Coronavaksinering i Norge

Få vaksinerte? Dette kan skje

Smittevernekspertenes spådommer om mange takker nei til covid-19-vaksine.

VAKSINERING: Hvor mange bør ta en vaksine for å få ned smitten? Det har vi spurt ekspertene om. Her fra vaksinering i Bærum. Foto: Heiko Junge/NTB
VAKSINERING: Hvor mange bør ta en vaksine for å få ned smitten? Det har vi spurt ekspertene om. Her fra vaksinering i Bærum. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 3. mai var det totale antallet vaksinerte i Norge 1 749 281, hvorav 369 537 har fått to doser.

Å vaksinere seg er valgfritt, og ifølge undersøkelsen Eurobarometer som er gjort blant EU-borgere er det mange som ikke ønsker å ta vaksine i Europa. Nærmere bestemt svarer hver tredje EU-borger at de enten vil vente med å ta vaksinen, eller ikke vil ta den.

Få vaksinerte kan i verste fall gi en langvarig pandemi, mener enkelte. Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) er derimot ikke bekymret for de samfunnsmessige konsekvensene dersom mange lar være å vaksinere seg mot covid-19 – med tanke på en gjenåpning av samfunnet.

- Det er vi ikke så opptatt av. Det viktigste for oss er at alle voksne får tilbudet og tar en beslutning for seg selv. Så erfarer vi at de aller fleste takker ja, og dermed får samfunnet en ekstra bonus ved at epidemien forsvinner raskere, sier Aavitsland til Dinside.

Så mange må vaksineres

Vi har spurt smittevernsekspertene Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) og Jörn Klein, professor innen mikrobiologi og epidemiologi ved Universitetet i Sør-Øst, om hvor stor andel av befolkningen som må vaksineres for at dette skal gi de ønskede resultatene, og hva man risikerer ved at en for liten andel faktisk tar vaksine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer