Fritidsbåt og promille

For høy promille til sjøs gir tap av førerretten - uten unntak

En høyesterettsdom fra juni i år setter standarden for brudd på promillegrensa til sjøs.

TAP AV FØRERRETT: Blir man tatt for å bryte promillegrensa til sjøs, mister man nå førerretten i minst ett år. Foto: NTB Scanpix
TAP AV FØRERRETT: Blir man tatt for å bryte promillegrensa til sjøs, mister man nå førerretten i minst ett år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en høyesterettsdom fra 25. juni i år slås det fast at at når en fører av fritidsbåt straffes for å ha brutt promillegrensa til sjøs, skal båtføreren som den klare hovedregel miste førerretten i minst ett år, skriver Advokatbladet.

Dette bekrefter generalsekretær Stig Hvide Smith i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) overfor NTB.

– Etter en dom i Høyesterett er nå rettspraksis at du mister retten til å føre båt om du blir tatt med promille på 0,8 og oppover. Vi fraråder å føre båt i alkoholpåvirket tilstand, uansett promille, sier Smith.

Gledelig høyesterettsdom

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, generalsekretær i MA Rusfri Trafikk, kommenterer Høyesterettsdommen på følgende måte overfor Dinside:

- Vi vet at holdningene for alkoholkonsum og det å føre en fritidsbåt er mye mer liberale enn for å kjøre bil i påvirket tilstand. Skal vi lykkes med en holdningsendring også på sjøen, er det blant annet viktig at den promillegrensen som er satt, blir håndhevet. Vi synes det er gledelig og helt riktig at Høyesterett er så tydelig i sin uttalelse. Det skal ikke være rom for skjønn i en sånn sak, sier Fjellvang Kristoffersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer