Kreftframkallende stoff:

Fjernes fra Rema 1000 etter sjokkfunn

- Alvorlig helsebekymring, advarer Forbrukerrådet.

FARLIG: Titandioksid er mistenkt kreftframkallende - og mulig skadelig for genene. Stoffet er derfor forbudt i mat og godteri. Foto: Forbrukerrådet
FARLIG: Titandioksid er mistenkt kreftframkallende - og mulig skadelig for genene. Stoffet er derfor forbudt i mat og godteri. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide skrev tirsdag om at Forbrukerrådet går ut med advarsel mot flere typer tannkremer.

Forbrukerrådets advarsel kom i etterkant av en tannkremtest, der de testet 33 typer tannkremer for det mistenkte kreftframkallende stoffet.

Resultatene viser at hele 16 typer tannkrem inneholder stoffet titanoksid - og tre av disse er barnetannkremer.

Nå tar Rema 1000 grep.

Kuttes ut

Kjeden fjerner det kreftmistenkte stoffet titandioksid fra sin tannpasta, Prima fluortannkrem.

Dette gjør de fra nyttår, opplyser Julie Johansen, som er kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, til Dagbladet.

- Selv om titandioksid ikke er ulovlig i tannkrem, har vi siden 2022 hatt ett uttalt mål om å kutte titandioksid fra alle våre egne merkevarer innen 2023, og etter årsskiftet vil ikke våre egne tannkremer bli produsert med titandioksid, sier hun.

Innført totalforbud

Johansen forklarer at det i fjor ble innført et forbud mot titandioksid i mat i EU og Norge, og at de da bestemte seg for å fjerne stoffet fra produktene.

- I Rema 1000 ønsker vi derfor, som et føre-var-tiltak, også å fjerne titandioksid fra alle våre egne nonfood-varer, som tannkrem, sier hun.

Nettavisen omtalte saken først.

PASS PÅ: Det er flere ting du bør tenke på når du skal bruke skjøteledninger. Feil bruk kan nemlig øke brannfaren. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Fases ut

Flere av de andre norske kjedene skal også fjerne produkter med titandioksid.

Kommunikasjonsdirektør i Coop, Harald Kristiansen, sa tirsdag at Coop var tidlig i gang med å fase ut titandioksid fra produktene deres.

- Titandioksid er allerede forbudt i matvarer. Tannkrem anses ikke som en matvare på samme måte, men også her er vi nå godt i gang med utfasing. Coop er opptatt av at kundene, som er de som eier oss, skal være trygge på de varene de handler hos oss, forklarer Kristiansen til DinSide.

Han opplyser at de derfor var tidlig i gang med arbeidet ved å fase ut titandioksid fra produktene deres, også nå tannkrem.

COOP TAR GREP: Dette varsler kommunikasjonsdirektøren i Coop, Harald Kristiansen. Foto: Espen Solli
COOP TAR GREP: Dette varsler kommunikasjonsdirektøren i Coop, Harald Kristiansen. Foto: Espen Solli Vis mer

Orkla Health

Interim kommunikasjonssjef i Orkla Health, Elin Reitan, fortalte at titandioksid er helt trygt, ettersom råstoffet ikke inneholder nanopartikkelstørrelse.

- Vi er likevel i gang med å fase ut titandioksid av våre tannkremer slik at forbrukerne skal slippe å føle på en usikkerhet når de ser ingredienslista, sa Reitan til DinSide.

På spørsmål om tannkremene deres, Jordan og Solidox, er trygge å bruke, svarte hun ja.

- Våre barne- og juniortannkremer er helt fri for titandioksid, mens titandioksidet brukt i vår voksenportefølje er helt trygg. Titandioksidet brukt i våre tannkremer har ingen nanofraksjon, og det vil si at den ikke har den bekymringsfulle effekten, og er derfor helt trygg, forteller Reitan.

Hun opplyste at de jobber med å finne erstatningsstoffer til titandioksid i de produktene de bruker det, slik at forbrukerne skal slippe å føle på en usikkerhet når de ser ingredienslisten.

Disse inneholder titandioksid

Tannkremtesten avdekket at flere kjente typer tannkrem inneholder stoffet som mistenkes å være gentoksisk og kreftframkallende.

Stoffet er forbudt å bruke i matvarer, men ikke i produkter som tannkrem.

De 13 kjente tannkremene som inneholder titandioksid, er følgende:

 • Flux mot karies
 • Jordan gum protector
 • Jordan whitening advanced
 • Prima fluortannkrem mint
 • Sence coolmint fluor fresh
 • Sensodyne original
 • Sensodyne rapid relief
 • Sensodyne proemalj
 • Sensodyne repair & protect
 • Sensodyne gentle whitening
 • Solidox frisk pust
 • Solidox total beskyttelse
 • Xtra tannkrem fluor

I tillegg til disse, er det tre andre typer som også inneholder det kreftframkallende stoffet.

Alle følgende tannkremer er rettet mot barn:

 • Flux mot karies 6+
 • Peppa Pig
 • Sensodyne Bamse

Ekstra sårbare

På spørsmål om titandioksid er like farlig for både voksne og barn, svarte Elin Vestrum, seniorrådgiveren i Forbrukerrådet, dette:

- Barn er ekstra sårbare for skadelige kjemikalier, men stoff som mistenkes å være kreftframkallende og skadelig for genene, bør alle uansett alder prøve å unngå.

ADVARER: Elin Vestrum, seniorrådgiveren i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet/Helen Mehammer
ADVARER: Elin Vestrum, seniorrådgiveren i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet/Helen Mehammer Vis mer

- Bekymret

Tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet, seniorrådgiver Elin Vestrum, sa at hun reagerer på testresultatene.

- Vi er bekymret for den totale mengden av skadelige stoffer som de mest sårbare, nemlig barn og unge, får i seg fra produkter de bruker daglig. Vi mener stoffer som er mistenkt helseskadelige må reguleres strengere enn i dag, sier Vestrum.

Overfor DinSide utdypet Vestrum at stoffer som det er knyttet alvorlig helsebekymring til, ikke skal brukes i hverdagsprodukter og i produkter til barn.

- Vi ser alvorlig på at stoffet brukes i så stor utstrekning i tannkrem, sa hun.

Forbrukerrådet fant også mange tannkremer som inneholder stoffet i apotekhyllene også, og de oppfordrer alle til å lese ingredienslista svært nøye dersom en vil unngå stoffet.

Haleon

Produsenten bak Sensodyne, Haleon Consumer Healthcare, fortalte at helsa og sikkerheten til forbrukerne deres er av størst betydning for dem.

- Vi bruker bare ingredienser av høy kvalitet, og alle produkter og råvarer er i samsvar med gjeldende regelverk. Vi overvåker også proaktivt sikkerheten til alle produktene våre kontinuerlig. Vi er klar over den nylige (ikke-bindende) oppfatningen fra European Food Safety Authority (EFSA) om bruken av titandioksid (E171) som tilsetningsstoff, skrev de i en e-post til DinSide.

- Vi vurderer for øyeblikket uttalelsen og vitenskapelige data som er gjort tilgjengelig av EFSA og avventer ytterligere veiledning fra EU-kommisjonen etter denne vurderingen, utdypet Haleon.

Produsentene bak de andre produktene som ble nevnt i tirsdagens sak besvarte ikke DinSides henvendelser.

Nevnes ikke

Noen produsenter skriver faktisk ikke titandioksid på ingredienslista, selv om tuben inneholder stoffet, hevdet Forbrukerrådet.

I stedet bruker produsentene CI-koden på titandioksid, som er CI77891.

Forbrukerrådet mener at alle produsenter bør kutte ut stoffet i produktene sine.

- Dette er et stoff det er knyttet alvorlig helsebekymring til. Produsentene bør fase ut tannkremer med dette stoffet nå. Halvparten av tannkremene vi sjekket, hadde ikke titandioksid, det viser at det er fullt mulig, sa Elin Vestrum.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer