Apotek advarer

Folk kjøper «feil» jodtabletter

Apotek 1 opplyser at de ser tendenser over hele landet til at folk kjøper jodtilskudd i stedet for Jodix, som er den høykonsentrerte versjonen.

KJØPER FEIL: Mange går nå til anskaffelse av jodtabletter i forbindelse med krigen i Ukraina, men det er ikke vanlig kosttilskudd man bør kjøpe. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KJØPER FEIL: Mange går nå til anskaffelse av jodtabletter i forbindelse med krigen i Ukraina, men det er ikke vanlig kosttilskudd man bør kjøpe. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi opplever at kunder rundt om i hele landet kommer inn i våre apotek og ikke vet forskjellen på jod i beredskap og jodtilskudd. Det folk skal ha etter en atomulykke er høykonsentrert jod, og ikke kosttilskuddet, sier kommunikasjonssjef Kjersti Solberg Ofstad til NRK.

I høykonsentrerte Jodix, som myndighetene anbefaler å ha i beredskap i tilfelle atomulykke eller lignende, er det 130 milligram per tablett. Mens det i vanlig jodtilskudd er rundt 200 mikrogram.

Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene.

Har kontaktet kunder

Dersom man trenger å få i seg like mye jod som i den høykonsentrerte varianten, må man spise mellom 500 og 600 tabletter med for eksempel Nycoplus sitt jodtilskudd.

Ofstad i Apotek 1 sier at apotekkjeden har tatt direkte kontakt med kunder som har bestilt jodtilskudd i deres nettbutikk, for å forsikre seg om at de har bestilt riktig.

Selskapet Vitalkost opplyser også i en pressemelding at de har opplevd et ras av bestillinger på et jod-tilskudd de produserer, som følge av situasjonen i Ukraina.

Bestillingsras

– Vi ser en plutselig økning på nesten 800 prosent i salget av SHIFT Jod, og kan bare regne med at dette kommer som en følge av krigen i Ukraina. Vi føler derfor det som vår plikt å informere om at det er forskjell på et jod-tilskudd og jod-tabletter som primært er laget for å beskytte kroppen mot radioaktiv stråling, sier daglig leder Totto Solvang i Vitalkost.

Tilskudd av jod tas for å opprettholde normal funksjon av skjoldbruskkjertel og nervesystem, mens Jodiz er utarbeidet for å forebygge effekten av radioaktivt jod på skjoldbruskkjertelen.

– Vi er glad for at folk kjøper våre produkter, men vi vil at det skal være basert på rett grunnlag. Når vi ser at folk kjøper SHIFT Jod i den tro at det beskytter mot stråling, er det vår plikt å si ifra, sier han.

Årsaken til hoppet i etterspørsel etter høykonsentrert jod er krigen i Ukraina. Torsdag i forrige uke erklærte også Ukraina at Russland har tatt kontroll over det gamle atomanlegget i Tsjernobyl, som ligger rundt 130 kilometer nord for Kyiv.

Begrenser salget

Etter avtale med Statens legemiddelverk innfører Apotek 1 maksbegrensning ved kjøp av de høykonsentrerte jodtablettene Jodix.

Kunder får kun lov til å kjøpe én pakke á 100 tabletter eller inntil ti 10-pakninger.

Utsolgt

Mandag formiddag fortalte pressesjef i Apotek 1, Silje Ensrud at kjeden var helt utsolgt for jod-tabletter, men at de får inn et nytt parti fra grossisten i dag.

– Det har vært veldig stor pågang, og mange apotek har satt opp ventelister. Flere har ønsket å betale for produktet allerede, og får beskjed når apoteket får fylt på.

Også hos konkurrenten Boots Apotek, meldes det om glisne hyller mandag.

– Vi har hatt gjevn økning, toppet seg torsdag og fredag. Et lager er på vei ut i apotekene nå. De første bør ha fått det inn til i morgen tidlig, forteller kommunikasjonssjef Anne Margrethe Aldin Thune.

Mange henvendelser

Hos Direktoratet for Strålevern og Atomsikkerhet (DSA), har det vært stor pågang med henvendelser fra forbrukere den siste uken. Spesielt torsdag, da det ble kjent at flere apoteker var tomme for jod-tabletter.

Fysiker ved beredskapsseksjonen, Ingrid Landmark sier at det ikke er nødvendig for folk å gå «mann av huse» for å skaffe seg jod-tabletter nå.

– Det er svært lite sannsynlig at situasjonen i Ukraina vil føre til at vi må ta jodtabletter her i Norge, men DSA anbefaler alle under 40 å ha jodtabletter liggende, sier hun.

Fysikeren forklarer at Ukraina er såpass langt unna og at radioaktiviteten vil gå såpass ned i intensitet idet den når fram til Norge. I tillegg vil jo nedfallet ikke komme direkte mot Norge, men i så fall spre seg over hele Europa.

Anbefales å ha liggende

Hun forteller videre at hun anbefaler å ha det liggende, men at dette er basert på at det går en del atomdrevne fartøyer langs norskekysten. Atomkraftverkene som ligger i våre naboland, er også ansett å være såpass langt unna at de ikke utgjør en reell fare.

– Men om man skal ta det. Hvordan går man fram?

– Jod-tabletter er anbefalt for unge mellom 0 og 18 år og kan også ha effekt for de mellom 18 og 40 år, forteller hun.

Jodix-tablettene er på 130 milligram, og beskytter mot opptak av radioaktivt jod, som kan gi kreft i skjoldbukskjertelen hos barn og unge. En dose for voksne er en tablett, mens barn under tre år skal ha en halv tablett. For nyfødte er dosen enda mindre.

Landmark forteller at en tablett beskytter i 24 timer, og at anbefalingen fra myndighetene er at en familie skal ha en dose for alle.

– Ved en ulykke, vil det også bli sendt ut innemelding, noe som betyr at folk må holde seg innendørs i to dager, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer