Refleks

– Få på deg refleksen

Sjåfører har kun to sekunder å reagere på når fotgjengeren ikke bruker refleks.

REFLEKS: Sjåfører har kun to sekunder å reagere på når fotgjengeren ikke bruker refleks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstmørket har lagt seg over landet, og for mange er det mørkt både når de reiser til jobb eller skole om morgenen og når de reiser hjem.

Ifølge tall fra Trygg Trafikk bruker fire av ti refleks, og dårligst er voksne over 30 år og menn. Likevel er utviklingen positiv. Fra 2003 til 2018 har bruken av refleks økt fra 11 til 44 prosent, viser statistikken til Trygg Trafikk.

Trygg Trafikks fem beste reflekstips:

  1. Fest refleks på alle jakker, sekker og vesker – da har du alltid med deg refleks.
  2. Bruk to eller flere reflekser. Da er du synlig fra alle kanter.
  3. Refleks synes best når den beveger seg. Fest refleks på armer og bein.
  4. Hengereflekser bør henge i knehøyde for best mulig effekt.
  5. Reflekser er forbruksvare som blir slitt over tid. Bytt ut gamle reflekser!

Kilde: Trygg Trafikk

Norges Automobil-Forbund (Naf) oppfordrer alle til å ta i bruk refleks for å holde seg synlig i mørket. I en pressemelding sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i Naf, at foreldre ofte er flinke til å utstyre barna med refleks, men at de glemmer å bruke den selv.

– Ved siden av barna som lyser opp blir det tydelig at du selv nærmest er usynlig uten refleks i høstmørket, sier hun i pressemeldingen.

Ifølge Naf har en bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks er personen synlig på 150 meters avstand og sjåføren har ti sekunder til rådighet.

Refleksbrikker, -bånd og LED-lys

Når det gjelder refleksbruk, sier Naf at det er den tradisjonelle refleksbrikken og refleksbåndene som synes best i mørket.

I en e-post til Dinside skriver Ryste at LED-lys i mange tilfeller kan være et godt alternativ til refleksen.

– Plassering er da ikke like viktig, ettersom lyset er på hele tiden, men man må huske på å fortsatt være synlig både forfra og bakfra, skriver hun, men advarer mot kun å bruke små pyntelys.

– Et lite pyntelys på vesken er ikke bra nok, men vi anbefaler i så fall armbåndene eller fotlenke med LED-lys. Hvis LED-lyset attpåtil blinker, er det veldig positivt.

Dog bør du være obs på varigheten på slike lys ettersom de kan miste styrke over tid.

– Høyt på voksne, lavt på barn

Naf anbefaler å plassere refleksen fra midjen og ned på voksne og større barn, og mellom midjen og nakken på mindre barn.

– Lav plassering av refleks gjelder spesielt hvis du går i urbane strøk, hvor bilene ofte kjører med nærlys. Går du steder der bilene i større grad bruker fjernlys, må refleksen plasseres høyere på kroppen, råder Ryste i pressemeldingen.

Samtidig oppfordrer Naf til å bruke refleks på både sykkel og barnevogn. Blant annet å teipe rammen på sykkel eller barnevognen slik at du også synes fra siden.

Artikkelen ble publisert høsten 2019. Sist oppdatert november 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer