Hurtigtester

- Feilen de fleste gjør

Det er forskjellige råd om oppbevaring av selvtester i kulda. Men det er ikke på oppbevaringen at de fleste gjør feil.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommer med tydelige råd for hvordan vi bør bruke corona-selvtestene.

- Det er flere ting å være obs på. Det første er at du bør lese bruksanvisningen. Les den så du forstår den. Det er lurt. Det er som med IKEA-møbler, det er lurt å lese bruksanvisningen før du setter i gang, sier han.

Han forklarer at typiske feil folk gjør, er at de ikke har pinnen lenge nok i nesa, som kan resultere i at testen ikke klarer å fange opp tilstrekkelig med virus.

- Da kan testen bli usikker. Andre feil som kan skje, er hvor lenge den skal stå i væsken og hvordan dette skal dryppes på. Du må også lese av testen etter like mange minutter som står i bruksanvisningen. Gjør man det riktig, er testen god til å fange opp smitte, sier Nakstad.

Ulike råd om kulde

Forrige uke ble det kjent at Apotek 1 har sluttet å sende selvtester hjem i postkassa. Grunnen er at ulike komponenter i testen ikke tåler frost og minusgrader.

- Går du med testen i hånda - i minusgrader over en viss tid - kan komponentene ødelegges. Går du rett i bilen, skal det være uproblematisk, opplyste pressesjef i Apotek 1, Silje Ensrud, til Dagbladet forrige uke.

På hjemmesiden kan du bestille tester av typen Roche og Clinitest. Her står det «Oppbevares mellom 2 og 30 grader. Tåler ikke frost». Vitus Apotek skriver det samme.

Apotek for deg, som er et nettapotek, har gått ut med en litt annen type informasjon. Der kan du bestille hurtigtester av typen Flowflex og Boson. Her står det:

«Viktig informasjon: Testens nøyaktighet påvirkes ikke av lave temperaturer, men det anbefales at testen får stå i romtemperatur i 60 minutter før bruk, slik at den blir temperert. Det er også viktig å dryppe nok bufferløsning i testkassetten når du tester deg».

- Ikke oversikt

- Vi har ikke oversikt over temperaturspenn for alle selvtester som er på markedet, men oss bekjent har de fleste et angitt temperaturspenn på cirka 2 til 30 grader, og tåler ikke frost. Det stemmer at de bør være romtempererte når man skal utføre selve analysen, sier overlege Siri Feruglio i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Erica Khuong i Apotek for deg forklarer at de tok kontakt med produsentene av testene da det gikk mot kaldere temperaturer i oktober/november.

- Testene kan enkelt oppbevares i romtemperatur eller i kjøleskapstemperatur. Den feilen de fleste ofte gjør er ikke å oppbevare testen feil, men å ikke ha i nok prøveløsning, sier Khuong til Dagbladet.

SMITTEBØLGE: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, forklarer hvordan vaksinen har fungert så langt. Reporter: Magnus Paus. Video og foto: Dagbladet TV / NTB. Vis mer

Hun forteller at dette med frakt i kuldegrader er en kjent problemstilling for «in-vitro diagnostiske tester», og at begge produsentene, Boson fra Boson Biotech og Flowflex fra Acon Biotech, allerede hadde gjennomført såkalte observasjonsstudier på transport av produktene under ulike temperaturforhold.

På bakgrunn av denne kunnskapen hadde produsentene utstedt en formell deklarasjon som viser at produktene tåler å bli fraktet under frysetemperatur.

Løpende dialog

- Under vår løpende dialog med produsent, har de vært veldig opptatt av at brukerne skal forstå at det er en forskjell på temperatur under transport, oppbevaring og temperatur ved utførelse av testen. Produsentene understreker at under utførelsen av testen, for å få mest mulig nøyaktig resultat, skal testene gjennomføres i romtemperatur, når testkassetten og testløsningen er temperert, sier hun.

Hun utdyper:

- Vi tenker at det er mange som kan komme til å oppbevare lignende produkter i kjøleskap ved kald temperatur. Dersom en bruker mottar en testpakke som har vært utsatt for kuldetemperaturer og testløsningen har fryst, anbefaler produsent at brukeren setter testen i romtemperatur lenge nok til at testen blir temperert og prøveløsningen blir flytende før bruk. Etter anbefaling fra produsentene har vi oppgitt minimum 60 minutter i produktbeskrivelsen på vår hjemmeside.

Etter at det ble påvist flere tilfeller av omikronvarianten i Norge, og det har blitt innført en rekke tiltak for å begrense smitten, ble det utsolgt for selvtester.

Helsedirektoratet har kjøpt inn 10 millioner nye hurtigtester som etter planen skal leveres over en femukers periode fremover. Første utsending skjer i uke 49 og 50, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer