Trygt å bruke tanntråd?

– Et miljøproblem

Det danske forbrukerrådet fraråder bruk av tanntråd med PTFE, men Tannlegeforeningen er ikke enig.

TANNTRÅD: Ifølge det danske forbrukerrådet er det problematiske stoffer i hver tredje tanntråd de har testet. Foto: Voyagerix / Shutterstock / NTB
TANNTRÅD: Ifølge det danske forbrukerrådet er det problematiske stoffer i hver tredje tanntråd de har testet. Foto: Voyagerix / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det danske forbrukerrådet Tænk har gjennomført en ny undersøkelse om tanntråd og fluorstoffet PTFE, som kan ha skadelig effekt på helsen. Tænk oppfordrer folk til å unngå fluorstoffer i tanntråd.

Polytetrafluoreten (PTFE) kalles også for teflon og er et av mange fluorstoffer som hører til fellesbetegnelsen PFAS.

Fluorerte stoffer som er av PFAS er også syntetiske stoffer og de kan brukes til mye, blant annet kan de være vann, flekk og fettavvisende. Folkehelseinstituttet skriver på sin nettside at flere av dem brytes langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen og kan være helseskadelige.

Negative helseeffekter

Ifølge Tænk kan PFAS føre til negative helseeffekter. Det er blant annet mistenkt for å kunne nedsette immunforsvaret, øke kolesterol i mennesker, hormonforstyrrelser og ufrivillig abort.

Likevel er det ikke PFTE i tanntråd som er problemet, men heller at du kan bli utsatt for fluorstoffer gjennom flere steder.

President i Den norske tannlegeforeningen Heming Olsen-Bergem forklarer følgende til DinSide: PTFE er en fluorforbindelse som benyttes i en mengde materialer og utstyr, også innen medisin og munnmedisin. Det er ingen studier som har vist at det påvirker helsen negativt, sier Olsen-Bergem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer