Fartsgrense på elsykler

Fartsgale elsyklister trimmer syklene sine selv

Utstyret selges åpenlyst - og helt lovlig.

SELVTRIMMET: Å kjøpe elsykkel med 45-grense og bruke den på lovlig vis betyr ekstra bryderi. Derfor velger mange å justere syklene sine selv. Foto: Skylines/Shutterstock/NTB scanpix
SELVTRIMMET: Å kjøpe elsykkel med 45-grense og bruke den på lovlig vis betyr ekstra bryderi. Derfor velger mange å justere syklene sine selv. Foto: Skylines/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er elsykler med motor som kutter ved 25 kilometer i timen sidestilt med vanlige tråsykler. Elsykler med motor som først kutter når du har oppnådd 45 kilometer i timen regnes derimot som mopeder.

Det betyr likevel ikke nødvendigvis at det bare ruller lovlige elsykler rundt på norske veier. Det er nemlig svært enkelt å endre programvaren i motoren, slik at den fortsetter å hjelpe deg også etter at du har nådd 25 kilometer i timen.

Selger nesten ikke 45-sykler

Daglig leder Tommy Rasmussen hos Elsykkelsenteret i Sandnes forteller til Dinside at han selger få 45-sykler eller Speed Pedelec, som det også kalles.

Samtidig tror han at få av de som kjøper slike sykler tar seg bryet med å registrere dem og dermed betale avgift og ansvarsforsikring.

- Det er jo helt opptil hver enkelt eier å gjøre dette. Hos oss må kundene fylle ut et skjema med underskrift som viser at de har forstått at de selv har ansvaret. Det tror jeg nok vi er alene om blant forhandlere. Men om de virkelig går til trafikkstasjonen, vet vi jo ikke.

Han tror mange som kjøper «lovlig» elsykkel fikser den slik at at den kutter først ved 45.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer