Hurtigtester

- Feilen de fleste gjør

Det er forskjellige råd om oppbevaring av selvtester i kulda. Men det er ikke på oppbevaringen at de fleste gjør feil.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommer med tydelige råd for hvordan vi bør bruke corona-selvtestene.

- Det er flere ting å være obs på. Det første er at du bør lese bruksanvisningen. Les den så du forstår den. Det er lurt. Det er som med IKEA-møbler, det er lurt å lese bruksanvisningen før du setter i gang, sier han.

Han forklarer at typiske feil folk gjør, er at de ikke har pinnen lenge nok i nesa, som kan resultere i at testen ikke klarer å fange opp tilstrekkelig med virus.

- Da kan testen bli usikker. Andre feil som kan skje, er hvor lenge den skal stå i væsken og hvordan dette skal dryppes på. Du må også lese av testen etter like mange minutter som står i bruksanvisningen. Gjør man det riktig, er testen god til å fange opp smitte, sier Nakstad.

Ulike råd om kulde

Forrige uke ble det kjent at Apotek 1 har sluttet å sende selvtester hjem i postkassa. Grunnen er at ulike komponenter i testen ikke tåler frost og minusgrader.

- Går du med testen i hånda - i minusgrader over en viss tid - kan komponentene ødelegges. Går du rett i bilen, skal det være uproblematisk, opplyste pressesjef i Apotek 1, Silje Ensrud, til Dagbladet forrige uke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.