Derfor skal du ikke hoppe i heisen

Farligere å kjøre heis enn mange tror - sjekk listen

Klem- og snubleskader er det mest vanlige av skader med heis i Norge. Og det er ikke lurt å hoppe i heisen!

HEIS-REGLER: I Norge er det registrert 25 skader i forbindelse med heis, siden 2014. De vanligste skadene er klem- og fallskader. Du kan selv påvirke hvor trygg heis-turen din blir, ved å ta visse forholdsregler: Å ikke hoppe i heisen er en av dem. Foto: Kristin Sørdal
HEIS-REGLER: I Norge er det registrert 25 skader i forbindelse med heis, siden 2014. De vanligste skadene er klem- og fallskader. Du kan selv påvirke hvor trygg heis-turen din blir, ved å ta visse forholdsregler: Å ikke hoppe i heisen er en av dem. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Finske sikkerhetsmyndigheter har gått ut med råd om noen enkle regler for hvordan man kjører trygt med heis, etter en nylig ulykke med en personheis som førte til at en person mistet livet.

Norske heis-myndigheter er enige i de finske rådene.

Her er «heis-reglene»

Det er de finske sikkerhetsmyndighetene Tukes som nylig kom med en oppfordring til folk om at de selv kan påvirke egen sikkerhet når de kjører med heis. Tukes har også en egen guide for heis-bruk som du kan se her, men denne er kun på finsk (oversatt av Google translate blir det slik).

Ifølge Tukes er det noen skader som er spesielle for gamle heiser, andre for nyere heiser. Typiske heis-skader hos finnene er, ifølge Tukes, klemskader og fallskader, samt at bånd til dyr blir sittende fast i automatdører.

De skriver at de fleste skadene er lette, men at det også kan inntreffe alvorlige ulykker. I Finland er det 15 år siden forrige skade med heis hvor liv gikk tapt.

Slik kan du selv påvirke sikkerheten på heisturen din:

#1: Velg en sikker plass, som er i heisens innerste del. Men, har du en stor gjenstand med deg, bør du stille deg mot en sidevegg.

#2: Se opp for terskelen når du går inn eller ut av heisen.

#3: Vær oppmerksom på heisdørene, slik at for eksempel klær eller bånd (kobbel) til dyr ikke havner mellom dørene.

#4: Ikke treng deg inn i heisen, slik at klærne dine havner mellom dørene.

#5: Følg anvisningene. Man skal for eksempel aldri hoppe i heisen.

#6: Instruer barn i hvordan de skal bruke heisen, slik at for eksempel små barn ikke putter fingrene sine inn mellom karmen og heisdøra.

Derfor skal du ikke hoppe i heisen

I Norge er det Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) som er ansvarlig for tilsyn og kontroll av personheiser.

Ifølge Søren Tybring Haug, seniorrådgiver i Dibk, er det per i dag registrert 25 heisulykker og -hendelser siden 2014 og fram til i dag. Dette er ifølge det norske heisregisteret, «Nasjonalt installasjonsregister» (Nireg).

Haug forteller til Dinside at de mest vanlige hendelsene i Norge er klemskader i forbindelse med heisdører, og at folk snubler hvis heisen ikke står kant i kant med gulvet utenfor.

- Rådene fra Tukes samsvarer godt med hva Norge mener på området, sier Haug.

Et av rådene er at man aldri skal hoppe i heisen. Her er forklaringen på hvorfor ikke:

- Hvis du hopper i en heis, kan du ødelegge justeringene og elektronikken som styrer heisen. Det skal, imidlertid, relativt hard behandling til før det slår ut på elektronikk og mekanikk, så ved normal bruk vil ikke dette være et problem, sier Haug.

Brukne lemmer mest alvorlig i Norge

Ved en ulykke eller hendelse skal eier av heisen umiddelbart melde fra om dette til kommunen og til organet som utfører sikkerhetskontroll.

Sikkerhetskontrollorganet skal innrapportere ulykker og hendelser til nasjonalt sikkerhetsregister, Nireg. I tillegg blir ulykker med heis som forekommer i de nordiske landene, tatt opp til diskusjon og vurdering i felles fora.

Ifølge Dibk, er fire av de 25 skadene som er registrert i Nireg siden 2014, skader som er registrert som «Limbs broken», altså brukne lemmer.

I en del tilfeller er skadeomfanget ukjent (injury unknown) og i en del tilfeller har det ikke vært noen skade (no injury).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer