FHI endrer vaskerådene

Trenger ikke å vaske hendene så ofte.

VASKET TIL BLODS: Slik så hendene til Herman (4) ut etter en uke med økt fokus på håndvask i barnehagen. - Når barna kommer hjem fra skole og barnehage med slike hender og gråter av smerte, så minner jeg om at huden vår er en av kroppens viktigste barrierer mot infeksjon, sier mamma Susanne Devor. Foto: Privat
VASKET TIL BLODS: Slik så hendene til Herman (4) ut etter en uke med økt fokus på håndvask i barnehagen.
- Når barna kommer hjem fra skole og barnehage med slike hender og gråter av smerte, så minner jeg om at huden vår er en av kroppens viktigste barrierer mot infeksjon, sier mamma Susanne Devor. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leger har slått alarm om at barn nå vasker hendene så ofte at de blir såre og utsatte for infeksjoner.

Nå endrer Folkehelseinstituttet vaskerådene for barn etter at mange får hudproblemer.

Endringene kommer etter at norsk forening for allmennmedisin og Psoriasis- og eksemforbundet uttrykker bekymring om problemet med såre barnehender, skriver Aftenposten.

Mange fastleger får nå bilder av hender med sår på knokene, ifølge leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen.

– I verste fall kan vi risikere en oppblomstring av håndeksem blant barn under pandemitiden. Håndeksem er ikke bare smertefullt, det øker også infeksjonsfaren for barnet, sier generalsekretær Mari Øvergaard som har tatt opp saken med FHI.

De nye rådene er slik:

* Hånddesinfeksjon kan erstatte håndvask når hendene ikke er synlig skitne. Hånddesinfeksjon er ofte mer skånsomt for huden enn såpe. I tillegg går det fortere å gjennomføre.

* Håndvask med lunkent vann og såpe bør gjennomføres når elevene kommer til skolen, etter friminutt, når hendene er synlig skitne og alltid etter toalettbesøk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer