Ordene tilhører Helge Skjerven, rådgivende lege i Frende Forsikring, som viser til en undersøkelse hvor 54 prosent svarer at de er redde for flåtten.
- Mange synes de er ekle og hører historier om folk som blir skikkelig syke. Historiene stemmer, men det er viktig å huske på at flått normalt ikke er farlig, sier Skjerven i en pressemelding.
Legen anbefaler alle å sjekke seg selv og de rundt seg.
- Folk tar med seg sykdom hjem fra utenlandsturer, hyttebesøk og egen hage hver sommer. Derfor bør du alltid sjekke deg selv, barn eller kjæledyr hvis dere har vært i utsatte områder, for eksempel i shorts. Hvis du finner flått er det viktig å få den fjernet så fort som mulig.
Hvis man blir bitt, er det noen ting man bør følge litt ekstra med på.
- TBE er et virus som det ikke finnes behandling for. Det kan gi hjernebetennelse og infeksjon i sentralnervesystemet, og det smitter med en gang. Hvis du får feber eller tegn til hjernebetennelse bør du kontakte lege. Du må legges inn på sykehus, sier Skjerve.
Det er mulig å vaksinere seg mot TBE, og det anbefales av legen hvis man er mye ute i skog og mark.
Man kan også bli smittet av borreliose hvis flåtten sitter fast på huden en god stund.
- Borrelia gjør at du får utslett i huden, mellom 3 og 30 dager etter at du har blitt bitt. Utslettet er oftest rødt og sprer seg som en ring rundt bittet. Hvis du ikke får det behandlet med antibiotika kan det gi sykdom i ledd, nervesystem og hjerte, sier legen.
Videre understreker han at rødhet og kløe der flåtten satt i seg selv ikke er et tegn på borreliose.