Juletre

Flere dropper dette

Det kan virke som nordmenn nærmer seg et maktskifte på juletrefronten.

GRØNT OG GLITRENDE: Ekte juletrær er blitt mindre populære. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
GRØNT OG GLITRENDE: Ekte juletrær er blitt mindre populære. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

93 prosent skal pynte til jul. Nesten alle skal ha juletre. Vi elsker tradisjoner, men nå har uekte juletrær blitt mye mer populære enn ekte.

En stor internasjonal juleundersøkelse i 17 land som feirer jul, avslører at ingen er mer glad i å pynte til jul enn nordmenn. Her skal 93 prosent pynte til jul hjemme, og 90 prosent skal ha juletre.

60 prosent ha «uekte» tre, mens 30 prosent skal ha ekte tre.

Juleundersøkelsen er gjennomført av betalings- og shoppingløsningen Klarna. Mer enn 17.000 respondenter har svart på spørsmål om sitt forhold til juletrær og julepynt. Jevnt over kommer det fram at tradisjoner, nedarvede gjenstander og symboler står sterkt. Men det en gang så uglesette plasttreet er nå dobbelt så populært som ekte tre, i noen land enda mer enn det.

- Før var plasttreet kjempeharry, men nå er det et eksempel på hvordan noe gradvis blir akseptert, sier sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye til NTB.

Før fikk plasttreet pepper for å se uekte ut, men i dag er flere varianter svært naturtro. I tillegg kommer flere argumenter som veier tungt: Treet drysser ikke, har ikke med seg levende småkryp, plager ikke allergikere, og det kan gjenbrukes. Det er også fordeler der for folk som sliter med tidsklemma. Her kan treet bare tas fram og settes opp, og ryddes bort når jula er omme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer