Uvær

Flere hus skadd

Natt til tirsdag har forsikringsselskapet If fått inn flere meldinger om vann- og lynskader fra ulike deler av Sør-Norge.

Oslo 2019829. Lyn og torden over Oslo torsdag morgen.Foto: Cornelius Poppe / NTB
Oslo 2019829. Lyn og torden over Oslo torsdag morgen.Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til tirsdag har forsikringsselskapet If fått inn flere meldinger om vann- og lynskader fra ulike deler av Sør-Norge.

Det skriver selskapet i en pressemelding tirsdag morgen.

På morgenkvisten tirsdag var det kommet inn rundt 15 uværsskader på boliger til If. Skadetallet er ventet å stige utover dagen. Det er først og fremt vann som har trengt inn i kjellere If har fått melding om.

Forventer flere

Hos If venter de flere skader utover tirsdagen.

- Det tar som regel litt tid før det er mulig å få et godt bilde av hvor mange skader slike uvær fører til. Det er alltid et etterslep i skademeldingene. Samtidig fortsetter det med regn og torden utover tirsdag, så her kan det bli langt flere lyn- og vannskader enn hva vi ser til nå, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Forsikringsselskapet satte skadeapparatet sitt i ekstra beredskap mandag, og er allerede i gang med å hjelpe de første som har fått vann inn i boligen.

LYN- OG TORDENVÆR: Dette bør du gjøre for å sikre elektronikken i boligen når det lyner og tordner. Video: Embla Hjort-Larsen / DBTV. Foto: NTB Vis mer

- Vi følger situasjonen tett. Med styrtregn er det alltid vanskelig å si hvor regnbygene treffer. Hvis den kraftige nedbøren treffer tett bebygde områder med mye asfalt og tette flater, blir det som regel langt flere skader enn hvis bebyggelsen er spredt, sier Clementz i If.

Kostbare skader

Tall fra Finans Norge viser at erstatningene etter vanninntrenging og stopp i avløp/tilbakeslagsskader har økt mye de siste årene og koster mer enn én milliard i året.

- Bor du i utsatte områder er det flere tiltak du kan gjøre. Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna. Ofte tar regn- og flomvannet med seg gjenstander som tetter avløpssystemet, så rydd bort skrot og kvister fra hagen. Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind i en melding.

Vann i kjellere kan også oppstå ved store nedbørsmengder, og det anbefales å fjerne verdifulle gjenstander fra kjellere og garasjer.

- I det minste bør du få gjenstander opp fra gulvet eller i vanntette beholdere. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, og i verste fall vurder å tette til med sandsekker, sier Hofstad-Nielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer