Fjernes ikke

- Et nytt system vil være på plass i løpet av høsten.

BEHOLDER DENNE: Inntil videre kan du bruke fingerskanningen på kjøp av alkoholdige varer på Spar, Joker og Nærbutikken. Foto: Martin Gramnæs
BEHOLDER DENNE: Inntil videre kan du bruke fingerskanningen på kjøp av alkoholdige varer på Spar, Joker og Nærbutikken. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert

Selvbetjente kasser er noe de aller fleste begynner å bli godt vant med, men nå har det skjedd endringer. I juni informerte Meny om at fingerskanningen på selvbetjeningskassene ville bli fjernet.

- Vi vil i løpet av måneden endre våre rutiner til at våre serviceverter må godkjenne salg av alkohol i våre selvbetjente kasser. Vi gjør dette, etter anmodning fra Helsedirektoratet, for å sikre alderskontroll og at kundene ikke er synlig beruset, fortalte kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne til DinSide.

Mandag meldte Moss Avis at det ikke lenger er mulig å kjøpe aldersbestemte varer med registrert fingeravtrykk i selvbetjeningskassene på Meny.

Nå får DinSide bekreftet at Spar, Joker og Nærbutikken fortsatt har fingerskanning.

- Jobber med et nytt system

Kommunikasjonsrådgiver Anna Kappler at fingerskanningen skal være et hjelpemiddel i forhold til alderskontroll.

- Vi jobber med å få på plass et system som skal skille mellom alkoholholdige varer og andre aldersbestemte varer i selvbetjente kasser, da alkoholsalg krever en fysisk kontroll. Dette vil være på plass i løpet av høsten.

Hun fortsetter:

- Inntil da har vi fokus på å ha kunderverter i kassesonen, da det er butikkens ansvar å sikre at kunden er gammel nok og ikke overstadig beruset.

Helsedirektoratet forklarer

Fingerskanningen på selvbetjeningskassene fjernet i juni fordi Helsedirektoratet mener fignerskanningen ikke er tilstrekkelig til å ivareta alkohollovens forbud mot salg av og utlevering av alkoholholdig drikk til personer som er åpenbart påvirket.

- I praksis kan kravet om alderskontroll oppfylles ved ulike fingeravtrykksløsninger, men for å kontrollere mulig ruspåvirkning er det nødvendig at det er betjening til stede når salget skjer. Dette kan for eksempel løses ved at det til enhver tid er betjening til stede ved selvbetjeningskassene eller at betjening tilkalles hver gang alkohol slås inn i kassen, fortalte Øyvind Giæver, avdelingsdirektør for levekår i Helsedirektoratet, til DinSide.

Han forklarte også at regelverket er annerledes for tobakkssalget.

- Her vil sjekk av fingeravtrykk kunne være tilstrekkelig, forutsatt at gyldig legitimering er gjort på forhånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer