EU vil stramme inn

Vil også gjelde for Norge om det blir innført.

STRENGERE: Påleggsfavoritten får nye krav om de nye EU-reglene blir vedtatt. Foto: Shutterstock
STRENGERE: Påleggsfavoritten får nye krav om de nye EU-reglene blir vedtatt. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Nye EU-regler om syltetøy, fruktjuice, melkepulver og honning er på gang.

Bakgrunnen er FNs mål om bærekraftig utvikling, og EUs strategi om et redelig, sundt og miljøvennlig matsystem.Ett tiltak i denne strategien er sunnere og bærekraftige kostvaner, som å redusere innholdet av fett, sukker og salt. Et annet tiltak er å bedre forbrukerinformasjon om opprinnelsesmerking, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Ett av disse nye kravene er å øke mengden frukt og bær i syltetøy fra 350 gram per 1000 gram, til 450 gram.

En annet er å tillate å fjerne alt eller deler av det naturlige sukkerinnholdet i fruktjuice, og fremdeles kalle produktet juice.

For kondensert melk og melkepulver vil nå laktosefrie produkter være inkludert i merkekravene, som vil hjelpe forbrukere som har laktoseintoleranse.

Om det går gjennom parlament og råd vil frist for gjennomføring av regelverket være 18 måneder fra det fastsettes, og endringene skal først gjelde 24 måneder etter ikrafttredelse. Kravene vil da også gjelde i Norge.

Matprodusenter som blir omfattet av disse nye kravene om de blir vedtatt, bør sette seg inn i de foreslåtte kravene og vurdere om de vil få innvirkning på egne produkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer