Nye matvarer:

- Et greit alternativ

«Funkygine» lanserer pizza med Peppes med nøkkelhull og full pott på brødskalaen.

SUNNERE ALTERNATIV: Den nye Peppes-pizzaen er laget av 100 prosent fullkornsmel og er nøkkelhullmerket. Foto: Produsenten
SUNNERE ALTERNATIV: Den nye Peppes-pizzaen er laget av 100 prosent fullkornsmel og er nøkkelhullmerket. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert

Det er snart tid for årets tredje store dagligvareslipp, og det kommer stadig små og store drypp fra produsentene. En av årets overraskelser kommer fra Scandza og Peppes Pizza, som sammen med Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand vil utfordre pizzadisken.

Samarbeidet har resultert i en nøkkelhullsmerket pizza med full pott på brødskalaen - laget på hundre prosent fullkorn.

- Frossenpizza er en varekategori som er ganske dominert av menn. Vi har jobbet med å treffe en ny målgruppe, kvinner og yngre som er opptatt av mat som kan spises med god samvittighet, forteller Vegard Støten, ansvarlig for «Funkygine Food» i Scandza.

Pizzaen er toppet med spinat og tomat, og skal ha «italienske smaker», og Funkygine har vært aktiv med gjennom hele prosessen.

Hun har tidligere lansert sunn brødmat i samarbeid med Bakehuset, og pasta, sauser og pizza under navnet Funkygine Food. Nå blir pizzaen enda sunnere.

- Det er kult at en så stor og solid merkevare som Peppes tok ansvar og ble med på å lage denne nøkkelhullsmerkede pizzaen. Dette mangler i kategorien til nå, og er et stort steg i riktig retning, sier Jørgine Massa Vasstrand i en pressemelding.

Knuser Grandiosa

Nasjonalpizzaen Grandiosa har tidligere prøvd seg på ulike sunnere varianter. I 2008 lanserte de Grandiosa Speltpizza, og i 2016 kom pizzaen Grandiosa Fullgod med grovere bunn.

Flere varianter har også blitt nøkkelhullsmerket, blant annet Grandiosa Biff & løk. Både denne og Fullgod lå likevel et godt stykke unna Hverdagspizzaen på brødskalaen.

- Grandiosa Biff & løk hadde 17 prosent fullkorn mens Grandiosa Fullgod hadde 34,5 prosent fullkorn, sier Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods, til DinSide.

Folket har imidlertid talt: Disse er ikke lenger i salg.

Sunnere - ikke nødvendigvis sunt

Ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied, ernæringsfysiolog og fagansvarlig kosthold og ernæring, sier til DinSide at pizza med nøkkelhullsmerke er et sunnere alternativ i kategorien, men at det ikke dermed er sagt at produktet er sunt.

BØR BEGRENSET: Ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied bekrefter at den nye pizzaen er sunnere enn ordinær frossenpizza - uten at den dermed nøvendigvis er sunn. Foto: Roede
BØR BEGRENSET: Ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied bekrefter at den nye pizzaen er sunnere enn ordinær frossenpizza - uten at den dermed nøvendigvis er sunn. Foto: Roede Vis mer

Sammenliknet med for eksempel Grandiosa Pizza har denne pizzaen litt mindre kalorier, og mindre fett, og bare halvparten så lite mettet fett. Saltmengden er omtrent den samme, og mengden sukkerarter er mindre.

- Den største forskjellen er på andel fiber. Mens en klassisk Grandiosa har bortimot null gram, har denne 3,2 gram kostfiber per 100 gram.

- Nøkkelhullsmerket pizza må blant annet inneholde litt mindre salt og fett, og ha bedre fettsammensetning, men har altså omtrent samme innhold av energi som den uten nøkkelhull. Derfor må mengden fremdeles begrenses.

GENIALT: Er du lei av å steke pizza i to omganger fordi du ikke får plass til to frossenpizzaer på et stekebrettet? Da bør du prøve dette! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

- Det er altså ikke bare å ta for seg med god samvittighet?

- Hvis man først skal ha pizza til middag, er dette et greit alternativ, men husk at dette går fremdeles under kategorien ultraprosessert mat, som vi bør begrense inntaket av.

Hun presiserer at om man ellers spiser sunt, variert og balansert, er det så klart plass til en slik pizza i kostholdet en gang iblant.

- Det aller beste er likevel å lage pizzaen selv, med fullkornsbunn, masse grønnsaker og begrense både oste- og saltmengden.

Mild og snill

Noe av det viktigste i utviklingen av pizzaen var å få til en bunn av fullkornsmel, og Scandza er stolte av at de har fått til ikke bare fire kakestykker på brødskalaen, men en bunn av hundre prosent fullkornsmel.

- Vi jobbet lenge med bunnen. Vi ville at det skulle være så nærme en vanlig bunn som mulig, men med fullkorn.

Det er ikke bare bunnen som skiller seg fra klassisk Peppes-pizza.

- Parallelt med å utvikle fullkornsbunnen var målet å få nøkkelhull-stempel, så denne pizzaen skiller seg ut fra de andre, sier Støten.

Sausen er italiensk, med litt andre ingredienser og smaksprofil enn den karakteristiske Peppes-sausen.

- Vi har hatt som mål å lage en barne- og familievennlig pizza, som er lett å like, så her er det ikke sterke smaker, men en mild og snill pizza.

Støten håper dette kan være et godt alternativ til de som ønsker en sunnere pizza.

- For å kommunisere dette enkelt, har vi valgt Hverdagspizza som navn, men pizzaen kan selvsagt nytes hele uka.

- Vi kommer til å utvikle fullkornspizzaen videre, både med og uten nøkkelhull.

Vi gjør oppmerksom på at Roede, akkurat som Dagbladet, er eid av Aller Media.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer