellom, som en kjapp hverdagsmiddag, håper hun folk finner plass til å spise fersk fisk i hverdagen.

- Fersk fisk er ikke bearbeidet, og da er også alt av de sunne stoffene bevart.

- Hva med dem som ikke liker fisk?

- Om alternativet er å ikke spise fisk i det hele tatt, vil jeg absolutt anbefale fiskekaker.

Fiskekaker kan også være en fin måte å introdusere fisk til barn på, først med milde fiskekaker, så fisk som er mild på smak, som torsk.

- Alt er bedre enn ingen ting!

Roede AS er eid av Aller Media, som også eier DinSide og Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer