Test av turbukser 2019

Fem turbukser under lupen

Enten du skal på skogtur, i fjellet eller gjøre noe praktisk, er det knakende kjekt med en god turbukse. Vi har testet ut fem modeller fra noen av de mest populære merkene i Norge.

TURBUKSE: Vi har testet fem turbukser. Fra venstre: Bergans, Fjällraven, Haglöfs, Lundhags og Stormberg. Foto: Camilla Øino
TURBUKSE: Vi har testet fem turbukser. Fra venstre: Bergans, Fjällraven, Haglöfs, Lundhags og Stormberg. Foto: Camilla Øino Vis mer
Publisert

Tursesongen er godt i gang og landet rundt flokker folk til skogen og fjellet for å oppleve noe av det beste Norge har å by på. To ting vi anbefaler deg å ha med i bagasjen når skal til fjells, er gode sko og bukser.

Noe av det vi liker best med turbuksa, er at den er så anvendelig og gjør seg godt til så mye annet enn vandring i fjellet. Vi tar den også gjerne frem under dugnader, ved arbeid i hagen eller når sykkelen får seg en gjennomgang.

«Norge mot Sverige»

Vi har testet fem turbukser fra Bergans, Haglöfs, Lundhags, Stormberg og Fjällraven, altså to norske og tre svenske, og det er faktisk modellene fra vår gode nabo som totalt sett kommer best ut.

Slik har vi testet

Vi har testet fem turbukser som har en normalpris på mellom 1000–2000 kroner.

Buksene er brukt til turgåing, men også til praktiske oppgaver som dugnader og sykkelmekking for å finne ut hvor slitesterke de er.

Kvaliteten er uansett svært høy over hele linja, noe vi også forventer av turbukser som koster godt over tusenlappen.

En ting som det er greit å være klar over, er at ingen av turbuksene gir spesielt god beskyttelse i regnvær. Noen er bedre enn andre, men her er det fremdeles regnbukser som gjør seg best. Heldigvis er det fem modeller som tørker raskt så fort det slutter å regne.

Stormberg Liaheia

En komfortabel turbukse med god passform og elastisitet som gir mye bevegelsesfrihet. Ekstra stretch på knær og rumpe. Ingen mulighet for stramming rundt ankelen. Generelt få tilpasningsmuligheter, noe vi syns er litt leit og som trekker ned.

To glidelåslommer foran, som vi syns ikke er spesielt romslige. I tillegg er det to cargolommer på lårene. Disse er litt mer romslige, men har klaff i stedet for glidelås.

I skrivende stund er det testens rimeligste modell og koster rundt 700 kroner.

Turbuksa er ikke spesielt vannbestandig, men til gjengjeld tørker den raskt.

Testresultat

Stormberg Liaheia

Haglöfs Rugged Flex

Er ikke like elastiske som de andre turbuksene vi har testet og er litt stivere i stoffet. Turbuksa er uansett komfortabel og oppleves som slitesterk.

Tre glidelåslommer på fremsiden, men vi er ikke spesielt imponert over romsligheten til disse. Lommene er knapt nok dype nok til en iPhone Xs.

Ingen tilpasningsmuligheter i livet, men turbuksa har litt ekstra stretch i linningen. Borrelåsjusteringen nederst på buksebena gjør at du får festet buksen godt rundt skoene, men vi foretrekker en spenne, slik som Fjällravens bukse, som er mer slitesterk og løsner ikke like lett.

Delvis vannavisende, men er ikke ei bukse som holder deg tørr på beina i regnet. Kort tørketid.

Merk at denne buksa, som du kan se i bildegalleriet, er liten i størrelsen, og det er kanskje lurt å gå ett hakk på størrelsestabellen hvis du skal kjøpe denne.

Bergans Breheimen Softshell

Blant de mest komfortable turbuksene i testen. Bergans bukse har mye stretch og har i tillegg et komfortabelt stoff på innsiden av linningen. Praktisk borrelåsjustering i livet og justering med knapper nederst ved bena slik at du kan stramme buksa over turskoene.

I tillegg har den glidelås på leggen, med en ekstra knapp på innsiden, slik at du kan utvide buksebenet hvis du foretrekker det.

Totalt fire lommer, hvorav to romslige frontlommer, en litt større lenger ned på låret og én på baksiden. Alle med glidelås.

Breheimen Softshell er ikke spesielt vannavstøtende, men det lette stoffet tørker raskt.

Fjällraven Abisko Lite Trekking

Høy kvalitet på turbuksa og stort sett god komfort. Ingen tilpasningsmuligheter i livet, men to solide knapper sørger for at buksen holder seg på plass. Pluss for justering med spenne nederst på buksebenet.

Dette er ikke buksa som er mest elastisk, men den har stretch på baksiden av lårene.

Turbuksa har fire lommer. De to øverste er uten glidelås, noe lommene på lårene har, og de er i tillegg romslige.

Denne modellen har i tillegg ekstra ventilering på lårene, som kan justeres med glidelås.

Buksa som gjør det best i regnværet, uten at den er direkte vanntett. Tørker uansett svært raskt.

Lundhags Ramse

Svenske Lundhags står bak turbuksa som ble vår umiddelbare favoritt. Ypperlig komfort, blant annet takket være mye elastisitet. Dette er buksa vi velger for langturen.

Fire romslige lommer på fremsiden – alle med solide glidelåser – og her får du plass til det du ikke ønsker skal ligge i tursekken.

Ingen justeringsmuligheter i livet, men buksa har uansett godt med stretch. Nederst på buksebenet kan tilpasses med tre knapper, og buksa har i tillegg en lang glidelås på leggen for ventilering.

Grei vannavvisning, men tar ikke unna det verste regnværet. Tørker raskt.

Prisen, som i skrivende stund er på over 2000 kroner, trekker litt ned. Lundhags Ramse er uansett testvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer