FHI endrer vaskerådene

Trenger ikke å vaske hendene så ofte.

VASKET TIL BLODS: Slik så hendene til Herman (4) ut etter en uke med økt fokus på håndvask i barnehagen. - Når barna kommer hjem fra skole og barnehage med slike hender og gråter av smerte, så minner jeg om at huden vår er en av kroppens viktigste barrierer mot infeksjon, sier mamma Susanne Devor. Foto: Privat
VASKET TIL BLODS: Slik så hendene til Herman (4) ut etter en uke med økt fokus på håndvask i barnehagen.
- Når barna kommer hjem fra skole og barnehage med slike hender og gråter av smerte, så minner jeg om at huden vår er en av kroppens viktigste barrierer mot infeksjon, sier mamma Susanne Devor. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leger har slått alarm om at barn nå vasker hendene så ofte at de blir såre og utsatte for infeksjoner.

Nå endrer Folkehelseinstituttet vaskerådene for barn etter at mange får hudproblemer.

Endringene kommer etter at norsk forening for allmennmedisin og Psoriasis- og eksemforbundet uttrykker bekymring om problemet med såre barnehender, skriver Aftenposten.

Mange fastleger får nå bilder av hender med sår på knokene, ifølge leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen.

– I verste fall kan vi risikere en oppblomstring av håndeksem blant barn under pandemitiden. Håndeksem er ikke bare smertefullt, det øker også infeksjonsfaren for barnet, sier generalsekretær Mari Øvergaard som har tatt opp saken med FHI.

De nye rådene er slik:

* Hånddesinfeksjon kan erstatte håndvask når hendene ikke er synlig skitne. Hånddesinfeksjon er ofte mer skånsomt for huden enn såpe. I tillegg går det fortere å gjennomføre.

* Håndvask med lunkent vann og såpe bør gjennomføres når elevene kommer til skolen, etter friminutt, når hendene er synlig skitne og alltid etter toalettbesøk.

*Det er ikke nødvendig med både håndvask og hånddesinfeksjon samtidig. En av delene holder.

Ifølge rådene som gjaldt fram til 15. mai skulle barna alltid vaske hendene før man dro hjemmefra, når man kom til skole/SFO, etter hosting og nysing, etter toalettbesøk, før og etter måltider og etter at man kommer inn fra uteaktivitet, samt ved synlig skitne hender.

Blodige hender

VONDT: Hendene til Herman (4) er i likhet med en rekke andre barnehender her til lands, preget av coronatiltakene. Nå endres rådene for håndvask. Foto: Privat
VONDT: Hendene til Herman (4) er i likhet med en rekke andre barnehender her til lands, preget av coronatiltakene. Nå endres rådene for håndvask. Foto: Privat Vis mer

Susanne Devor, mammaen til Herman Foss (4), er glad endringene kommer. I forrige uke delte hun bilder av sønnens såre hender på Facebook.

- De har vasket seg til blods. Etter bare en uke var hendene til barna såre og sprukne. Vi har smurt de med krem både om dagen og natten, sier Devor til Dagbladet.

Hun er selv sykepleier og vasker hendene opptil hundre ganger i løpet av en dag på jobb.

- Vi bruker skånsom såpe og antibac. Jeg har aldri fått så såre hender, og reagerte med en gang på hvor såre barna ble. Man skal ikke vaske i stykker hendene. Det har nesten bikket over til å bli litt hysteri, sier hun og fortsetter:

- Huden er jo det første immunforsvaret bakteriene møter. Hvis man har sår, får bakteriene direkte tilgang til kroppen, og tenk så mye annet barna da kan få i seg.

Hun mener det er på tide at reglene endres.

- Ja, det er på tide. Det er klart det bør være fokus på å være ren, men også hel. Barna skal ikke være redde for å vaske hendene sine og få vondt.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Hudlegen: Ikke bruk håndtørrere eller papirhåndkle

Hudlege Teresa Løvold Berents skriver i en artikkel på Lommelegen.no at håndsprit er mer skånsomt mot huden enn håndvask - og at du bør velge en håndsprit som inneholder fuktgivende produkter som glycerol for mest skånsom hånddesinfeksjon.

For hyppig håndvask kan resultere i såre hender og eksem. Foto: Privat
For hyppig håndvask kan resultere i såre hender og eksem. Foto: Privat Vis mer

Hudlegen anbefaler bruk av fuktighetskremer for å forhindrer tørr hud og utvikling av eksem, og kremer som inneholder mye fett er mest effektive for å behandle tørre hender.

Du bør bruke fuktighetskrem flere ganger daglig, spesielt morgen og kveld og etter håndvask og når huden kjennes tørr.

Berents råder deg også til å ikke bruke for varmt vann når du vasker hendene, og ikke bruk papirhåndkle eller håndtørrere til å tørke hendene - fordi dette virker uttørrende på hendene.

Det beste er å klapptørke hendene med et mykt stoffhåndkle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer