Refleks

– Få på deg refleksen

Sjåfører har kun to sekunder å reagere på når fotgjengeren ikke bruker refleks.

REFLEKS: Sjåfører har kun to sekunder å reagere på når fotgjengeren ikke bruker refleks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstmørket har lagt seg over landet, og for mange er det mørkt både når de reiser til jobb eller skole om morgenen og når de reiser hjem.

Ifølge tall fra Trygg Trafikk bruker fire av ti refleks, og dårligst er voksne over 30 år og menn. Likevel er utviklingen positiv. Fra 2003 til 2018 har bruken av refleks økt fra 11 til 44 prosent, viser statistikken til Trygg Trafikk.

Norges Automobil-Forbund (Naf) oppfordrer alle til å ta i bruk refleks for å holde seg synlig i mørket. I en pressemelding sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i Naf, at foreldre ofte er flinke til å utstyre barna med refleks, men at de glemmer å bruke den selv.

– Ved siden av barna som lyser opp blir det tydelig at du selv nærmest er usynlig uten refleks i høstmørket, sier hun i pressemeldingen.

Ifølge Naf har en bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks er personen synlig på 150 meters avstand og sjåføren har ti sekunder til rådighet.

Refleksbrikker, -bånd og LED-lys

Når det gjelder refleksbruk, sier Naf at det er den tradisjonelle refleksbrikken og refleksbåndene som synes best i mørket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer