CORONAVAKSINEN:

FHI vurderer å vaksinere barn

Pfizer og Moderna tester koronavaksinen på barn ned til seks måneder.

KONKLUDERER I JUNI: Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer nå om barn bør vaksineres. Konklusjonen kommer i juni. Foto: AP/NTB
KONKLUDERER I JUNI: Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer nå om barn bør vaksineres. Konklusjonen kommer i juni. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert

Barnelege Astrid Rojahn mener barn bør få vaksinen i Norge.

Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer nå om barn bør vaksineres. I dag er det ingen friske under 18 år som får tilbud om koronavaksine.

– Vi konkluderer kanskje i juni, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til Aftenposten.

Deretter må regjeringen ta stilling. En viktig grunn til at barn ikke har fått vaksinen, er at de er svært lite utsatt for alvorlig sykdom som følge av covid-19.

– Hensikten med vaksinasjon er i første rekke å beskytte dem som blir vaksinert, sier Aavitsland.

Det europeiske legemiddelbyrået EMA vurderer å godkjenne Pfizer-vaksinen til barn mellom 12 og 15 år. Det er Astrid Rojahn, barnelege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, positiv til. Hun ser bare fordeler ved at også barn vaksineres.

– I starten så det ut til at barn spilte en svært liten rolle som smittespredere. Det har endret seg med de muterte virusene. Vi ser nå dessverre at barn også kan spre smitte, sier hun.

Jörn Klein, professor innen mikrobiologi og epidemiologi ved Universitetet i Sør-Øst, sa til DinSide tidligere denne uken at det ikke er sikkert at vi når terskelen for flokkimmunitet - blant annet på grunn av den utstrakte motviljen mot vaksinering, fremveksten av nye varianter og fordi det fortsatt ikke finnes vaksiner for barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer