Mattilsynet

Fant mange feil

24 av 29 produkter Mattilsynet undersøkte hadde feil i merkingen.

PROBLEMATISK: Mattilsynet mener at det å utelate opplysninger skaper vansker for forbrukerne. Foto: Paul Kleiven / NTB
PROBLEMATISK: Mattilsynet mener at det å utelate opplysninger skaper vansker for forbrukerne. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding forteller Mattilsynet at de har gjennomført «merkesjekken» der merkingen på utvalgte vanlige matvarer blir kontrollert.

Nå har de kontrollert merkingen av ferdigpakkede fiskematprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding og fiskeburgere.

- At vi fant feil på 24 av 29 produkter viser dessverre at det fortsatt er mye merkefeil på matvarer i butikkhyllene, sier Lindis Folkvord, seksjonssjef for seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

RIM PÅ MAT: Både smak og konsistens blir dårligere når rim har dekket maten i fryseren. Hvordan du unngår dette, får du vite her! Foto: Linn Merete Rognø / Storyblocks Vis mer

Folkvord forteller at korrekt merking skal hjelpe forbrukeren til å enkelt kunne sammenlikne og velge produkter ut fra sine egne preferanser.

- Forbrukere har rett på å få lik matinformasjon på alle matvarer, slik at informasjonen er gjenkjennbar. Derfor er det klare regler for bruk av ord og uttrykk i merkingen, forteller hun.

Mattilsynet informerer om at de fant ut at enkelt opplysninger var utelatt i merkingen av fiskematprodukter.

- Å utelate opplysninger skaper vansker for de som må unngå visse ingredienser eller som trenger å vite næringsinnholdet. Det kan være på grunn av allergier, intoleranse, ikke-smittsomme sykdommer som overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer, eller av hensyn til religion og livssyn, sier Folkvord.

Nå forventer Mattilsynet at produsentene skal bruke resultatene til å undersøke andre produkter i samme produktkategori, og til å øke kunnskapen om matinformasjonsregelverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer