Steke ribbe:

Fikk ribbesjokk: - Drøyt

Dag Wilhelmsen skjønte ingenting da han tok ribba ut av ovnen. - Sterkt beklagelig, sier produsenten.

FERDIG STEKT: Til tross for at ribba smakte himmelsk, reagerer Dag Wilhelmsen på det som skjedde i ovnen. Foto: Privat
FERDIG STEKT: Til tross for at ribba smakte himmelsk, reagerer Dag Wilhelmsen på det som skjedde i ovnen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årlig lager Dag Wilhelmsen fra Tønsberg to tynnribber.

Han lager ei testribbe i slutten av november, og ei hovedribbe like før julaften.

Da han skulle lage årets testribbe, fikk han seg en real bakoversveis.

- Jeg ble ganske forfjamset da jeg tok ribba ut av ovnen, sier han til Dagbladet.

Halvparten forsvant

Halve ribba hadde plutselig forsvunnet.

- En må jo regne med at ribba krymper litt i ovnen på grunn av fett og sånn, men her var faktisk 45 prosent av den borte vekk, sier han.

Tønsbergs Blad omtalte saken først.

TABBE: Denne ribbe-tabben bør du unngå på julaften. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Drøyt

Wilhelmsen er glad i ribbe - og synes at det er interessant å veie dem før og etter steking.

- Jeg gjorde det samme eksperimentet i fjor - jeg stekte ei ribbe på tre kilo. Da den var ferdig stekt, veide den 1,4 kilo. Det var derfor jeg gjorde det samme i år, sier han til Dagbladet.

I år kjøpte Tønsberg-mannen Rema 1000s egen ferske og ferdigkrydrede variant, som heter R Julens Klassikere Tynnribbe.

Nordfjord Kjøtt har produsert ribba.

Se hva Nordfjord Kjøtt og Rema 1000 svarer nederst i saken!

Gikk opp i røyk

På pakningen sto det at ribba veide 2,2 kilo, og Wilhelmsens kjøkkenvekt bekreftet dette.

Men, da han tok den ut av ovnen, veide den bare 1,3 kilo.

- Når man kjøper en ribbe, forventer man en viss mengde tap på rundt 20 til 25 prosent - men når halve ribba blir borte er det litt drøyt, sier han.

PÅ VEKTA: Ribba veide 2225 gram før steiking. Foto: Privat
PÅ VEKTA: Ribba veide 2225 gram før steiking. Foto: Privat Vis mer
FORDUFTET: Etter steking veide ribba 1285 gram. Foto: Privat
FORDUFTET: Etter steking veide ribba 1285 gram. Foto: Privat Vis mer

Skylder på saltvann

Tønsberg-mannen har en teori om hva som har skjedd.

- Jeg tror at ribbene blir tilsatt mye saltvann, som fordamper under steking, hevder han.

Han sier at han reagerer mest på at kiloprisen blir betraktelig høyere når halve ribba forsvinner i ovnen.

- Kiloprisen blir brått mye høyere når 45 prosent av den forsvinner. Det blir jo også problematisk hvis man skal beregne ribbe til antall personer i et selskap, og du plutselig sitter igjen med halve ribba, sier han.

FORNØYD: Ribbekrymping til tross, syntes Dag Wilhelmsen at den smakte fantastisk. Foto: Privat
FORNØYD: Ribbekrymping til tross, syntes Dag Wilhelmsen at den smakte fantastisk. Foto: Privat Vis mer

Smeltet i munnen

Til tross for at nesten halve ribba forsvant i ovnen, er Dag Wilhelmsen svært fornøyd med smaken.

- Den smakte veldig godt. Den smeltet nærmest i munnen, sier han.

Forklarer ribbemysteriet

Kvalitetssjef i Nordfjord Kjøtt, Randi Støyva, sier dette til Dagbladet:

- Først må vi få si at det er sterkt beklagelig at kunden har hatt en negativ opplevelse med et av våre produkter. Ribba blir tilsatt i underkant av fem prosent saltlake og krydret med pepper.

Hun forklarer at det er flere ting som påvirker kjøttets evne til å holde på vannet, og at denne evnen kan variere fra gris til gris.

- I tillegg vil en fet side slippe vannet lettere enn en mager side, sier hun.

Viktig å romtemperere

Kvalitetssjefen sier også at hvordan ribba blir tilberedt kan påvirke graden av svinn.

- Det er viktig å romtemperere ribba før den blir satt i ovnen, og å la den hvile i ca. 20 til 30 minutter etter steking. Da vil kjøttsaften få tid til å «sette» seg i kjøttet. Mange steker også ribba med noe vann i panna for å redusere stekesvinnet.

Hun viser til at Nettavisen har gitt ribba terningkast 6 i årets ribbetest.

- Vi er trygge på at forbrukere vil få en positiv opplevelse om de velger krydret tynnribbe fra Nordfjord, sier hun.

I OVNEN: Hvordan man tilbereder ribba kan påvirke graden av svinn, sier Nordfjord Kjøtt. Foto: Gorm Kallestad / NTB
I OVNEN: Hvordan man tilbereder ribba kan påvirke graden av svinn, sier Nordfjord Kjøtt. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Kan få ny

Kategori- og innkjøpssjef hos REMA 1000, Magnus Størseth Mathisen, sier følgende om den krympede ribba til Dagbladet:

- Det er leit å høre at kunden vår var misfornøyd med produktet, men vi er glade for at han likte smaken. Dette er et produkt vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på, både fra kunder og i tester. Kunden er vår øverste sjef, og dersom en kunde er misfornøyd med et produkt kan han selvsagt benytte seg av vår bytterett.

Mer om