Smøretips

Fem skismøringer du kommer langt med

Du trenger ikke å fylle kofferten med mer enn fem ulike typer skismøring. Ved å følge ekspertenes smøretips, er du sikret en god skitur med disse på innerlomma.

SKI: Ifølge Skiforeningens Elisabeth Uhlig-Nordølum er en viktig fordel med felleski at du slipper å tenke på å smøre dem. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ennå ikke kastet deg på felleski-bølga, men sverger til smøreski, kan det være utfordrende å vite hvilken smøring du faktisk trenger for å sikre deg feste og glid på ulike fører.

Og, hva betyr egentlig temperaturen som står på voksen og klisteret, er den for luft eller snø?

Dinside har spurt et par eksperter om noen grunnleggende smøretips, og her er deres gode råd:

Fem får deg fram

Hvis du ikke er toppidrettsutøver eller har budsjett til å fylle en hel koffert med all smøringen som finnes i butikken, kan du trøste deg med at du kan komme deg langt med kun fem typer skismøring.

Prosjektleder Haakon Magan i Skiforeningen lister opp følgende alternativ:

  • Blå extra, eller Swix VR/V40
  • Swix V45
  • Swix V50
  • Grunnklisterspray
  • Universalklister
FEM FINE: Dette er smøring nok, mener eksperten i Skiforeningen. Foto: Eilin Lindvoll.
FEM FINE: Dette er smøring nok, mener eksperten i Skiforeningen. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Eirik Berntzen i Milslukern Sport er enig med disse fem alternativene, men om du vil ha noen ekstra ess i smørekofferten, trekker han fram Swix VR62 og VR55, Rode Multi Grade (voks og klister) og Vauhti Gold-klister.

Som en grunnleggende anbefaling bør alle også ha litt sandpapir med grovhetsgrad 100 eller 110 i smørekofferten til å pusse festesonen med, slik at smøringen sitter bedre, legger Magan til.

Temperatur og snøkvalitet

Hvilken smøring som egner seg best én bestemt dag er avhengig av både hvor kaldt det er og hvilken type snø som ligger i løypa.

- Ved å sjekke værmeldingen det stedet du skal gå, danner du deg et grunnlag for valg av smøring. Føremeldingen til Skiforeningen er også fornuftig å bruke. Der legger løypebasene ut dagens smøretips de stedene de har kjørt løyper, sier Magan.

- Er det minusgrader og finkornet snø, bruker du voks. Er det minusgrader og grovkornet snø, må du bruke myk voks eller klister. Er det plussgrader og våte eller isete spor, bruker du klister, sier Berntzen til Dinside.no.

Men, er det temperaturen i lufta eller snøen som det henvises til på voksklossene eller klistertubene?

HVILKEN TEMPERATUR: V50 og V45 er to anbefalte vokstyper å ha i arsenalet sitt, men hva betyr egentlig temperaturen på pakkene? Foto: Eilin Lindvoll.
HVILKEN TEMPERATUR: V50 og V45 er to anbefalte vokstyper å ha i arsenalet sitt, men hva betyr egentlig temperaturen på pakkene? Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Magan i Skiforeningen svarer at temperaturen på smøreklossene gjelder temperaturen i snøen. Det er dermed stor fare for å bomme ved å kun se på lufttemperatur.

- Det er også lurt å se på hvordan snøen er. Isete snø eller kunstsnø krever alltid mykere smøring enn tørr nysnø, selv om temperaturen er lik, understreker Magan.

Berntzen hos Milslukern påpeker at noen smøreprodusentene viser til lufttemperatur på pakkene sine, men råder deg likevel til å gå for litt mykere voks enn det temperaturen tilsier.

Superkombinasjon

Og, det er ikke slik at du alltid kun legger på én type smøring under skiene. Noen ganger må du blande ulike typer voks eller voks og klister.

- Det er fornuftig først å legge festevoks du er helt trygg på at kommer til å fungere, for eksempel blå extra, og heller gjøre en siste justering når du skal ta på deg skiene, sier Magan.

Legger du på for myk skismøring og det begynner å kladde eller ise, er det vanskelig å få reddet det inn. Det er derfor ofte bedre å starte med litt bakglatte ski, og så eventuelt justere med mykere smøring underveis, utdyper han.

Andre ganger bør du legge klister i bunn, og kanskje voks oppå det igjen.

TIPS: Slik kjøper du langrennski. Video: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- På enkelte føreforhold kan du legge et tynt klisterlag og la skiene stå ute, slik at klisteret blir hardt, for så å legge et lag voks på toppen. Det gjør vi ofte når det er rundt null grader, eller det kan være nysnø i sporet, sier Berntzen.

- Når det er veldig stor førevariasjon der du går på ski, bør du pusse festesonen med sandpapir, deretter legge grunnklister eller universalklister, som du lar bli kaldt, før det dekkes med et lag med blå extra. Dette kan gi deg trygt, godt feste uten at det iser, sier Magan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer