Ikke rent sjelden dukker det opp rare ting og overivrig reklame i feeden vår på Facebook. Anonser som vi i de fleste tilfellene glatt avfeier som reklame som ikke holder vann - og som vi som oftest skroller raskt forbi.
Men da annonsen for sportssokker i 100 prosent resirkulert plast med livstidsgaranti flimret forbi, ble vi såpass nysgjerrige at vi stoppet.

Test av superundertøy: Én sekser!
For det var ikke måte på hva disse sokkene lovte:
Laget av 100% resirkulert plast; Anti lukt; Anti gnagsår - og livstidsgaranti.
- Er det mulig? Det kan da virkelig ikke stemme, var vår første tanke. Og ikke minst: Sokker i 100 prosent plast høres da verken spesielt komfortabelt - ei heller luktfritt - ut ... ?
Vi bestemte oss for å sette de på prøve og teste de mot det som er erklært som det beste materialet mot i alle fall en av påstandene; lukt.
Dermed var det klart for en duell:
Rockay løpesokker i plast vs Devold løpesokker i ull.
Plastsokker: Rockay
Vi skal innrømme at vi er sjeldent spente over et par sokker, når de dumper ned i postkassen - og vi kan ikke vente med å ta de på.
Og stor er overraskelsen når vi trekker dem på: Ah! De kjennes virkelig veldig myke, komfortable og deilige ut.

- Den beste allrounderen
Informasjonen på pakken sparer ikke på gode ord: Det står at sokken er laget av 100 prosent resirkulert materiale - og laget med plastavfall fra havet. Her er tåpartiet sømløst; det er polstrede partier; reflekterende logo; soner som puster og støtte ved fotbuen.
Sokkene har også «livstidsgaranti», som garanterer for om sokkene mister passformen, krymper i vask eller at det går hull på de under bruk.
Og ikke minst; lovnaden om luktfrie sokker: Ifølge produsenten kan du bruke sokkene i dagesvis uten å måtte vaske dem - det skal bare være å legge dem til tørk mellom bruk. Akkurat som ulltøy, altså.
Skepsisen er stor, men vi må innrømme at den er ubegrunnet.
Plastsokkene imponerer nemlig stort.

De er superkomfortable, har veldig god passform generelt og sitter dermed veldig godt på foten - også mye på grunn av at de er sømløse. De sitter tett rundt ankelen, som er en stor fordel spesielt om du løper i skogen - for så slipper du å hamstre med deg halve blåbærlyngen hjem. Du kan få sokkene både med lavt og litt høyere skaft - og begge sitter behagelig tett rundt ankelen - uten å stramme.

Smart triks: Slik unngår du gnagsår
Vi har satt lukt-påstanden (og nesa) på prøve og har løpt med sokkene daglig i opp mot en uke uten å vaske dem. Vi skal innrømme at det var med en viss skepsis vi stakk nesa opp i sokkene dag etter dag, men skepsisen viste seg å være uberettiget:
Etter vår erfaring greier sokkene seg fint i fire-fem treningsøkter uten vask og uten at de lukter noe særlig. Vi måtte først krype til korset og vaske dem når de ble stive etter for mye løping i gjørmevann.
De kjennes imidlertid noe tettere og klammere enn løpesokkene i ull, men som sportssokker er de absolutt å anbefale.
Pris: 279 kroner for de høye (Razer Trail) og 229 kroner for de lave (Flare)
Terningkast: 5
Ullsokker: Devold
Noe av det beste med ulltøy er nettopp det at ulla er «selvrensende» og at du ikke behøver å vaske det så ofte. Det er bare å helge det til tørk - og så er du stort sett luktfri og good to go igjen.
Det store spørsmålet i denne sammenhengen, i tillegg til hvordan luktegenskapene står seg mot plastsokkene, er også hvorvidt ullsokker kanskje egentlig blir litt for varmt for sommertrening?
Det korte svaret på det siste er: Nei.

Beste til løping
I alle fall ikke de løpesokkene vi har testet i denne omgang: Energy fra Devold. De er faktisk veldig luftige og lette og fungerer helt utmerket selv i temperaturer på 20-tallet. Siste testrunde foregikk i 28 varmegrader, og ull fungerte utmerket også da. Så skal det sies at dette er veldig tynne og lette sokker i ull.
De finnes med to ulike høyder på skaftet; Energy low og Energy ankle - hvor altså low er som en vanlig ankelsokk mens ankle er litt høyere.
Ankle er i 48 prosent merinoull og low er i 50 prosent merinoull. For øvrig er det polyamid, nanoglide og elastan i sokkene.
Også Devold-sokkene skryter av ventilasjonssoner og at de er luktfrie. Og de skal ha forsterket tå- og hælparti - og anatomisk formet sokk.

Vi har tatt luktetesten på samme måte som for plastsokkene, og her imponerer også disse - kanskje ikke like overraskende som for plastsokkene, ettersom ullas luktegenskaper er godt kjent. Men vi er fremdeles imponert over at de kan brukes til daglig trening i over en uke uten at det lukter av dem.
Testresultat
Duell: Treningssokker i plast vs ull
Begge imponerer, men ullsokkene er hakket hvassere og blir best i test
Plastsokkene kjennes noe tettere og klammere ut
Og her må vi si at Devold faktisk vinner hårfint; vi synes de greier luktetesten enda bedre enn plastsokkene. For når plastsokkene kan begynne å gi en litt «artig», begynnende stenk av svette joggesko så er det fremdeles minimalt med odør fra ullsokkene.
De er veldig luftige og komfortable å ha på og gnager ikke, men kunne eventuelt sittet litt strammere på foten, de kan føles litt løse, som igjen gjør dem veldig behagelige. De kjennes litt mindre svett enn plastsokkene ved løping. Men de kjennes også noe våtere enn plastsokkene når vi plumper i vann.
Den eneste ulempen med disse må være at skaftet på de laveste er såpass lavt og såpass romslig rundt ankelen at det lett samler seg rusk og rask inni sokken. Dette skjer ikke på sokken med høyere skaft, ankle. Den sitter også behagelig rundt ankelen og strammer ikke.
Pris: 159 kroner for de lave (Energy Low) og 179 kroner for de høye (Energy Ankle)
Terningkast: 6
