- Få båten opp!

Frykter «all time high» for båttyverier.

TYVERIFEST? Forsikringsselskap frykter rekordsommer for båttyverier - og sier det er båter med utenbordsmotorer som er mest utsatt. De oppfordrer til å få opp båten før vaktholdet i marinaen avsluttes for sesongen, for å ikke gi tyvene arbeidsro. Og ikke å lagre den på hytta eller steder der det normalt ikke ferdes mange. Foto: Kristin Sørdal
TYVERIFEST? Forsikringsselskap frykter rekordsommer for båttyverier - og sier det er båter med utenbordsmotorer som er mest utsatt. De oppfordrer til å få opp båten før vaktholdet i marinaen avsluttes for sesongen, for å ikke gi tyvene arbeidsro. Og ikke å lagre den på hytta eller steder der det normalt ikke ferdes mange. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Planlegger du flere båtturer denne sesongen? Hvis ikke; få båten på land. Nå starter høysesongen for båt- og motortyverier, advarer Securmark, som er en del av Redningsselskapet.

- Vår statistikk og historikk er tydelig: Våren, og spesielt høsten, er de tidene på året hvor det stjeles flest båter og båtmotorer, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.

Dette bekreftes også til en viss grad av forsikringsselskapene:

- Tallene viser at antall tyverier er klart høyest i mai og så er det relativt mange per måned fram til november, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige, til Dinside.

- Det kan tyde på at det er mindre tyverier når båter er i opplag, og da spesielt når båter er lagret i låste bygninger som låver, uthus eller liknende - og i noe grad ved større mariner med kontinuerlig døgnovervåkning, sier han videre.

Seter i båten blir eksponert for for veldig mye. De er offer for både soling og bading, vær og vind og tråkking, mat og drikke. Ofte er materialene hvite og det funker dårlig etter service i motorrommet - blant annet. Sjekk filmen for hvordan du rengjør skikkelig møkkete seter i skinn og skai. Vis mer

- All time high

Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg, sier at det kan ligge an til rekord for båttyverier i år:

- Vi registrerer en økning i antall båttyverier på Sørlandet de siste ukene, men man kan nesten si at det har vært høysesong for båttyverier i hele år, egentlig, sier Brandeggen.

Han sier bransjetall viser at antall tyverier første halvår, per 1. juli, har økt med 30 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, mens erstatningene har økt med over 36 prosent.

Årlig stjeles det båter og båtmotorer for om lag 60 millioner kroner i Norge.

- Alt tyder på at vi får en all time high i år når det gjelder båttyverier og forsikringskostnader ved dette, noe som er litt overraskende tatt i betraktning coronakrisen og at landegrensene har vært delvis stengt i perioder, sier Brandeggen.

Han påpeker at noe av forklaringen også kan ligge i det store båtsalget og mange ferske båteiere:

- Reduksjonen i utenlandsferie har medvirket til at nybåtsalget gikk til himmels før fellesferien, og det store antallet ferske båteiere har medvirket til rekordhøy økning på over 30 prosent i fritidsbåthavarier hittil i år.

- Båter med utenbordsmotor mest utsatt

Ifølge forsikringsselskapene er det båter med utenbordsmotor som er mest utsatt for tyveri:

- Det største problemet ikke båttyverier, men tyveri av båtmotorer, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i If, til Dinside.

- Båten er mest utsatt når den tas opp i opplag eller den settes på sjøen, altså når man holder på med båten og klargjør båten for sjøen eller opplag. Da er motoren gjerne på og står gjerne utsatt til for tyveri, sier han videre.

- Enten stjeles hele båten med motor eller motoren alene, sier også Rysstad, som advarer mot at nyere utenbordsmotorer er veldig attraktive tyveriobjekter.

Ikke la tyvene få jobbe i fred

- Vår klare oppfordring til båteiere som ikke planlegger flere turer denne sesongen, er å få opp båten så snart som mulig, og lagre den på et trygt sted, sier Skaare.

Forsikringsselskapene advarer mot mørke og forlatte båthavner eller opplagssteder der tyvene har mulighet til å jobbe uforstyrret:

- Vi vet at en del av de vinningskriminelle blant annet bruker Google Maps og 3D-visning for å finne potensielle steder hvor de kan jobbe uforstyrret og hvor det kan være lett å stjele båtmotorer. Kan du jobbe uten at noen ser deg, er det fint for tyvene, sier Clementz.

Rysstad anbefaler å ta opp båten før vaktordning på marinaen avvikles for sesongen - og å ikke etterlate båten uten oppsyn i lengre tid på for eksempel på hytte eller andre steder der hvor det normal ikke mange ferdes menneske.

Securmark anbefaler profesjonelt opplag, men kommenterer at det fortsatt er mange som lagrer båt i hagen eller på tilhenger.

- Vi kommer ikke utenom de klassiske forholdsreglene som er å gjøre arbeidsforholdene vanskeligere for tyvene. Med det mener vi å ikke plassere båten i et mørkt og avsidesliggende område, låse båten med FG-godkjente produkter og å ha jevnlig tilsyn, oppfordrer Skaare.

Slik kan du tyverisikre båten

Brandeggen har følgende tips til tiltak for å forsøke å sikre båten best mulig:

 • Ikke ha båten i et mørkt og øde havneområde.
 • Lås båten fast til brygga, helst med solide hengelåser i klasse tre. Kjettingen og festet i brygga bør være av samme styrke og kvalitet. Kjettingen skal være minimum åtte millimeter.
 • Ta med deg mindre påhengsmotorer når du går fra båten.
 • Du bør låse større båtmotorer. Selve motorbraketten låser du fast til akterstammen.
 • Lås alle luker og dører. Ta med deg alle nøkler.
 • Ta med deg verdigjenstander når du forlater båten.
 • Plasser dyrt utstyr slik at det ikke ligger synlig. Det beste er å ta med seg alt av verdi. Eksempler på slikt utstyr er radio, mobiltelefon, GPS, kartplotter, kompass og kikkert.
 • Merk båten og motoren din med godkjent merkesystem fra forsikringsselskap.
 • Fotografer båten og utstyret ditt. Det er til god hjelp hvis du må etterlyse det.

Du kan sikre båten ekstra ved å:

 • Fjerne en viktig del i motoren. Du kan også montere en skjult hovedstrømbryter slik at motoren ikke kan bli startet.
 • Fjerne bensintanken eller lås den forsvarlig inn.
 • Låse manøvreringsenheten i båten.
 • Installere alarm i båten.
 • Installere elektronisk utstyr for sporing.
 • Bruk havner som blir låst og har godt lys og vakthold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer