Får erstatning etter førerhund-nekt

Det som skulle være en hyggelig restaurantopplevelse tok en uventet vending for en blind mann og familien.

BLE NEKTET: Den danske mannen ble nektet å komme inn på restaurantet grunnet førerhunden han hadde med seg. Illustrasjonsbilde: Roman Chazov / Shutterstock / NTB
BLE NEKTET: Den danske mannen ble nektet å komme inn på restaurantet grunnet førerhunden han hadde med seg. Illustrasjonsbilde: Roman Chazov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det var 2. april i 2022 at en dansk familie opplevde en ubehagelig situasjon på en restaurant.

Mannen, som er avhengig av en førerhund for å navigere, ble fortalt at hans firbente følgesvenn ikke var velkommen.

Hendelsen førte til en formell klage til den danske Diskrimineringssnemnda, som nå har kommet med en avgjørelse. Det skriver den danske avisa B.T.

Mannen har rett til å få en erstatning på 5000 danske kroner som følge av diskriminering. Det tilsvarer rundt 7850 kroner med dagens kurs.

Var merket tydelig

Restauranten påsto de ikke visste at hunden var en førerhund.

Mannen hevdet imidlertid at førerhunden hadde på seg et synlig halsbånd med tydelig merking som «førerhund», skriver den danske avisa.

Han presenterte også en kopi av førerhundlisensen, samt medlemskortet for Dansk Blindesamfund - som ytterligere dokumentasjon.

Til tross for disse bevisene, fastholdt restauranten standpunktet sitt og begrunnet avvisningen med påståtte helsemessige årsaker, samt hensyn til andre gjester.

Får erstatning

Den danske Diskrimineringsnemnda mente imidlertid at restauranten ikke kunne rettferdiggjøre å nekte førerhunden adgang. Avgjørelsen gikk dermed i den blinde mannens favør, skriver B.T.

Diskrimineringsloven er tydelig på at ingen skal utsettes for direkte eller indirekte diskriminering på grunn av funksjonsnedsettelse.

Dette forbudet gjelder både offentlige og private virksomheter på alle samfunnsområder.