Skiløyper

Er det greit å gå fottur i skiløypene?

– Skogen er for alle, men det er viktig at vi ikke ødelegger for hverandre, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

GÅENDE I SKILØYPA? - Det er ikke greit å gå i skisporet og ødelegge der det er preparert for skiløpere. Men skogen er for alle og kommunene bør tilrettelegge også for gående, sier Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv til Dinside. Foto: NTB Scanpix
GÅENDE I SKILØYPA? - Det er ikke greit å gå i skisporet og ødelegge der det er preparert for skiløpere. Men skogen er for alle og kommunene bør tilrettelegge også for gående, sier Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv til Dinside. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du også irritert deg over folk som går i skisporet og ødelegger løypene? Da er du ikke alene. Debatten raser i sosiale media om dagen og det er mange som er irriterte – både blant skiløpere og blant gående.

Men hva er egentlig greit og hvem har rett?

– Må ta hensyn til hverandre

– Skogen er for alle og det er viktig at vi tar hensyn til hverandre slik at alle kommer seg ut. Men det er ikke lov å gå i skisporet, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, til Dinside.

TA HENSYN: Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, oppfordrer til å vise hensyn - og å ikke ødelegge skiløypene. Foto: Norsk Friluftsliv
TA HENSYN: Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, oppfordrer til å vise hensyn - og å ikke ødelegge skiløypene. Foto: Norsk Friluftsliv Vis mer

– For dem som ønsker å gå i skogen, er det viktig at de passer på at de ikke går i sporet og ødelegger der det er preparert for skigåere, sier Heimdal videre.

Norsk Friluftsliv er en fellesorganisasjon for 16 frivillige friluftslivsorganisasjoner, med nesten 1 million medlemmer.

Heimdal sier videre at det er viktig å huske på at halvparten av befolkningen ikke går på ski – og at disse også må få oppleve skogen om vinteren.

Bør tilrettelegge

– Vi vil komme med en oppfordring til kommunene om at de må tilrettelegge for at det også er mulig for dem som ikke går på ski, å oppleve vinterglede i skogen, på beina, sier han og skryter av enkelte kommuner, som Tromsø, som har vært veldig flinke til å lage plass både til skigående og fotgjengere uten at de kommer i konflikt med hverandre.

– Det er viktig at vi ikke får episoder hvor gående blir angrepet og slått med skistaver, som dessverre skjer innimellom, forteller Heimdal.

Han understreker at det er viktig at vi oppfører oss som ellers i samfunnet, også i naturen og i skiløypene.

– Vi må gi rom for hverandre, vise hensyn og bidra til at flest mulig kommer seg ut, det er viktig – ikke at en selv kommer fortest fram, avslutter Heimdal.

– Bruk skogsbilveiene om du går, rir eller sykler

Hege Blichfeldt Sheriff, løypesjef i Skiforeningen, forteller at lovverket som regulerer dette, altså allemannsretten, ikke setter begrensninger for fotgjengere i skiløypene.

PREPARERTE LØYPER ER FOR SKILØPERE: Hege Blichfeldt Sheriff, løypesjef i Skiforeningen, påpeker at preparerte løyper er for skiløpere. Foto: Skiforeningen
PREPARERTE LØYPER ER FOR SKILØPERE: Hege Blichfeldt Sheriff, løypesjef i Skiforeningen, påpeker at preparerte løyper er for skiløpere. Foto: Skiforeningen Vis mer

– Men i Skiforeningen er vi åpen på at vi preparerer skiløyper for å gå på ski i – og vi henstiller de som går på beina, rir eller sykler om å gjøre det på andre traseer, for eksempel skogsbilveier som er brøytet, sier Sheriff til Dinside.

Hun bemerker at det kan være noen som mener at de ikke ødelegger prepareringen selv om de går på beina.

- Men da er det viktig å være klar over at dersom man går på beina for eksempel i midten av preparerte løyper der det er to spor på hver side og glattet i midten, når det er løse forhold som nå, så vil det bli hull. Når snøen fryser til blir det vanskelig å skøyte der, og å skifte spor for de som går klassisk. Da er egentlig prepareringen ødelagt, selv om man ikke har tråkket i selve skisporet, sier Sheriff.

GREIT I KALDVÆR: Er det fast snø vil du ikke ødelegge prepareringen - men er snøen løs så vil fotsporene dine lage store hull som ødelegger løypene - selv om du holder deg unna de klassiske skisporene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
GREIT I KALDVÆR: Er det fast snø vil du ikke ødelegge prepareringen - men er snøen løs så vil fotsporene dine lage store hull som ødelegger løypene - selv om du holder deg unna de klassiske skisporene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Er det derimot faste og fine forhold så vil snøen bære en person – og du vil ikke ødelegge prepareringen.

– Men dette er viktig å være klar over for dem som insisterer å gå på beina i skiløypene.

Hun påpeker at det også følger en plikt med allemannsretten:

– Allemannsretten sier at man skal fare hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet – og om man ødelegger så kan man jo ikke si at dette er oppfylt, sier Sheriff.

Hun påpeker at det kan være noe munnhoggeri mellom skiløpere og folk på beina, men at de ikke oppfatter det som noe stort problem.

– Vi oppfordrer alle til å ha en hyggelig tone og vise hensyn til hverandre, avslutter hun.

Saken ble først publisert i januar 2018 og er fortsatt like aktuell i påsken :)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer