Coronavirus og bading

FHI med klare baderåd

Er du redd for smitte av corona ved bading i sommer? Her er det du bør være obs på før du sikter mot nærmeste badeplass i sommer.

CORONAVIRUS OG BADING: Kan du bade og kose deg til tross for covid-19? Her fra Hvervenbukta i Oslo en tidligere sommer. Foto: NTB Scanpix
CORONAVIRUS OG BADING: Kan du bade og kose deg til tross for covid-19? Her fra Hvervenbukta i Oslo en tidligere sommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. juni blir det igjen åpnet for organisert svømmetrening, inklusive skolesvømming, og 27. mai blir retningslinjene lagt fram av Folkehelseinstituttet.

Varmt vær og sommerferie i sikte, gjør samtidig at mange ønsker å tilbringe tid på stranda. Men er det trygt med tanke på coronasmitte?

Ufarlig å bade i basseng

Line Ødegård Angeloff, seniorrådgiver ved seksjon for smitte mat, vann og dyr hos Folkehelseinstituttet sier til Dinside at når det gjelder bading i bassenganlegg generelt, anses vannet ikke å kunne føre smitte.

- Bassenganlegg følger forskrifter i forhold til klorering og liknende, sier Ødegård Angeloff.

Hun legger til at Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har slått fast at det ikke er indikasjoner på at folk kan smittes gjennom rekreasjonssvømming, og at risikoen for smitte gjennom vann er lav.

Men gjelder dette også ferskvann og saltvann på norske strender og badeplasser?

Ingen indikasjoner på smitte

Heller ikke på norske badeplasser er det grunn til å frykte smitte i vann, slår Ødegård Angeloff fast. Dermed kan folk bade og kose seg – og huske på å følge de generelle rådene om avstand og hygiene tilpasset situasjonen man er i.

Også da det spanske helsedepartementet la frem sine tiltak og råd knyttet til strandbruk i slutten av forrige uke, lød deres konklusjon at coronasmitte ikke er knyttet til bading, men til kontakt mellom folk. Eksperter the New York Times har snakket med, kommer til samme konklusjon.

- Folk kan trygt bade i sommer, selv om det fortsatt er fokus på covid-19. Det er ingen indikasjoner på at viruset smitter gjennom ferskvann eller saltvann, sier hun.

Ødegård Angeloff legger til at det ikke foreligger noen indikasjoner på at koronaviruset smitter gjennom kloakk i badevannet, selv om det er funnet virus i avføringen til mennesker. Fortynningseffekten i vann er dessuten stor, så vi anser ikke badevann som en aktuell smittevei.

- I tillegg har de fleste kommuner et overvåkingsprogram for badeplasser som kan indikere dersom det er kloakkforurensning.

Her er FHIs råd for strand- og badeliv i sommer:

  • Er badevannet rent? Sjekk badevannskvaliteten med kommunen
  • Benytt strender som ikke er overbefolket, for å unngå for nær kontakt med mennesker
  • Har du feber, luftveissymptomer eller ande symptomer relatert til covid-19, bør du holde deg hjemme fra stranda.
  • Hold minimum en meters avstand på stranda og i vannet – til andre retningslinjer eventuelt blir gitt
  • Unngå spytting og hosting mot andre badende
  • Følg vanlige hygieneregler før du spiser – og etter at du har vært på toalettet
  • Ved berøring av kontaktflater som gelendre eller liknende, bør du bruke hånddesinfeksjon eller vaske hendene

Line Ødegård Angeloff legger til at man også bør følge avstandsreglene på badebrygger og stupetårn. Bruker man en offentlig grillplass, bør man kun bruke eget utstyr til grillingen.

Hva skjer med badelandene?

Line Ødegård Angeloff hos Folkehelseinstituttet forteller at når det gjelder gjenåpning av badeland, spa-anlegg og lignende, venter FHI fortsatt på en avklaring fra Helse- og omsorgsdepartementet før de kan ferdigstille retningslinjer for åpning av disse.

Da regjeringen sist la fram datoer for når forskjellige tilbud kunne gjenåpne, ble det sagt at intensjonen er å åpne badeland og svømmehaller generelt for publikum 15. juni, «forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet frem til forsvarlige smitteverntiltak».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer