Er dette markedets mest effektive multifuel-brenner?

Prisbelønte Primus OmniLite Ti veier lite, er drivstoff-gjerrig og bruker alle typer brensel. Men det finnes flere og billigere alternativ.

LETT Å JUSTERE VARMEN: OmniLite Ti er kjent for å ha en god effektjustering. Slik er viktig når du skal lage mat ute.  Foto: Primus
LETT Å JUSTERE VARMEN: OmniLite Ti er kjent for å ha en god effektjustering. Slik er viktig når du skal lage mat ute. Foto: Primus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kritikerroste Primus OmniLite Ti er er en videreutvikling av klassikeren OmniFuel, med en forskjell: den veier 123 gram mindre enn forgjengeren på 341 gram (da inklusive brenselspumpe). Dessuten er dette en såkalt multifuel-brenner, noe som betyr at du kan bruke gass, bensin, diesel, parafin og til og med flydrivstoff.

Kan dette være noe? Mat og drikke som blir varm av seg selv

Mer vekt med alt

Men vekten gjelder altså kun bremselspumpe og brenner. Inkluderer du alt utstyret, som brenselsflaske og oppbevaringsveske, sier Fjellsport.no at man ender opp med en totalvekt på 615 gram.

TAR LITE PLASS:  OmniLite Ti er en av markedets minste multifuel-brennere.  Foto: Primus
TAR LITE PLASS: OmniLite Ti er en av markedets minste multifuel-brennere. Foto: Primus Vis mer


Må kjøpe spesialkjele

Her er det ikke maks effekt som er i fokus. Brenneren er mindre enn på OmniFuel, og dermed er vekten lavere, den tar mindre plass i sekken og er mye gjerrigere i sitt forbruk av drivstoff.

Det betyr også at du sannsynligvis bør investere i en drivstoff-effektiv kjele med varmeveksler for å få fullt utbytte av den, som for eksempel en Primus Eta Pot.

Sjekk også prisen før du kjøper. Vi har funnet den til 1.599 kroner i norske nettbutikker, hele 800 kroner billigere enn Primus egen nettbutikk.

Test: Er dette den kjappeste måten å koke vann i naturen på?

Varmeveksler

Hva er en kjele med varmeveksler? Jo, varmevekslerne er en «bølge» av metall rundt kanten av kjelen. Dermed får kjelebunnen et større areal enn om bunnen var helt flat. Følgelig er det en større overflate som kan ta til seg energien fra flammen, og da går mer av energien til å varme opp innholdet i kjelen og mindre til å varme opp lufta rundt kjelen.

LETT «Ti»-en i navnet kommer av at vindskjerm og ben er laget av titan. Foto: Primus
LETT «Ti»-en i navnet kommer av at vindskjerm og ben er laget av titan. Foto: Primus Vis mer


Slik virker den

Hvordan fungerer så en multifuel-brenner? Brennerhuset består av messing. Når messingen blir varm koker det flytende brennstoffet og blir til gass før det kommer til dysa. Bruker man flytende drivstoff må altså brenneren forvarmes slik at det er varmt nok i brennerhodet til at det flytende brennstoffet koker.

Hvis man bruker gass, er det bare å gå rett på koking.

Les også: Slik lager du popcorn på bålet

Bærekraftig

Tanken er at OmniLite Ti skal være et bærekraftig og drivstoffeffektivt produkt for gramtellere som skal på tur. Men det finnes også alternativer.

Se bilder av alternativene her:

Se også ryggsekken som knapt veier et par munnfuller mat

Billigere og veier mindre

Multifuel-brenneren Optimus Nova koster 1.145 kroner, og har en litt lavere totalvekt på 559 gram. MSR sin WhisperLite Universal hybridbrenner koster noen tikroner mer, men veier mindre med en reell totalvekt på 498 gram. Trangia Multifuel X2 er billigst av alle fire og koster kun 999 og veier fattige 525 gram. Frakt kommer i tillegg på alle priser.

Vi anbefaler å lese anmeldelser på nett for å finne ut hvilken du skal gå for. Vi kan nevne at Primus OmniLite Ti har vært belønnet med to priser fra villmarksbransjen.

Alt om villmark

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer