Sommerferien nærmer seg. Mange har for lengst bestilt sin årlige ferietur til Syden, selv om den i år var dyrere enn noensinne.
Men hvor mye påvirker prisøkningene nordmenns ferieplaner? Og hvordan betaler vi for ferieturen?
Slik finansieres ferien
En fersk gallupundersøkelse fra Kantar Media på oppdrag fra reiseselskapet TUI viser at nordmenn i stor grad bruker sparepenger, bufferkonto og lønnsinntekt.
- Det har vært mange advarsler mot å bruke penger man ikke har og oppfordringer om å sette seg nøye inn i betingelser for avbestilling den siste tida. Det er selvsagt fornuftige råd. Men Kantars undersøkelse viser at mange nordmenn har sparepenger som de velger å bruke på ferien i år, sier kommunikasjonssjef i TUI, Anne Mørk-Løwengreen, i en pressemelding.

«Luksusfellen»-ekspert med kraftig advarsel
Mange reiser likevel
53 prosent av nordmennene i TUI-undersøkelsen svarer at de skal reise utenlands, til tross for svak krone og inflasjon.
- Nordmenn prioriterer reising høyt etter flere år med pandemi og restriksjoner. Vi ønsker nye opplevelser, sol og bad sommeren 2023. 50 prosent av nordmennene i undersøkelsen svarer at ferieplanene ikke er påvirket av økonomien i det hele tatt, forteller Mørk-Løwengreen.

Stor økning
… men flere dropper også ferien
Samtidig viser en undersøkelse fra Frende Forsikring av 11 prosent av oss dropper hele sommerferien i år. Det er nesten dobbelt så mange som i fjor, skriver selskapet i en pressemelding.
- Det er betydelige endringer siden i fjor. Prisøkningene setter virkelig sitt preg på reiseplanene i sommer. Folk har dårligere råd. Samtidig som reiselysten i fjor sommer var stor etter pandemien, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Du kan bli ansvarlig
Kan være lurt å utsette
Økonomisk kan det være et sjakktrekk å utsette fridagene, mener forsikringsselskapet.
- En utrolig dårlig kronekurs, høyere rente og prisøkninger på fly og hoteller i inn- og utland gjør at du kan spare store summer hvis du unngår å reise de dyreste ukene nå i sommer, sier Slettemoen.
Frende-undersøkelsen viser at mange nordmenn har gjort om på de opprinnelige reiseplanene sine i sommer, på grunn av prisøkningene.
- Én av tre svarer at de reiser mindre i sommer på grunn av prisøkningene. Ni prosent dropper utenlandsferien som de hadde tenkt seg, forteller hun.

Reise-anger: Flere vil avbestille ferien
- Dra hit
Kommunikasjonssjef Anne Mørk-Løwengreen i TUI anbefaler Tyrkia og Bulgaria som feriedestinasjoner om man vil være ekstra prisbevisst.
Ifølge DN skal Tyrkia være en av få steder i verden hvor kronekursen ikke er vesentlig svekket. Her er de imidlertid rammet av en høy prisstigning, noe som gjør at det ikke nødvendigvis blir billigere, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til finansavisa.