Ribbe til jul:

Fikk ribbesjokk: - Folk blir ført bak lyset

Per Bernhard Evensen langer ut mot kjøttprodusentene etter at han sjekket hva juleribba egentlig inneholder.

RIBBE ELLER IKKE RIBBE?: Forbrukerrådet går hardt ut mot kjøttprodusenter som markedsfører buklist og sideflesk som ribbe. Foto: Ingrid Treborg / DinSide
RIBBE ELLER IKKE RIBBE?: Forbrukerrådet går hardt ut mot kjøttprodusenter som markedsfører buklist og sideflesk som ribbe. Foto: Ingrid Treborg / DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Evensen var nylig på handletur hjemme i Lillestrøm.

Han reagerte sterkt da han sjekket innholdsfortegnelsen på produkter som selges som ribbe.

Han mener at blant annet «Stekt perfekt»-serien til merkevaren Folkets, og Gildes filetribbe, samt krydret tynnribbe fra Nordfjord Kjøtt, er feilmerket.

På den krydrede ribba fra Nordfjord Kjøtt står det «sideflesk» i innholdsfortegnelsen.

På Gildes filetribbe står at kjøttet består av sideflesk og filetkam fra svin.

På Folkets «Stekt perfekt»-ribbe står det at produktet er laget av buklist.

- Produsentene lurer jo folk trill rundt. Det er som å sette Porsche-merket på en Toyota, sier Evensen til DinSide.

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

KRYDRET BUKLIST: Slik ser ingredienslista på Folkets «Stekt perfekt»-ribbe ut. Foto: Ingrid Treborg / DinSide
KRYDRET BUKLIST: Slik ser ingredienslista på Folkets «Stekt perfekt»-ribbe ut. Foto: Ingrid Treborg / DinSide Vis mer

- Fører folk bak lyset

Buklist er stykket under ribba på grisen.

Det kan minne om ribbe i smak, men har i motsetning til ribbe ikke bein.

- Det er jo beina som er med på å lage den gode ribbesmaken. Du kan ikke betale for ei ribbe og få servert billig buklist. Produsentene fører folk bak lyset, påstår Evensen.

TABBE: Denne ribbe-tabben bør du unngå på julaften. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Vi er ærlige

Det er Norgesgruppen som står bak merkevaren Folkets. De mener at merkingen av produktet er helt riktig.

Kine Søyland, som er kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, skriver i en e-post til DinSide at navnet på produktet ble nøye vurdert.

- Vi konkluderte med at vi er ærlige med merkingen ved å kalle produktet for «Ribbe uten bein» når råstoffet er buklist, skriver hun.

Søyland forklarer at det på forpakningen blir beskrevet hva buklist er:

«Stekt Perfekt-ribbe er laget av buklist som er det beinfrie, nederste stykket på ribbesiden av svin».

- Vi merker også med en beskrivende varebetegnelse over ingredienslisten der det står «Krydret buklist av svin uten bein», skriver hun.

Vurdert som positivt

Søyland forklarer at Norgesgruppen vurderte det som positivt at produktet er beinfritt «med tanke på mengde og vekt på et stykke som er beregnet for én til to personer».

SVARER: Norgesgruppens kommunikasjonssjef, Kine Søyland. Foto: Norgesgruppen
SVARER: Norgesgruppens kommunikasjonssjef, Kine Søyland. Foto: Norgesgruppen Vis mer

- Dessuten er det jo en andel av buklist på ribbesiden på et svin, så sånn sett er det også innenfor, slik vi ser det. Hvis man ser på svin-sideflesk eller ribbe-stykningsdel, så finnes det en andel av buklist, avslutter hun.

- Vil ikke villede

DinSide har sendt følgende spørsmål til Nortura, som står bak merkevaren Gilde:

- Er dere enige i kritikken om at dette ikke burde hete ribbe?

- Kommer dere til å gjøre noen endringer etter dette?

- Mener dere at buklist kan selges som ribbe?

Dette er svaret fra Norturas kommunikasjonssjef, Mari Hagerup:

- Vi legger flere faglige vurderinger til grunn når det gjelder navning av stykningsdeler for ribbe. For oss er det viktig at forbruker ikke blir villedet, og vi tar alle tilbakemeldinger med oss videre.

Nordfjord Kjøtt har ikke besvart DinSides gjentatte henvendelser.

- Bare ribbe bør kalles ribbe

Gunstein Instefjord, som er leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, kommer med klar tale:

- Bare ribbe bør kalles ribbe, sier han.

- IKKE GODT NOK: Forbrukerrådets leder for forbrukerpolitikk, Gunstein Instefjord, mener at produsentene ikke skal merke buklist og sideflesk som ribbe. Foto: Forbrukerrådet
- IKKE GODT NOK: Forbrukerrådets leder for forbrukerpolitikk, Gunstein Instefjord, mener at produsentene ikke skal merke buklist og sideflesk som ribbe. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Instefjord sier til DinSide at Forbrukerrådet mener at buklist ikke er det samme som ribbe.

- Når buklist og sideflesk selges som ribbe, er det i strid med hva som etter norsk sedvane regnes som ribbe. Selv om det ikke er definert i regelverket hva ribbe er, forventes det at produsentene holder seg til det som faktisk er vanlig oppfatning. Dersom det brytes, mener vi at forbrukeren villedes, sier han.

RIBBE TIL JUL: Svært mange nordmenn foretrekker ribbe på julaften. Foto: Ingrid Treborg / DinSide
RIBBE TIL JUL: Svært mange nordmenn foretrekker ribbe på julaften. Foto: Ingrid Treborg / DinSide Vis mer

Ikke fornøyd

Instefjord sier at det er bra at produsenter bruker hele dyret, men at det må komme tydelig fram at det er buklist eller sideflesk det er snakk om.

- Vi synes ikke det er godt nok at det står på baksiden eller under ingredienser at dette er sideflesk eller buklist når et produkt selges som ribbe, sier han.

- Et helt annet produkt

Eier av kjøttforretningen Rosenberg Spiseforretning i Lillestrøm, Cesilie Sæbø, er klokkeklar overfor Romerikes Blad:

Buklist er ikke ribbe.

- Buklisten er jo nedre del av ribbesiden på grisen. Den er beinløs, og vi selger aldri buklist som ribbe. Det blir et helt annet produkt. Ribbe skal lages med beina i kjøttet. I alt kjøtt du steker og koker, er det beina som gir ekstra smak. Det er ikke vanlig å lage ribbe uten bein, sier hun.

Ikke noe tull

På spørsmål fra DinSide om hva Lillestrøm-mannen Per Bernhard Evensen skal ha som julemiddag, svarer han dette:

- Jeg har kjøpt meg ekte juleribbe fra Gilde. Altså ei ribbe som er ei ribbe, og ikke buklist eller noe annet tull.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer