«Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær», er et velkjent ordtak her til lands. Om det stemmer får være opptil enhver å bedømme selv, men det er ingen tvil om at gode klær gjør det mer trivelig å oppholde seg utendørs når det bøtter ned – også på sykkel.
Så det er med andre ord ingen grunn til å la sykkelen stå når det regner eller snør som verst, og vi kan varmt anbefale regn- og vindtette klær og gode håndplagg som holder deg tørr.
De seneste årene har det kommet også kommet flere og flere hjelpemidler(?) som gjør det enklere å utvide sykkelsesongen fra sommerhalvåret til en helårsaktivitet, og under har vi samlet et knippe fiffig tilbehør vi mener det er verdt å sjekke ut.

Setter andre i fare
Regnskjørt
Et regnskjørt, sier vi? Det kom vi over i en sykkelbutikk i Oslo da vi skulle hente en elsykkel til testing, og tenkte umiddelbart at dette må vi sjekke nærmere ut.
Butikkinnehaveren fortalte ærlig at det så langt var kun kvinnelige kunder som hadde valgt seg ut et regnskjørt, men bevares hvor praktisk det er. Snurr det rundt livet og fest med borrelås for å ta det på, og ta det av med et rask drag og hiv det i sekken.
Mye enklere, og ikke minst raskere, enn å presse regnbuksa gjennom støvlene en hektisk morgen du skal rekke toget eller noe annet.
Ulempen er at regnskjørtet ikke dekker helt ned til anklene, så her kan det være lurt å ha sko- eller støveltrekk i tillegg.

Skotrekk
Og apropos skotrekk – det gjør absolutt susen når det er mye nedbør. De kommer i flere varianter og størrelser, både med glidelås og borrelås, vanntette og vindtette, og er stort sett enkle å ta av og på. Best av alt, de holder skoene dine tørre og fri for søle og regn.
PS. Det finnes også trekk for støvler.

Sykkeltrekk
Dette er ikke bare fotplaggene som bør beskyttes mot vær og vind. Sykkelen har ikke godt av å stå ute i regn- og snøvær, men det er ikke alle som har en bod å sette den i eller et tak å plassere den under.
Derfor kan det være lurt å anskaffe et regntrekk som beskytter sykkelen mot nedbøren. Og selv om det muligens er litt knot å få av og på, vil sykkelen din definitivt sette pris på den ekstra omtanken.

Bar-mitts/styrevotter
Samtidig vil hendene dine sette stor pris på at du holder dem tørre. Å sykle i kulda eller regnet uten å ha noe som beskytter hendene dine, kan være en fryktelig opplevelse.
I fjor testet vi varme og gode hansker til sykkelbruk, men vi kan også anbefale såkalte bar-mitts, eller styrevotter om du vil.
Fordelen med styrevottene kontra hansker, er at du har fullt grep og mobilitet i fingrene, samtidig som de holder hendene dine minst like varme.

Hjelm med ørevarmer, regntrekk og lys
Å holde seg synlig, varm og tørr er tre viktige ting for en god sykkelopplevelse i høst og vinter.
Vi kom faktisk over en sykkelhjelm som leverer på samtlige tre punkter. På Abus-hjelmen kan du klipse på ørevarmere – selges separat – og den kommer i tillegg med integrert regntrekk og lys.
På baksiden av hjelmen ligger regntrekket bak et lokk, og du kan enkelt trekke det over hjelmen og feste det på fremsiden for å holde regnet på avstand.
Her sitter også det integrerte og oppladbare lyset der du kan veksle mellom tre innstillinger: av, på og blinkende rødt lys.
Husk dog at du skal ha lykter festet på sykkelen, både foran og bak, og Abus-lyset kommer i så fall i tillegg.
Husk også at hørsel er viktig når du ferdes i trafikken og at ørevarmere kan påvirke lydnivået på omgivelsene.
Obs, obs: Visste du at sykkelhjelmer er ferskvare?
Setetrekk
Det er ikke bare hode og hender som blir kalde når du sykler i kulda. Å sette seg ned på et kaldt sykkelsete på morgenkvisten kan være alt annet enn behagelig.
Derfor kan det være lurt å vurdere et setetrekk i ull som både varmer og er behagelig for bakenden.
Bruk av setetrekk er generelt en god idé hvis sykkelen din står ute om høsten og vinteren, for da slipper du også å bruke tid på å tørke setet etter det har regna.

Batteritrekk
De to siste løsningene er beregnet for sykkelen din, ikke deg. Mer spesifikt, elsykkelen.
Den første er et batteritrekk, i neopren-stoff, som du trekker over batteriet når det er ekstra kaldt ute.
Batterier er ikke spesielt komfortable i kulda, men et batteritrekk skal sørge for at batteriet holder litt bedre på varmen og at det presterer litt bedre når temperaturen kryper under null grader. En ekstra bonus er at det også kan beskytte mot riper og andre skader på batteriet.

Ladepunktlokk
Mens batteriet ikke er spesielt glad i kulda, er ikke batterikontaktene noe begeistret for hverken regn eller veisaltet om vinteren. Samtidig er vann og elektronikk sjelden en god kombinasjon.
Er du en som låser fra deg elsykkelen utendørs og tar med deg batteriet, noe som anbefales for å forhindre tyveri, kan det være lurt å beskytte ladepunktene. Bosch er blant produsentene som har tenkt på dette og selger et lite gummilokk du kan feste på kontaktene for å holde de tørre.
Det er kanskje ikke det mest nødvendige tilbehøret, men passer absolutt innunder fiffige sykkeltips.