Slik finner du den beste juleribba i butikk:

- Folk tar feil

Det viktigste du gjør når du skal handle juleribbe skjer i butikken.

RIBBE: Er du usikker på hva du skal se etter på ribba før du kjøper den? Det får du svar på her. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer
Publisert

Det er to ting som er viktig når juleribba skal tliberedes: Vi vil ha saftig ribbe, og sprø svor.

Det finnes mange oppskrifter på hvordan du kan lykkes med dette, men du er helt avhengig av én ting: Fett.

FETTSJEKK: Fettet under svoren bør være minst en centimeter tykt, ifølge Anette Fjelleng Hansen. Foto: Matprat.no.
FETTSJEKK: Fettet under svoren bør være minst en centimeter tykt, ifølge Anette Fjelleng Hansen. Foto: Matprat.no. Vis mer

Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.

- Folk tar feil om ribbefettet. Mange er opptatt av å ikke ha så fet julemat, noe jeg kan forstå, men akkurat her bidrar fettet både til sprø svor og ekstra smak og saftighet, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk og matfaglig rådgiver i MatPrat, i en pressemelding.

Fettet under svoren bør være minst en centimeter tykt.

Slik sjekker du:

På noen ribber kan du enkelt se dette, men du kan også bruke fingrene: En god ribbe skal føles fast når du trykker på toppen med fingrene.

- Når fettet under svoren koker, da popper svoren og blir herlig og luftig og ikke hard, har Roar Sandvik, tidligere kokk på Grand Café, sagt til Dagbladet.

I videoen over forklarer Sandvik hva han ser etter når han skal kjøpe ribbe.

Du bør også se etter om pakken er rett og glatt på toppen, der svoren er. Er den ruglete, kan det også være et tegn på at det er vanskelig å få til svoren, ifølge kokkene på traidsjonsrike Café Engebret i Oslo.

Ser den god ut?

- Noe av det viktigste når du skal kjøpe ribbe er fargen, sier Adam Wiatrowski, kjøkkensjef på Engebret, til DinSide.

Kjøttet skal ha en frisk, gammelrosa farge. Blir det for grått, kan det være et tegn på at den har ligget lenge vakuumert.

- Se godt på sidene, hvordan fettfordelingen er, det skal ligge i fine lag.

Den bør også være ganske fast i fisken.

En annen ting som er viktig er hvordan fettet er fordelt gjennom ribba. Også her er det smart å se på siden, om du har mulighet til det, og det du vil se etter er intramuskulært fett, altså om kjøttet er marmorert. Det du skal se etter er små hvite striper og prikker.

Ikke betal for vann

- Når kjøttet er mykt, og du kan bøye den lett, kan det være et tegn på dårlig kvalitet. Det kan blant annet være tegn på at det er brukt saltsprøyter for å vinne litt på vekt.

Det siste her, om det er sprøytet vann i ribba, kan du også enkelt sjekke ved å lese ingredienslisten.

Mer om