Regler for bruk av drone:

Feil bruk kan gi deg mange tusen kroner i bot

Slik kan politiet reagere om du ikke følger reglene for bruk av drone.

FOR NÆRT? Holder du ikke avstand til folk, bygninger eller trafikk, kan du få et forelegg av politiet, og få dronen inndratt. Her fra en test av DJI Phantom 4. Foto: Pål Joakim Pollen
FOR NÆRT? Holder du ikke avstand til folk, bygninger eller trafikk, kan du få et forelegg av politiet, og få dronen inndratt. Her fra en test av DJI Phantom 4. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du gått til anskaffelse av en drone, er det viktig å kunne reglene for bruk av drone. Det er reglene for modellfly som også gjelder for droner, disse sier blant annet noe om hvor nært du kan fly en folkemengde eller hvor høyt over bakken dronen skal fly når du som ikke er godkjent operatør flyr drone.

Men ikke alle følger reglene - og det kan føre til forelegg fra politiet.

Risiko ved bruk kan føre til reaksjoner fra politiet

Arne Fjellstad, som er politiadvokat i Politidistrikt Vest, sier til Dinside at dette er et nytt felt både for dem og de andre politidistriktene.

De kan vise til ett konkret eksempel der de har gitt et forelegg for feilaktig bruk av drone. Dette skjedde i forbindelse med en konsert på Koengen i Bergen, der vedkommende fløy dronen cirka 7-10 meter fra folk. Luftfartsloven sier derimot at man ikke skal fly dronen nærmere enn 150 meter fra personer, motorkjøretøyer eller bygninger som ikke er under droneførerens kontroll med unntak av under start og landing.

- Vi er opptatt av risikoen ved bruk av drone der det er store folkemengder. Hvis en stor, tung drone havarerer, noe som kan skje, kan det få konsekvenser, sier Fjellstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer