Hurtigtester

- Feilen de fleste gjør

Det er forskjellige råd om oppbevaring av selvtester i kulda. Men det er ikke på oppbevaringen at de fleste gjør feil.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommer med tydelige råd for hvordan vi bør bruke corona-selvtestene.

- Det er flere ting å være obs på. Det første er at du bør lese bruksanvisningen. Les den så du forstår den. Det er lurt. Det er som med IKEA-møbler, det er lurt å lese bruksanvisningen før du setter i gang, sier han.

Han forklarer at typiske feil folk gjør, er at de ikke har pinnen lenge nok i nesa, som kan resultere i at testen ikke klarer å fange opp tilstrekkelig med virus.

- Da kan testen bli usikker. Andre feil som kan skje, er hvor lenge den skal stå i væsken og hvordan dette skal dryppes på. Du må også lese av testen etter like mange minutter som står i bruksanvisningen. Gjør man det riktig, er testen god til å fange opp smitte, sier Nakstad.

Ulike råd om kulde

Forrige uke ble det kjent at Apotek 1 har sluttet å sende selvtester hjem i postkassa. Grunnen er at ulike komponenter i testen ikke tåler frost og minusgrader.

- Går du med testen i hånda - i minusgrader over en viss tid - kan komponentene ødelegges. Går du rett i bilen, skal det være uproblematisk, opplyste pressesjef i Apotek 1, Silje Ensrud, til Dagbladet forrige uke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer