Coronatiltak

Finland kan tvinge folk til å bli hjemme

Finlands regjering legger fram et forslag som innebærer en kraftig begrensning av bevegelsesfriheten til 1,3 millioner finner.

STRAMMER INN: Helsedirektør Bjørn Guldvog strammer inn i forkant av påska. Video: Elias Zahl-Pettersen / Reporter: Johannes Fjeld Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finland har gjennomført mange strenge tiltak for å stoppe coronasmitten i landet. Stengte grenser er ett av virkemidlene de har brukt, og ifølge finske grensemyndigheter gjelder begrensningene for innreise frem til 17. april. Fra 8. mars har de også hatt en full nedstengning på linke med de nasjonale tiltakene som ble innført i Norge denne uka.

Nå vurderer Finland å ta det enda lenger:

Hvis det siste forslaget går gjennom, vil finnene i hovedstadsområdet og Åbo ikke få lov til å forlate hjemmet sitt – med noen unntak. Det vil også være påbud om å bruke munnbind.

Vil begrense sosial kontakt

Hensikten er å begrense folks unødvendige sosiale kontakter og hindre spredning av koronaviruset, sier statsminister Sanna Marin til kringkasteren Yle.

Regjeringspartiene har diskutert saken i flere dager, og onsdag ble det lagt fram et lovforslag. Hvis den nye loven blir vedtatt, må den fornyes hver tredje uke. Den skal ikke kunne gjelde lenger enn til 14. mai.

Det er registrert 9.183 smittetilfeller i Finland de siste to ukene, ifølge landets helsemyndigheter.

Smittetallene i Finland

Finland har det siste året hatt blant de laveste smittetallene i Europa, på linje med eller lavere enn Norge.

Per i dag er tallene en liten smule lavere enn i Norge: Finland har 167,77 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene, mot 175,83 tilfeller per 100 000 innbyggere i Norge, viser tall fra European Center for Disease Prevention and Control.

Mulig i Norge?

Vi har tidligere spurt helse- og omsorsdepartementet om kommuner i Norge har mulighet til å innføre lokale tiltak som hindrer nordmenns bevegelsesfrihet.

Ifølge smittevernforskriften for corona kan kommunestyret vedta isolering av personer i geografisk avgrensede områder eller andre begrensninger i deres bevegelsesfrihet i opptil sju dager om gangen. Departementet anbefaler likevel ikke slike lokale tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer