Fargene har en funksjon

Visste du at fargene i solbrilleglassene har en funksjon? En stilekspert i Specsavers forklarer hvordan de ulike fargene fungerer.

SOLBRILLEGLASS: De ulike fargene har ulike funksjoner. Foto: Delpixel / Shutterstock / NTB
SOLBRILLEGLASS: De ulike fargene har ulike funksjoner. Foto: Delpixel / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Skal du kjøpe deg nye solbriller til ferien, men er usikker på hvilken farge du skal gå for på solbrilleglassene?

Her får du svaret!

Gevinst

Stilekspert i Specsavers, Stine Westlund forteller at det ligger en gevinst i å velge riktig solbrilleglass til sommeren.

Å skåne øynene mot sol og UV-stråler er viktig for å unngå synsskader på sikt, derfor kan du med god samvittighet gå til anskaffelse av flere par med solbriller.

- Har du planlagt en aktiv sommer, er det smart å ha et par solbriller som sitter godt, og hindrer lyset i å komme inn på sidene. Skal du ha en avslappende byferie er det en allroundbrille som likevel gir god UV-beskyttelse som gjelder, forteller Westlund.

Hvordan fungerer de ulike fargene?

Westlund gir oss en oversikt over de ulike fargene og deres funksjon:

  • Grå glass (som man ofte tenker på som svarte glass) er fargen som har mest naturlig fargegjengivelse, og brukes oftest som solbrilleglass. I omgivelser der lyset reflekteres ekstra godt, som i båt på sjø, kan de med fordel være polariserte.
  • Gule glass demper det blå lyset og er nyttige når det er «flatt lys» eller overskyet fordi de gir god kontrast, og gjør alt du ser på lyst og skarpt. Er du den sporty typen som liker å oppsøke snø sommer som vinter, eller gjerne er å finne på sykkelsetet, så er det smart å ha et par solbriller med gule eller oransje brilleglass på lur.
  • Brune glass har noe av de samme kvaliteten som de gule og kan øke klarhet og kontrast, samtidig som de gir en lun og behagelig synsopplevelse. Enten du skal sitte på kafé, eller tilbringe sommerdagen på en seilbåt passer det ypperlig med brune brilleglass.
  • De grønne glassene har blitt populære i det siste. De demper en del blått lys, og gir den høyeste kontrasten og beste synsskarpheten av alle fargene. Grønne glass gir deg tydelige detaljer i grønt landskap, og fungerer godt både når det er sol og overskyet – noe å ta med seg både på golfbanen, tennisbanen og på stranden.
  • Rosa og lillabrilleglass øker kontrasten ved å stenge ute det blå lyset, og mange opplever det som behagelig når man skal bruke solbriller over tid. Ikke bare ser det lekkert ut med sommerens kjoler, rosa glass fungerer også godt når du sykler.
  • Blå glass kan ses i motebildet fra tid til annen. De blå glassene kan virke avslappende på øynene. Er du en moteløve kan blå brilleglass brukes i bybildet eller når du slapper av i en park.
  • Gradert glass. Lysreduksjonen blir gradvis sterkere fra bunn til topp på brillen. Skal du på bilferie kan det være nyttig med slike briller, da lyset gjennom frontruten blendes samtidig som du lett kan se dashbordet. Kan også være et godt alternativ når man ønsker å sitte i skyggen for å lese.
  • Polariserende glass fjerne reflekser fra snø, vann, våt asfalt og andre reflekterende overflater. Med polariserende glass får du mer komfortabel sikt, samt bedre dybdesikt. Skal du på fisketurer i sommer er dette brillene for deg, siden dempede reflekser gjør det lettere å få øye på det som lurer under vannoverflaten.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer