Derfor skal du ikke hoppe i heisen

Farligere å kjøre heis enn mange tror - sjekk listen

Klem- og snubleskader er det mest vanlige av skader med heis i Norge. Og det er ikke lurt å hoppe i heisen!

HEIS-REGLER: I Norge er det registrert 25 skader i forbindelse med heis, siden 2014. De vanligste skadene er klem- og fallskader. Du kan selv påvirke hvor trygg heis-turen din blir, ved å ta visse forholdsregler: Å ikke hoppe i heisen er en av dem. Foto: Kristin Sørdal
HEIS-REGLER: I Norge er det registrert 25 skader i forbindelse med heis, siden 2014. De vanligste skadene er klem- og fallskader. Du kan selv påvirke hvor trygg heis-turen din blir, ved å ta visse forholdsregler: Å ikke hoppe i heisen er en av dem. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Finske sikkerhetsmyndigheter har gått ut med råd om noen enkle regler for hvordan man kjører trygt med heis, etter en nylig ulykke med en personheis som førte til at en person mistet livet.

Norske heis-myndigheter er enige i de finske rådene.

Her er «heis-reglene»

Det er de finske sikkerhetsmyndighetene Tukes som nylig kom med en oppfordring til folk om at de selv kan påvirke egen sikkerhet når de kjører med heis. Tukes har også en egen guide for heis-bruk som du kan se her, men denne er kun på finsk (oversatt av Google translate blir det slik).

Ifølge Tukes er det noen skader som er spesielle for gamle heiser, andre for nyere heiser. Typiske heis-skader hos finnene er, ifølge Tukes, klemskader og fallskader, samt at bånd til dyr blir sittende fast i automatdører.

De skriver at de fleste skadene er lette, men at det også kan inntreffe alvorlige ulykker. I Finland er det 15 år siden forrige skade med heis hvor liv gikk tapt.

Slik kan du selv påvirke sikkerheten på heisturen din:

#1: Velg en sikker plass, som er i heisens innerste del. Men, har du en stor gjenstand med deg, bør du stille deg mot en sidevegg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer