Er blinkende lys på sykkel lov?

Ja, men den skal blinke på riktig måte.

Det er lov å ha blinkende lys foran på sykkelen, men det skal blinke minst 120 ganger i minuttet - altså to ganger i sekundet, ifølge Vegvesenet. Foto: Colourbox
Det er lov å ha blinkende lys foran på sykkelen, men det skal blinke minst 120 ganger i minuttet - altså to ganger i sekundet, ifølge Vegvesenet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykkelsesongen er i gang igjen, og vi skrev nylig om hvilke feil syklister gjør i trafikken.

I forbindelse med denne saken skrev vi også at det er påbudt å ha fastmonterte lys på sykkelen, og disse skal brukes når det er mørkt.

De færreste sykler vi kjøper i dag har lys ferdig montert. Det er ikke som før i tida, da dette var standard, og sykkellykta hadde en dynamo som du dytta inntil sykkelhjulet slik at din egen tråkking genererte strøm til lykta. Nostalgia, altså!

(Vi fant et herlig klipp fra 1978 som viser hvordan dette systemet fungerte. Se videoen her.)

Fra 50 til tusener av kroner

I dag må du kjøpe lykter separat, og feste dem på sykkelen. Disse drives av batteri, og kan fås i alskens varianter, fra de enkleste til helt nede i femtilappen for en pakke med front- og baklykt, til avanserte greier som koster over tusen kroner.

Mange av disse batteridrevne variantene har en funksjon som gjør at du kan sette dem til å blinke i stedet for å lyse. Men er dette egentlig lov? Skal ikke sykkellykta lyse fast, lurer en leser på.

Fremtidens transport? Kul elsykkel, med bil

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer