TEST: 11 hodelykter til påsketuren

Flomlys til budsjett-pris

Vi har testet noen av de mest aktuelle hodelyktene på markedet og forteller deg hvilke du trygt kan kjøpe, og hvilke du skal styre unna.

FLOMLYS PÅ HODET: Hodelykter utvikles i rasende tempo. Du får hodelykter som lyser kraftigere enn bilen din. Foto: Egill J. Danielsen
FLOMLYS PÅ HODET: Hodelykter utvikles i rasende tempo. Du får hodelykter som lyser kraftigere enn bilen din. Foto: Egill J. Danielsen Vis mer
Publisert

En god hodelykt bør være standardutstyr i sekken, enten du skal på jakt eller på påskefjellet. Med godt lys på hodet kan du forlenge turen med flere timer. Å ha en god hodelykt tilgjengelig handler også om sikkerhet. Den dagen du ikke rekker hjem før mørket, kan ulykker fort inntreffe.

I dag er det ingen grunn til å gå med en lykt som bare så vidt viser deg stien.

I prisklassen 1.000-2.000 kroner er det vanskelig å virkelig trå feil når det gjelder lyskvalitet. Men selv rimelige lykter lyser overraskende sterkt – så hva skal man velge?

LYSKJEGLE: Vi har først og fremst vurdert hvordan lysbildet oppfattes og hvordan lykten sprer eller samler lyset. Foto: Egill J. Danielsen
LYSKJEGLE: Vi har først og fremst vurdert hvordan lysbildet oppfattes og hvordan lykten sprer eller samler lyset. Foto: Egill J. Danielsen Vis mer

Led er ikke bare led

Led-teknologien fremstår i dag helt overlegen alt annet. Halogen kan ikke konkurrere verken når det gjelder lysstyrke eller batteriforbruk. HID-lykter (xenon) kan lyse like sterkt som led, men er belemret med ulemper som tung vekt og har ofte en mindre solid konstruksjon.

NÆRLYS: Til arbeid på nært hold fungerer det best med bredt og mykt lys. Foto: Egill. J Danielsen
NÆRLYS: Til arbeid på nært hold fungerer det best med bredt og mykt lys. Foto: Egill. J Danielsen Vis mer

Samtidig er ikke led bare led:

Særlig blant de første lyktene – og fortsatt hos noen av de billigste – handler lysstyrke om antall led-pærer. Sannheten er at antall dioder ikke sier noe som helst om lyskvalitet og styrke. Det er kvaliteten på dioden og reflektoren som teller. En lykt med én god diode kan lyse bedre enn ti billige dioder.

Dioden bestemmer lysmengde og lysfarge (fargetemperatur). Gamle og billige lykter har blått, kaldt lys som ikke er særlig behagelig i lengden. Reflektoren bestemmer spredningen av lyset, altså om den er smal eller bred. Det optimale er kombinasjonsløsninger som lar deg bestemme om du skal ha nærlys eller fjernlys.

Egne valg

Hvordan bør den ideelle hodelykten være? Den som lyser sterkest? Den letteste? Eller den som gir det mest behagelige lyset? Utfordringen er at produsentene gjerne spisser lyktene mot spesielle brukergrupper.

Vi har vektlagt en kombinasjon av dette: Den største Fenix-lykten i testen lyser både bredt og langt ved hjelp av to wide-dioder og én spot. Disse kan kombineres, noe som gir en rimelig komplett løsning med ganske ulike anvendelsesområder.

BLÅTANN: Olight har fjernkontroll som kan plasseres på armen eller henges på sekken. Foto: Egill J. Danielsen
BLÅTANN: Olight har fjernkontroll som kan plasseres på armen eller henges på sekken. Foto: Egill J. Danielsen Vis mer

Silva løser det annerledes med ”Intelligent light”-dioder som skal tilpasse seg lang rekkevidde eller mykt nærlys automatisk. Vi klarer ikke helt se den store effekten, og opplever manuell styring som bedre.

Alt har sin pris

Prisnivået i testen spenner fra knapt 300 kroner til et par tusenlapper. Hvor mye penger du vil legge i en lykt, må du avgjøre selv ut fra hvor ofte du trenger den. Men det er ingen tvil om at du får mer for pengene dersom du styrer unna billig-lykter.

TIGHT: Nextorch Mystar har det beste hodebåndet. Med ergonomisk utformet batterikasse sitter den veldig godt på hodet. Foto: Egill J. Danielsen
TIGHT: Nextorch Mystar har det beste hodebåndet. Med ergonomisk utformet batterikasse sitter den veldig godt på hodet. Foto: Egill J. Danielsen Vis mer

Vi har lagt størst vekt på lyktenes lyskjegle; hvor behagelig lyset oppleves å gå eller jogge med. Til slik bruk er et bredt og mykt lysbilde bra. Samtidig er det kjekt med langlys når du skal finne hytta i mørket. At lysets fargetemperatur ligner dagslys, har dessuten overraskende stor betydning i forhold til hvor anstrengende og slitsomt det blir å gå en lang fjelltur i mørket.

Som kriterium nummer to har vi vektlagt hvor behagelig lykten sitter på hodet. Her blir hodebånd, vekt og vektfordeling vesentlig. Generell brukervennlighet og kvalitetsinntrykk er også viktig. Lykten bør helst være intuitiv å betjene, slik at man slipper å finne fram bruksanvisning.

PRODUKTER OVER 1000 KRONER

Silva Cross Trail 5X: Med fjernkontroll

Denne lykten er sammen med Nextorch Mystar den lykten som sitter best på hodet. Mye skyldes topp balanse med lett lyktehode på drøyt 80 gram og omtrent samme batterivekt på bakhodet.

Batteriet kan med medfølgende forlengelseskabel puttes i lommen, og da blir det så lite vekt på hodet at du ikke tenker på at lykten er der.

Lett lykt har klare fordeler, men og noen ulemper: Det blir fort varmt på full pupp, og det er muligens derfor Silva har begrenset lyset til 500 lumen. Håndtering av varmen er nemlig i dag led-teknologiens begrensning ved mye lys.

Silva Cross Trail 5X er en ganske fullbyrdet multilykt: I esken ligger både feste til hjelm og sykkelstyre. Men til sykling på sti eller mørk vei blir lyset i svakeste laget – og på grensen for løping i skog.

Testresultat

Silva Cross Trail 5X

Balansert på hodet!

+ Lett vekt
+ Feste for hjelm og sykkelstyre

- Svakt lys

Lykten har ellers det Silva kaller Flow Light som tilpasser balansen mellom nær- og fjernlys ut fra vinkel på lyktehodet. Det har en viss effekt, men ikke på samme nivå som Petzls Reactive Lighting.

Dog oser det kvalitet og gjennomtenkte løsninger i alle ledd. Det er bare litt for lite lys.

Fakta om Silva Cross Trail 5X

 • Avgitt lys: 500 lumen
 • Lysstyrker: 3 trinn/ lystyper
 • Lysvinkel: Middels, vid med integrert spot
 • Vekt: 168 gram (57 g lyktehode)
 • Batteri: Oppladbart, spesifikt for lykten
 • Lysfarge: Nær nøytral
 • Vanntetthet: IPX-5
 • Pris: Kr 1 199,-
 • Leverandør: Silva Norge, www.silvanorge.no

Petzl NAO+: Tilpasser lyset

Petzl NAO+ ble med i testen fordi vi opprinnelig fant den til langt lavere pris i butikken. Den skiller seg ut, ikke bare med tynn strikk i stedet for bredt bånd: NAO+ har det produsenten kaller Reactive Lighting, der styrken tilpasses etter hvor mye lys som reflekteres.

Om du løper orientering, vil den dimme lyset når du ser på kartet, og guffe på når du retter den mot terrenget. Kjekt – og det fungerer! Batteriet har baklys som er trygt i trafikken.

I likhet med stadig flere forbrukerartikler kan den styres via blåtann-app. Blant annet krever baklyset at du laster ned appen. Her ser du batterinivå, styrer lykten og kan laste inn andre lysprofiler. Men du må fort ty til bruksanvisningen, og betjeningen på selve lykten er litt knotete.

Testresultat

Petzl NAO+

+ Behagelig lysbilde
+ Tilpasser lysstyrken

- Litt svak
- Høy pris (funnet til lavere pris hos XXL)

Selve lyskjeglen er behagelig og kombinerer fint bredde og lengde. Ved at lykten selv dimmer ned, blir du ikke blendet av ildkulen i sentrum. Men 750 lumen er i svakeste laget etter dagens standard.

Vi gir også minus for at en friluftslykt er IPX4-klassifisert og dermed ikke vanntett.

Petzl NAO+

 • Avgitt lys: maks 750 lumen
 • Lysstyrker: trinnløst
 • Vekt: 193 gram (73 g lyktehode)
 • Lysvinkel: medium vid Lysfarge: nær nøytral
 • Batteri: Oppladbart, spesifikt for lykten
 • Lading: USB
 • Vanntetthet: IPX-4
 • Pris: Kr 2 290,-
 • Leverandør: XXL, www.xxl.no

Olight H27W: Med fjernkontroll

Olight H27W er et godt valg om du vil ha nok lys både i bredden og i lengden. I likhet med Fenix HP30R har den dedikerte dioder for spredelys og spotlys som kan brukes separat eller i kombinasjon.

Ved løping på glatt sti er det godt med mykt og bredt lys uten ildkule som blender, mens du ved sykling eller skikjøring ønsker se langt fram. Ved andre aktiviteter kan du kombinere lystypene trinnløst og finne din miks av bredde og lengde.

Olight byr på ekstra gadget-faktor med blåtannkontroll som klokke på armen eller i nøkkelbånd. Her er det såpass med funksjonalitet at du bør sjekke manualen.

Testresultat

Olight H27W

Toppvalg med fjernkontroll!

+ 1500 lumen
+ Kraftig flomlys og kraftig spot
+ Kvalitetsfølelse

- Ikke universelt batteri

Lykten er ikke av de letteste, med ganske stort batteri på bakhodet. Vi savner forlengelseskabel til lommen. Batteriet er spesifikt for Olight, og siden det ikke kan lades med USB fra powerbank, må du investere i flere batterier for å berge på lengre turer.

Selv om den dermed mangler litt av fleksibiliteten til Fenix HP30R, er Olight H27W et toppvalg i prisklassen.

Fakta om Olight H27W

 • Avgitt lys: max 1500 lumen
 • Lysstyrker: Trinnløst (nær-/ fjernlys + kombi)
 • Vekt: 248 gram (90 g lyktehode)
 • Lysvinkel: Svært vid, konsentrert eller kombi
 • Batteri: Oppladbart spesifikt til lykten
 • Lysfarge: Noe kaldblå
 • Vanntetthet: IPX-4
 • Pris: Kr 1 499,-
 • Leverandør: XXL, www.xxl.no

Fenix HP30R: Dobbelt kinderegg

Fenix HP30R er en imponerende pakke: To nærlysdioder kan stilles i fire trinn med egen bryter. Det samme gjelder den kraftige spotlysdioden som lyser over to hundre meter. Nærlyset og fjernlyset kan brukes i alle kombinasjoner.

Lykten har løs batteripakke med indikator for reststrøm og hovedbryter som ekstra sikring mot å slå seg på i sekken. Batteripakken har belteklips, men kan også klipses på hodebåndet. Det gir en litt raklete følelse, men det funker.

Testresultat

Fenix HP30R

Best i test!

+ 1750 lumen
+ Kraftig flomlys og kraftig spot
+ Powerbank-funksjon

- Batterifestet på hodebåndet

Fenix har enda et ess i ermet: Batteriet kan brukes som powerbank. Det avhjelper at den høye vekten blir et minus. Pakken bruker dessuten standard USB-oppladbare 18650-batterier: Lad opp et par ekstra før turen, og du har bøttevis med strøm til mobil og andre duppedingser.

Når Fenix HP30R også er den lykten som lyser best og lar deg komponere lyssammensetningen lettest – ja, da snakker vi en verdig testvinner.

Fenix HP30R

 • Avgitt lys: 1750 lumen
 • Lysstyrker: 4+4 (nær/ fjernlys + kombinasjon)
 • Vekt: 385 gram (111 g lyktehode)
 • Lysvinkel: Svært vid/ konsentrert eller kombi
 • Batteri: 2 stk oppladbare 18650
 • Lading: Micro-USB eller dedikert 18650-lader
 • Lysfarge: Nær nøytral
 • Vanntetthet: IP66
 • Pris: Kr 1 499,-
 • Leverandør: Teno Astro, www.tenoastro.no

PRODUKTER UNDER 1000 KRONER

Biltema Flashlight: Bare billig

Biltema Flashlight er testens billigste – og det merkes. Her er det en stor klump foran og en stor klump bak. Lyset er ikke sterkt, og det som måtte være av lys, har heller ikke god kvalitet.

Det første som skjer når vi åpner batteriboksen for å legge i batterier, er at den lille skruen faller av og spretter bortover gulvet. Greit at det ikke skjedde mens vi var ute i skogen.

Med batterilokket vel på plass, spenner vi lykten mot pannebrasken og tenker «ojii, den var svær!» Men ingenting svært skjer når vi trykker på knappen: En zoombar sirkel med kaldt lys avtegnes så trangt at led-diodens mønster faktisk projiseres mot bakgrunnen.

Testresultat

Biltema Flashlight

+ Lav pris

- Trang lyskjegle
- Svakt lys
- Veldig blått lys

Det meste ved Biltema-lykten virker grovt og raklete, slik det ofte blir på billigste løsning. Denne ville vi ikke vært avhengig av å stole på under en langtur. Vi hadde selvsagt ikke forventet topp kvalitet til 269 kroner, men de 130 ekstra kronene opp til Nextorch eller Led Lenser bringer deg til en annen divisjon. Det er vel anvendte penger dersom du virkelig trenger noe som lyser.

Biltema Flashlight

Avgitt lys: 150-160 lumen
Lysstyrker: 2 trinn
Lysvinkel: Medium trang til trang, justerbar
Vekt: 198 gram (90 g lyktehode)
Batteri: 3 stk AA
Lysfarge: Kaldblå
Vanntetthet: Nei
Pris: Kr 269,-
Leverandør: Biltema www.biltema.no

Led Lenser MH3 REFLEX: Pioner i bakleksa

Led Lenser var pionerer på LED-teknologi, men har ikke beholdt forspranget. Flere konkurrenter har dratt fra i mange prissegmenter, både i lysstyrke, lysfarge og opplevelsen av selve lyskjeglen.

Rimelige MH3 Reflex er snerten, og bruker kun ett AA-batteri. Batteriet er plassert i fronten, men med et kabinett som kun veier 92 gram merker du nesten ikke at lykten er der. Lykten har Led Lensers velkjente zoom på lyskjeglen, noe som gir styrke og svakhet: Du kan velge moderat vidvinkel når du trenger litt bredde og en trang spotstråle når du ønsker rekkevidde. Svakheten er at løsningen gir tunneleffekt og lite strølys. Jeg har aldri vært begeistret for den skarpe overgangen mellom lys og mørke, fordi du må bevege hodet for å holde oversikt over det naturlige synsfeltet.

Testresultat

Led Lenser MH3 REFLEX

+ Lett vekt
+ Variabel mellom spot og vid

- Tunneleffekt
- Kaldt lys

MH3 Reflex har maks lysstyrke på 200 lumen, noe som er spakt sammenlignet med konkurrentene. For eksempel gir Nextorch Mystar 3AA dobbelt så mye lys for samme pris. Men Led Lenser skal ha kred for refleksmateriale på hodebåndet og at lyktehodet enkelt kan tas av og klipses fast andre steder om du trenger det.

Led Lenser MH3 REFLEX

Avgitt lys: 200 lumen
Lysstyrker: 2
Vekt: 95 gram (81 g lyktehode)
Lysvinkel: Middels vid til trang spot, justerbar
Batteri: 1 x AA
Lysfarge: Noe kaldblå
Vanntetthet: IPX 4
Pris: 399,-
Leverandør: Clas Ohlson, www.clasohlson.no

Silva Explore 3: Superlett svenske

Silva Explore 3 er superlett: At svenskene klarer å holde vekten nede på drøyt 90 gram med tre AAA-batterier, er imponerende. Alt sitter i det lille lyktehodet og du tenker aldri på at du har en hodelykt på pannebrasken. Dette er lykten du henger ved ytterdøren og napper med deg når du skal hente noe i uteboden.

Kompakt form gjør den til en flott backuplykt i sekken som sikring eller hvis hovedlykten svikter. En fiffig detalj er at lyset får en myk spredeeffekt når den ligger i medfølgende oppbevaringspose. Kjekt som campinglykt!

Men samtidig er den heller ikke så veldig mye mer: Blaserte som vi er blitt, er 350 lumen lite. Silva hevder dog deres lys er målt som «true lumen», noe våre uvitenskapelige, visuelle sammenligninger med andre lykter bekrefter.

Testresultat

Silva Explore 3

+ Lett vekt
+ Silva-kvalitet

- Svakt lys

Lysbildet har på typisk Silva-vis nærlys og fjernlys fra hver sin diode. Her skal det også finnes noe Silva kaller Intelligent Light som skal dosere kombinasjonen på en hensiktsmessig måte, uten at vi merker den helt store effekten. Men om du er ute etter en ekstremt liten og pålitelig hodelykt, er Silva Explore 3 et greit valg.

Silva Explore 3

Avgitt lys: 350 lumen
Lysstyrker: 3 trinn + rødt og oransje
Lysvinkel: Middels og vid med integrert spot
Vekt: 91 gram (49 g lyktehode)
Batteri: 3 stk AAA (medfølger)
Lysfarge: Nær nøytral
Vanntetthet: IPX-7
Pris: Kr 549,-
Leverandør: Silva Norge, www.silvanorge.no

Nextorch Mystar: Supertight på hodet

har oppladbar batteripakke, noe som i praksis betyr gratis bruk. Begrensningen er selvsagt at du er uten mulighet for påfyll når du er langt unna stikkontakt, men med powerbank løser micro-USB saken.

Mystar har en ergonomisk løsning der pannebåndet deler seg i to på bakhodet. Dermed sitter batteriet i fire punkter, klistret og stabilt mot bakhodet, noe som gir testens beste montering. Hodebåndet er noe trangt for store nordboer-"skaller. Bak på batterikassen finnes ellers varselblink, noe som er kjekt langs trafikkert vei.

Nextorch-lykten har et fjærlett lyktehus, men en hard bryter. Har frosten satt seg i fingrene eller du bruker hansker, kan det bli vanskelig å få lys.

Testresultat

Nextorch Mystar

Sitter best på hodet!

+ Superlett lyktehode
+ Justerbar spredning
+ Tight montering på hodet

- Tunnelpreg
- Hard bryter

Lysstrålen er fokuserbar fra middels vidvinkel til langtrekkende spot. Kjeglen har tunnel-preg med skarp overgang, og blåaktig lys gir ikke like god opplevelse som de beste lyktene. Lykten er likevel et godt kjøp, særlig hvis du vil garantere deg mot dansende lys under harde høyfartsaktiviteter.

Nextorch Mystar

Avgitt lys: 550 lumen
Lysstyrker: 3
Lysvinkel: Middels vid til trang, justerbar
Vekt: 169 gram (75 g lyktehode)
Batteri: Oppladbart, ikke utskiftbart
Lysfarge: Kaldblå
Vanntetthet: IPX-4
Pris: Kr 849,-
Leverandør: Alterno AS www.alterno.no

Nextorch Mystar 3AA: Enkel og grei

Nextorch Mystar 3AA er en litt enklere utgave av storebror Mystar. Hovedforskjell er at den bruker vanlige AA-batterier. Da kan du ha med deg så mye reservestrøm som du behager, men du må selvsagt passe på å ha friske batterier i huset og på hytten. I forhold til storebror er det litt lavere output, men i praksis skiller det så lite at man må anstrenge seg for å se forskjell.

Her får du kun et enkelt hodebånd som går gjennom batterihuset bak, slik at det ikke sitter like godt som hos storebror. Lyktehuset er fjærlett, men også her oppleves bryteren på toppen som ufølsom. Du blir fort stående å fomle etter den hvis du har tykke hansker eller er kald på hendene.

Forøvrig er lysstrålen fokuserbar fra middels vidvinkel til smal spot som rekker langt. Lyskjeglen er av tunnel-typen med skarp overgang fra lys til mørke. Det ser ut til å være samme lysdiode som på storebror, noe som gir litt kaldt lys. Denne lystypen gir ikke en like avslappet opplevelse som hos de aller beste lyktene.

Testresultat

Nextorch Mystar 3AA

Mye for pengene!

+ Superlett lyktehode
+ Justerbar spredning

- Tunneleffekt
- Hard bryter
- Ikke fargenøytral

Men alt i alt: Til knapt 400 kroner er det en helt grei lykt med ålreit verdi for pengene.

Nextorch Mystar 3AA

Avgitt lys: 450 lumen
Lysstyrker: 3
Lysvinkel: Middels vid til trang, justerbar
Vekt: 169 gram (75 g lyktehode)
Batteri: 3 stk AA (inkludert)
Lysfarge: Kaldblå
Vanntetthet: IPX-4
Pris: Kr 398,-
Leverandør: Alterno AS www.alterno.no

Fenix HL60R: Lys lillebror

Fenix HL60R er en slags lillebror til Fenix HM65R og HP30R. Her har du kun en diode og den har spotkjegle, men HL60R har en mindre hissig spot enn storebrødrene. Det funker fint som allroundlys på treningstur, jaktturer i lett terreng eller når du skal bytte dekk på bilen.

Den lades med micro-USB, en ganske hendig løsning der du bare trenger den korte, tynne kabelen for å bunkre strøm – helt til tenåringen har stukket av med alle ladeklumpene i heimen...

Slik som de andre Fenix-lyktene i testen, drives HL60R av et uttakbart 18650-batteri. Batterisystemet er genialt på flere måter: For det første er det relativt lett å få tak i, slik at du kan kjøpe et reservebatteri. For det andre kan det lades i egen lader (må kjøpes løst), uavhengig av lykten. For det tredje har det mer kraft og kapasitet enn de tradisjonelle AA-batteriene.

Testresultat

Fenix HL60R

+ Bra lysstyrke
+ Passe vekting mellom spredning og spot
+ Solid metall

- Litt tung i fronten

Alt i alt er Fenix' minste i testen et hyggelig bekjentskap. Den gjør jobben som den skal, har litt ekstra power når det trengs og tåler en støyt.

Fenix HL60R

 • Avgitt lys: maks 950 lumen
 • Lysstyrker: 5
 • Vekt: 172 gram (106 g lyktehode)
 • Lysvinkel: Middels vid med markert hotspot
 • Batteri: 1 stk oppladbar 18650
 • Lading: Micro-USB eller dedikert 18650-lader
 • Lysfarge: Nær nøytral
 • Vanntetthet: IPX-8
 • Pris: Kr 799,-
 • Leverandør: Teno Astro, www.tenoastro.no

Fenix HM65R: To i en

Fenix HM65R ligner Fenix HP30R, med dedikerte dioder for flomlys og spotlys som kan kombineres med hver sin bryter. Løsningen fungerer bedre enn det meste annet i testen til variert bruk. Her er det dog litt svakere lysstyrke og bare tre nivåer å boltre seg med.

Lykten har et 18650-batteri plassert i lampehuset foran. Denne typen oppladbart li-ion batteri er ikke like utbredt som tradisjonelle AA- eller AAA-batterier, men er likevel lette å få tak i hvis du vil ha med deg reservestrøm. Men i motsetning til de fleste lykter i testen, lades den med USB-c, som mange Android-telefoner benytter.

Lampen har lyktehode av magnesium. Selv med batteri i fronten veier den bare drøyt 140 gram og føles ikke framtung. Lysstyrken er med begge lyskildene på full pupp 1400 lumen. Dermed er den sterkest i prisklassen. Eksemplaret vi har testet er i tillegg en prototype, og importøren opplyser at produksjonslykten har hundre ekstra lumen. Da snakker vi superlys til hyggelig pris!

Testresultat

Fenix HM65R

Best av de billige!

+ 1400 lumen
+ Flomlys og kraftig spot
+ Lett vekt

- Litt blått lys

Fenix HM65R

Avgitt lys: 1400 lumen
Lysstyrker: 3+3
Vekt: 146 gram (74 g lyktehode)
Lysvinkel: Svært vid, alternativt svært konsentrert eller i kombinasjon
Batteri: 1 stk oppladbart 18650 (medfølger)
Lading: USB-C eller dedikert 18650-lader
Lysfarge: Noe kaldblå
Vanntetthet: IPX-8
Pris: Kr 899,-
Leverandør: Teno Astro, www.tenoastro.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer