Fire av åtte elsykler har for dårlige bremser

Det viser en grundig NAF-test.

BILLIG-ELSYKKEL: Clas Ohlsons Off Course (her i 2014-utgave) har lenge vært et alternativ for elsyklister som ikke vil bruke de store pengene. Men forbremsen holder ikke mål, mener NAF. Dessuten holder sykkelen ifølge NAF ikke den lovpålagte 25-kilometersgrensen. Foto: BRYNJULF BLIX
BILLIG-ELSYKKEL: Clas Ohlsons Off Course (her i 2014-utgave) har lenge vært et alternativ for elsyklister som ikke vil bruke de store pengene. Men forbremsen holder ikke mål, mener NAF. Dessuten holder sykkelen ifølge NAF ikke den lovpålagte 25-kilometersgrensen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En elsykkel veier i gjennomsnitt 10 kilo mer enn en tradisjonell sykkel. Plasserer du en voksen person oppå sykkelen, nærmer totalvekten seg 100 kilo.

Dermed blir bremsene for dårlige, viser en test av åtte elsykler som NAF publiserte i forrige uke.

LES OGSÅ: Dette bør du vite før du kjøper elsykkel

Halvparten faller igjennom

Fire syklene oppfyller ifølge NAF ikke EU-kravene til bremseeffekt:

BILLIGST: På Biltema-elsykkelen Yosemite Low Step er det fotbremsen som er problemet. Foto: BILTEMA
BILLIGST: På Biltema-elsykkelen Yosemite Low Step er det fotbremsen som er problemet. Foto: BILTEMA Vis mer

LES OGSÅ: Slik bygger du din egen elsykkel


For tunge og raske for bremsene

- Bremsene på el-syklene er som på vanlige sykler. På el-sykler som både går raskere og er tyngre, strekker ikke bremsene til, sier testansvarlig Ernst Brust, på det tyske laboratoriet Velotech som har utført bremsetestene for NAF og svenske Testfakta.

Kommunikasjonsrådgiver Nils Sørdal i NAF sier til Dinside at slike sykler kan være trafikkfarlige.

- Det sier seg selv at det skal bedre bremser til enn på en vanlig sykkel når lastvekten totalt med sykkel og syklist kommer opp i for eksempel 125 kilo. Vår test viser at bremseeffekten rett og slett forsvinner.

LES OGSÅ: 9 av 16 elsykler får stryk

- Godkjent etter gjeldende standard

Sykkelen med testens dårligste bremser selges ikke i Norge. Men selskapet Vartex, som er forhandler av Batavus-syklene i Sverige, tilbakeviser at bremsene på Batavus-syklene er ulovlige.

– Vår sykkel er testet i Holland og er godkjent etter gjeldende standard, sier Mats Douhan i Vartes til NAF.

HOLDER MÅL LIKEVEL? Den svenske importøren av Batavus Torino henviser til test i Nederland og mener sykkelen tilfredsstiller kravene. Foto: VARTEX
HOLDER MÅL LIKEVEL? Den svenske importøren av Batavus Torino henviser til test i Nederland og mener sykkelen tilfredsstiller kravene. Foto: VARTEX Vis mer


Heller ikke Biltema i Norge er med på at deres Yosemite Low Rider-sykkel har bremser som bryter reglene.

- Sykkelen oppfyller EN1594-standarden, så der har vi vårt på det tørre. Men når det er sagt, er alltid sikkerheten prioritet nummer én hos oss. Bremsene er produsert av Shimano, og sammen med dem skal vi nå se nøyere på dette, sier markedsansvarlig Dag Bergby til Dinside.

Også Clas Ohlson har kritiske kommentarer til bremse-resultatene. I en e-post til Dinside skriver pressekontakt Camilla Tully:

- Beklageligvis fikk den ene bremsen en score på 98kg, og ikke 100kg som er kravet i testen. Vår leverandør Off Course har lovet å teste flere el-sykler for å se om dette er et problem med flere el-sykler. Vår el- sykkel har i tillegg til for- og bakbrems på styret, brems på pedal. Sykkelen har derfor en ekstra bremsemulighet sammenlignet med de fleste andre modeller i markedet.

LES OGSÅ: Fordeler og ulemper med elsykkel

Passerer 30-kilometersgrensen

Clas Ohlsons Off Course-sykkel har et problem i tillegg til bremsene: Den går fort. Mens motoren etter loven skal stoppe å virke etter passerte 25 kilometer i timen, fortsetter motoren på Clas Ohlson-sykkelen ifølge NAF-testen å gi kraft selv når hastigheten passerer 30 kilometer i timen.

ULOVLIG: Motoren skal ikke hjelpe deg når du passerer 25 km/t. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ULOVLIG: Motoren skal ikke hjelpe deg når du passerer 25 km/t. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


– Vår leverandør Off Course har gått over alle sykler som leveres våre butikker og det skal ikke finnes sykler som går over den tillatte maksgrensen på 25. Vi har tidligere målt noen sykler til 27,5 som er den tillatte maksfarten inkludert godkjent feilmargin. Om kunder er urolige for at de har en sykkel som går for fort kan sykkelen justeres i en Clas Ohlson-butikk, skriver pressekontakt Camilla Tully i en e-post til Dinside.

LES OGSÅ: Denne elsykkelen står til en sekser

Tåler ikke vann

Som om ikke svake bremser og for kraftig motor var nok, så har også tre av de åtte testsyklene problemer i regnvær. Motoren vil rett og slett ikke starte dersom det blir for vått.

VANNPROBLEM: Vi testet ikke E-Green P2 Hybrid Lady i regnvær. Det burde vi nok ha gjort. Foto: TORE NESET
VANNPROBLEM: Vi testet ikke E-Green P2 Hybrid Lady i regnvær. Det burde vi nok ha gjort. Foto: TORE NESET Vis mer

De tre syklene med dette problemet er:


 • E-Green P2 Hybrid Lady (som Dinside testet i mars i fjor)
 • EcoRide Ambassador
 • Benelli Classica
 • LES OGSÅ: Duell mellom markedets billigste elsykler

  Sprik mellom oppgitt og faktisk ladetid

  Flere av sykkelprodusentene er overoptimistiske når det gjelder tiden det tar å lade batteriet. Avstanden er til dels stor mellom oppgitt ladetid og den ladetiden som NAF har målt.

  SPRIK: Batteritiden som er oppgitt samsvarer ikke med testen. Foto: TORE NESET
  SPRIK: Batteritiden som er oppgitt samsvarer ikke med testen. Foto: TORE NESET Vis mer


  Batteriet som sitter på Off Course-sykkelen bruker for eksempel 10 timer før det når full oppladning, mens Clas Ohlson oppgir 6 timer.

  - I absolutt alle ladetester har batteriene blitt fulladet på 5-6 timer. Vår produsent synes det er merkelig at det testede batteriet har så lang ladetid og vil mer enn gjerne få testet andre batterier. Off Course har lengst kjørelengde i testen med 55km. Det er vi fornøyde med, skriver Camilla Tully på vegne av Clas Ohlson.

  Benelli lover på sin side 4,5 timers ladetid, men bruker i realiteten over dobbelt så lenge.

  Også når det gjelder rekkevidde er det et visst sprik mellom produsentenes tall og det testen viser.

  Men dette er vanskelig å beregne nøyaktig, siden antallet kilometer du kan kjøre før du må lade opp avhenger av terreng, kjøremønster og syklistens fysiske form.

  LES OGSÅ: Hvorfor er det forskjell når batteriet er likt?

  Du får hva du betaler for

  TESTVINNEREN: White SCE Comp er både testens beste og dyreste. Foto: XXL
  TESTVINNEREN: White SCE Comp er både testens beste og dyreste. Foto: XXL Vis mer

  Det er ikke konsekvent samsvar mellom pris og kvalitet hele veien, men når det gjelder bremser er denne sammenhengen klar.


  De rimeligste syklene har felgbremser, mens de dyrere har skivebremser. Den siste og dyrere typen har i liten grad problemer med bremseeffekt ved høy vekt, viser testen.

  Testvinneren totalt sett er for øvrig White SCE Comp, som forhandles av XXL-kjeden.

  Denne har skivebremser både foran og bak, testens laveste vekt (19 kilo), krankmotor og oppladningstid på bare fire timer. Men så er prisen også testens høyeste.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer