Farlige stoffer i sports- og fritidsprodukter

Test avslører farlige stoffer i 30 prosent av sport- og fritidsprodukter.

INNEHOLDER FARLIGE STOFFER: 1 av 3 produkter som ble kjøpt inn fra nettbutikker og testet, inneholdt helse- og miljøfarlige stoffer. Alle produktene på bildet er blant de med forbudte stoffer, og som dermed er ulovlige å selge. Foto: Miljødirektoratet
INNEHOLDER FARLIGE STOFFER: 1 av 3 produkter som ble kjøpt inn fra nettbutikker og testet, inneholdt helse- og miljøfarlige stoffer. Alle produktene på bildet er blant de med forbudte stoffer, og som dermed er ulovlige å selge. Foto: Miljødirektoratet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere tester har avslørt at hvert fjerde elektriske produkt inneholder farlige og ulovlige stoffer.

Nå avslører en fersk undersøkelse at veldig mange sports- og fritidsprodukter inneholder farlige og forbudte stoffer.

Miljødirektoratet har testet sports- og fritidsprodukter for innhold av helse- og miljøfarlige stoffer, og fant forbudte stoffer i nesten en tredjedel av produktene.

- Oppsiktsvekkende

Seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet sier til Dinside at dette er et overraskende høyt tall.

- Det er ganske oppsiktsvekkende at nesten 1 av 3 produkter vi kontrollerte inneholdt forbudte stoffer. Det er høyere enn det vi er vant til, sier Veulemans, og forteller at gjennomsnittet fra tidligere undersøkelser har pleid å være cirka 15 prosent.

Dette sier han kan forklares noe med at de denne gangen utelukkende hadde kontrollert produkter kjøpt fra nettbutikker - i motsetning til tidligere hvor de i tillegg også har inkludert varer fra ordinære butikker.

- Det andre vi fant, er at det var en større andel forbudte stoffer fra nettbutikker som holder til utenfor Norge eller EU. Vi fant altså prosentvis færre forbudte stoffer i produkter fra norske nettbutikker, sier han.

LIVSFARLIG: EU-test av hårfønere, krølltenger og rettetenger avslører alvorlige feil som kan forårsake elsjokk og brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Risiko for helse og miljø

Miljødirektoratet har gjennomført en kontroll av regulerte stoffer i sports- og fritidsprodukter, som utelukkende ble handlet fra nettbutikker.

Det ble handlet 85 produkter fra 27 ulike nettbutikker: 17 norske nettbutikker, sju fra EU og tre fra utenfor EU.

Produktene er analysert i laboratorium, hvor de har sett etter flere helse- og miljøfarlige stoffer. Stoffene de har sett etter, er valgt ut ifra det Miljødirektoratet vet kan forekomme i materialene til produktene de har valgt.

- Vi er bekymret for funnene av blant annet tungmetaller som bly og kadmium i elektroniske produkter og smykker. Disse stoffene er strengt regulert fordi de utgjør en risiko for helse og miljø, forteller Veulemans til Dinside.

Han sier stoffer kan være farlige for helse og miljø for eksempel hvis de er hormonforstyrrende, allergiframkallende, kreftfremkallende eller arvestoffskadelige. Når stoffene kommer ut i miljø, for eksempel når produktet blir avfall, er de bekymret for at noen av stoffene som brytes langsomt ned, hoper seg opp i levende organismer, sier han videre, og legger til:

- Det er ikke nødvendigvis det enkelte stoff alene som kan medføre skade, men den totale eksponeringen fra flere av stoffene.

16 av de 85 produktene som ble testet, var elektroniske produkter som hodetelefoner, lommelykter og lamper. De resterende produktene var ulike fritidsprodukter i myk og/eller skummet plast, plastbelegg og gummi.

- Vi har testet alt fra yogamatter og regntøy til lommelykter, forteller Veulemans.

Her er det som ble funnet:

  • I 42 % av produktene var det funn av forbudte stoffer og/eller stoffer på kandidatlista over 0,1 %. («kandidatlisten» er stoffer som ennå ikke er forbudte, men som EU overvåker og vurderer forbud for).
  • 29 % av produktene var forbudte og ble trukket fra markedet. Disse var forbudte på grunn av innhold av SCCP, bly, kadmium, PAH og Deka-BDE - som alle er helse- g miljøfarlige stoffer.
  • 27 % av produktene inneholdt stoffer på kandidatlista over 0,1 %, som i hovedsak dreide seg om ftalater
  • De forbudte produktene var kjøpt fra 14 ulike nettbutikker. 7 av dem var norske, 5 fra EU og 2 fra utenfor EU.

- Se etter dine produkter i listen

Veulemans påpeker overfor Dinside at de fant prosentvis færre forbudte stoffer i produkter fra de norske nettbutikkene sammenliknet med de fra utenfor EU.

Miljødirektoratet har kontaktet de gjeldende nettbutikkene og krevd at omsetning av produktene stanses. Ifølge rapporten har to av de europeiske nettbutikkene ikke etterkommet kravet, og saken er videresendt til nasjonale myndigheter for videre oppfølging. Nettbutikkene utenfor Europa har heller ikke besvart henvendelsen fra Miljødirektoratet.

De aktuelle produktene som er ulovlige å selge i Norge, er trukket fra markedet. Men hva med forbrukere som kanskje har et slikt produkt hjemme?

- Vi anbefaler å se på listen over de ulovlige produktene i rapporten og se om man kan ha disse produktene hjemme - og i så fall ta det opp med leverandøren, råder Veulemans.

Han tipser også om det europeiske meldingssystemet for farlige produkter, Safety gate, hvor du finner oversikt over alle farlige produkter som er meldt inn som trukket fra norske og europeiske myndigheter. Der kan du også søke etter spesielle produkter eller produktkategorier og sjekke om produktene du vurderer å kjøpe eller har kjøpt, har blitt trukket av tilsynsmyndighetene i Europa.

Farlige produkter som selges i Norge skal også varsles på den norske nettsida Farligeprodukter.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer