Trygt å bruke tanntråd?

– Et miljøproblem

Det danske forbrukerrådet fraråder bruk av tanntråd med PTFE, men Tannlegeforeningen er ikke enig.

TANNTRÅD: Ifølge det danske forbrukerrådet er det problematiske stoffer i hver tredje tanntråd de har testet. Foto: Voyagerix / Shutterstock / NTB
TANNTRÅD: Ifølge det danske forbrukerrådet er det problematiske stoffer i hver tredje tanntråd de har testet. Foto: Voyagerix / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det danske forbrukerrådet Tænk har gjennomført en ny undersøkelse om tanntråd og fluorstoffet PTFE, som kan ha skadelig effekt på helsen. Tænk oppfordrer folk til å unngå fluorstoffer i tanntråd.

Polytetrafluoreten (PTFE) kalles også for teflon og er et av mange fluorstoffer som hører til fellesbetegnelsen PFAS.

Fluorerte stoffer som er av PFAS er også syntetiske stoffer og de kan brukes til mye, blant annet kan de være vann, flekk og fettavvisende. Folkehelseinstituttet skriver på sin nettside at flere av dem brytes langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen og kan være helseskadelige.

HUSER UØNSKEDE BAKTERIER: Visste du at tannbørsten din potensielt huser uønskede bakterier? Slik blir du kvitt dem! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Negative helseeffekter

Ifølge Tænk kan PFAS føre til negative helseeffekter. Det er blant annet mistenkt for å kunne nedsette immunforsvaret, øke kolesterol i mennesker, hormonforstyrrelser og ufrivillig abort.

Likevel er det ikke PFTE i tanntråd som er problemet, men heller at du kan bli utsatt for fluorstoffer gjennom flere steder.

President i Den norske tannlegeforeningen Heming Olsen-Bergem forklarer følgende til DinSide: PTFE er en fluorforbindelse som benyttes i en mengde materialer og utstyr, også innen medisin og munnmedisin. Det er ingen studier som har vist at det påvirker helsen negativt, sier Olsen-Bergem.

– Stoffet er hyppig testet for bivirkninger, men man har ikke funnet noen, selv ikke der stoffet benyttes inne i kroppen, fortsetter han.

Anerkjent som et miljøproblem

– Fluorforbindelser er anerkjent som et miljøproblem og det arbeides med å få bedre materialer av den grunn. Mengden PFTE i tanntråd er forsvinnende liten i den store sammenhengen, forklarer Olsen-Bergem.

PFTEs funksjon i tanntråd er å gjøre den glatt så den glir lettere mellom tennene, i tillegg til å forhindre at tråden fliser seg opp.

Det danske forbrukerrådet påpeker at dersom du velger bort tanntråd med fluorstoffer, begrenser du også den samlede utsettelsen for stoffene.

– Ei stekepanne med teflon, for ikke å snakke om Gore-Tex produktene i klær, utgjør en betydelig større andel enn tanntråd, sier presidenten i Tannlegeforeningen.

Mener det er trygt å bruke

– Det er helt trygt å bruke slike tanntråder. Hvis man er opptatt av det miljømessige med produktet, så finnes det alternativer uten stoffet, forteller Olsen-Bergem.

Disse er likevel ikke like gode fordi de fliser seg opp, påpeker han.

– Det er da viktig å påpeke at det å la være å kjøpe Gore-Tex, alternativt stekepanne med teflon vil være en betydelig større miljøgevinst, og ei stekepanne vil normalt utgjøre omtrent samme mengde som et livsforbruk av tanntråd, sier Olsen Bergem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer