Vaksine mot coronavirus

Færre vil ha corona-vaksine

Om lag bare 60 prosent sier de vil la seg vaksinere mot corona. Skepsisen er imidlertid mye større om vaksinen kommer fra Russland.

VIL IKKE: Mange ville sagt nei dersom en vaksine ble tilgjengelig nå viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Dagbladet. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før sommeren oppga mer enn sju av ti nordmenn at de ville la seg vaksinere når og hvis det kommer en vaksine mot corona. En ny undersøkelse utført av Kantar for Forskningsrådet viser nå at oppslutningen synker: nå sier bare rundt seks av ti «ja».

Andelen som vil la seg og sine nærmeste vaksinere går mest tilbake blant kvinner og i aldersgruppen 45-59 år generelt. På samme tid er forståelsen for at det tar tid å utvikle trygge vaksiner ganske stor, bare 15 prosent sier de er skuffet over at forskere ikke har kommet lenger i arbeidet.

- Ganske rasjonelt

– Jeg har forståelse for at befolkningen uttrykket en viss skepsis til en fremtidig covid-19-vaksine, all den tid den ikke foreligger og vi ikke vet hvordan den vil virke, sier administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

VAKSINE: Tirsdag formiddag uttalte helseminister Bent Høie at Norge sikter på å vaksinere 75 prosent av befolkningen som befinner seg i risikogruppa, og 50 prosent av resten av den voksne befolkningen. Dette kan skje i løpet av 2021. Vis mer

Han mener det er en ganske rasjonell tankegang av den norske befolkningen, at de i noen mindre grad sier ja til å la seg vaksinere.

– Men det vil være svært viktig å komme tidlig ut med god informasjon om de aktuelle vaksinene når det kommer resultater fra kliniske studier, og når den første vaksinen blir godkjent, fortsetter Røttingen.

Globalt jobbes det hardt med å utvikle vaksiner mot covid-19, og mange norske forskere er involvert i arbeidet med å begrense og forebygge pandemien.

Få sier blankt nei

Åtte av ti nordmenn har ifølge undersøkelsen tillit til jobben forskerne gjør. På den annen side er det noen flere enn tidligere som sier de enten ikke har tillit til at forskere deler all informasjonen de har om koronaviruset, eller svare verken/eller.

Samtidig sier nær åtte av ti at de opplever vaksiner generelt som trygge, ifølge samme måling. Dette er færre enn ved forrige måling i april, da ni av ti svarte at vaksiner generelt oppleves som trygge.

Det er gjennomgående fortsatt små forskjeller mellom ulike undergrupper i befolkningen i holdning til vaksiner.

– Vi har sett at mange forskningsmiljøer er åpne på de problemene som er knyttet til utvikling av vaksiner, og det er betryggende. Vi står midt i en flom av mer eller mindre pålitelig informasjon, desinformasjon, falske nyheter, rykter og konspirasjonsteorier om covid-19 og vaksiner. At vi har tillit til forskning og forskningen er viktigere enn noensinne, sier Forskningsrådet-direktøren.

Skepsis til russisk vaksine

Russland har allerede godkjent en vaksine til bruk i befolkningen. Det er debatt over hele Europa om denne er testet nok ut før godkjenning.

I Kantars undersøkelse svarer kun 17 prosent at de ville la seg og sine nærmeste vaksinere med den russiske vaksinen, dersom Norge går til innkjøp av denne. Fem av ti er helt eller delvis avvisende, resten er usikre eller har ikke bestemt seg.

Undersøkelsen ble gjennomført av Kantar på oppdrag fra Forskningsrådet mellom 3. og 8. september, med 1047 respondenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer