TEST: 11 hodelykter til påsketuren

Flomlys til budsjett-pris

Vi har testet noen av de mest aktuelle hodelyktene på markedet og forteller deg hvilke du trygt kan kjøpe, og hvilke du skal styre unna.

FLOMLYS PÅ HODET: Hodelykter utvikles i rasende tempo. Du får hodelykter som lyser kraftigere enn bilen din. Foto: Egill J. Danielsen
FLOMLYS PÅ HODET: Hodelykter utvikles i rasende tempo. Du får hodelykter som lyser kraftigere enn bilen din. Foto: Egill J. Danielsen Vis mer
Publisert

En god hodelykt bør være standardutstyr i sekken, enten du skal på jakt eller på påskefjellet. Med godt lys på hodet kan du forlenge turen med flere timer. Å ha en god hodelykt tilgjengelig handler også om sikkerhet. Den dagen du ikke rekker hjem før mørket, kan ulykker fort inntreffe.

I dag er det ingen grunn til å gå med en lykt som bare så vidt viser deg stien.

I prisklassen 1.000-2.000 kroner er det vanskelig å virkelig trå feil når det gjelder lyskvalitet. Men selv rimelige lykter lyser overraskende sterkt – så hva skal man velge?

Led er ikke bare led

Led-teknologien fremstår i dag helt overlegen alt annet. Halogen kan ikke konkurrere verken når det gjelder lysstyrke eller batteriforbruk. HID-lykter (xenon) kan lyse like sterkt som led, men er belemret med ulemper som tung vekt og har ofte en mindre solid konstruksjon.

Samtidig er ikke led bare led:

Særlig blant de første lyktene – og fortsatt hos noen av de billigste – handler lysstyrke om antall led-pærer. Sannheten er at antall dioder ikke sier noe som helst om lyskvalitet og styrke. Det er kvaliteten på dioden og reflektoren som teller. En lykt med én god diode kan lyse bedre enn ti billige dioder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.